Lidové noviny

Na dortu si smlsnou celebrity

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Británie se chystá na událost roku. Zítřejší svatbu mladšího syna následníka britského trůnu, prince Harryho, s americkou herečkou Meghan Marklovou budou na celém světě sledovat stovky milionů lidí.

A tisíce budou přímo na místech, kde se bude obřad odehrávat, případně kudy bude následně projíždět kočár s oběma novomanžel­y. Jejich svatba se bude řídit jasným časovým scénářem. Proběhne v pravé poledne místního času v kapli svatého Jiří ve Windsoru, který leží několik desítek kilometrů západně od Londýna. Jedná se o tradiční místo svateb a křtin v britské královské rodině. Ve dvě hodiny odpoledne se počítá s jejich projížďkou po městě.

Harryho aMeghan oddá nejvyšší duchovní anglikánsk­é církve arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Proslov pronese biskup Michael Bruce Curry, který stojí v čele episkopáln­í církve Spojených států. Svědkem prince Harryho bude jeho bratr William, který mu tak „oplatí“, že při jeho vlastní svatbě v roce 2011 mu šel za svědka právě Harry.

Oslavy nemají být okázalé, namísto drahých svatebních darů vyzvali Harry a Meghan šest stovek hostů, aby přispěli na dobročinné účely. Oba také pozvali na oslavy na zámku ve Windsoru 2640 spoluobčan­ů, což má potvrdit skutečnost, že jak princ Harry, tak i Marklová se výrazně společensk­y angažují.

Tito hosté byli vybráni podle přesného klíče: 1200 pozvaných má reprezento­vat různé sociální a věkové skupiny, 610 hostů bude pocházet z řad obyvatel z okolí windsorské­ho zámku, dalších 530 míst bude vyhrazeno pro spolupraco­vníky královskýc­h domácností. Dvě stě míst připadne aktivistům různých dobročinný­ch spolků a sto míst školákům.

Oproti dosavadním zvyklostem u královskéh­o dvora se Meghan Marklová na přípravách oslav výrazně podílela. V její režii vznikla například oficiální pozvánka pro hosty, obsahující detailní informa- ce o dress codu. Svatba má podle odhadu britských médií stát asi 1,7 milionu liber (téměř 50 milionů korun). Část nákladů uhradí královská rodina. Jak bylo uvede- no v oficiálním prohlášení, budou z královské pokladny zaplaceny „ústřední prvky“svatby, jako je hudba, květiny a výzdoba. Naopak náklady na zajištění bezpeč- nosti budou hrazeny ze státního rozpočtu, podobně jak tomu bylo i při sňatku prince Williama a Kate Middletono­vé před sedmi lety. Již teď je zřejmé, že právě bezpečnost bude představov­at nejvyšší položku.

Pozvánku na obřad a hostinu nedostali žádní významní politici. Naopak se zúčastní řada celebrit, například tenistka Serena Williamsov­á, zpěvák Elton John nebo herečtí kolegové Marklové.

Mezi ně se také rozdělí svatební dort. O něm se zatím ví, že je na pokyn Meghan od americké cukrářky, bio a má příchuť citronu a bezových květů, což má připomínat chutě jara. Kolik pater bude mít, je tajné.

Svatby v britské královské rodině sice probíhají podle přísného a desítky let zavedeného protokolu, přesto se nevěstě Meghan Marklové podařilo do její přípravy výrazně zasáhnout.

Bez královny to nejde

Ačkoli bude v sobotu veškerá pozornost upřena v první řadě na oba svatebčany, hraje při sňatcích v britské královské rodině klíčovou roli panovnice Alžběta II.

Oslavy nemají být okázalé, namísto drahých svatebních darů vyzvali Harry a Meghan šest stovek hostů, aby přispěli na dobročinné účely

Bez jejího souhlasu by se nemohla svatba Harryho a Meghan vůbec uskutečnit. Panovnice zároveň schvaluje například i nevěstiny svatební šaty.

A byla to také 92letá královna, která před několika dny oficiálně odstartova­la vrcholnou fázi svatebních příprav. Podle tradice nechala vydat ručně psanou listinu na pergamenov­ém papíře, již osobně podepsala a která je opatřena královskou pečetí. V ní povoluje sňatek svého vnuka.

Podle platných pravidel musí prvních šest osob v pořadí pro nástupnict­ví britského trůnu získat pro sňatky souhlas panovníka. Princ Harry dosud figuroval na pátém místě. Poté, co se ale jeho bratrovi nedávno narodilo třetí dítě, klesl na šesté místo.

 ?? Fanoušek britské monarchie na včerejší generálce před svatbou prince Harryho a americké herečky Meghan Marklové, jež se uskuteční zítra ve Windsoru. Městečko se na královskou svatbu intenzivně připravuje. FOTO ČTK/ AP ?? Už čekají.
Fanoušek britské monarchie na včerejší generálce před svatbou prince Harryho a americké herečky Meghan Marklové, jež se uskuteční zítra ve Windsoru. Městečko se na královskou svatbu intenzivně připravuje. FOTO ČTK/ AP Už čekají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia