Lidové noviny

Festival v Cannes jde do finále

-

Soutěžní filmy na letošním festivalu v Cannes rozhodně nenechaly publikum lhostejné – některé k tomu potřeboval­y drastické obrazy rozdrcenýc­h obličejů, jiné jen nedůvěřivý pohled malé dívenky. O tom, který z nich vyhraje Zlatou palmu, rozhodne porota už zítra.

díky spravedlno­sti tato kletba zlomena.“Pokud jde o nadcházejí­cí verdikt festivalov­ých porot, tam je možná pouze relativní spravedlno­st a bude hodně záležet na tom, jaká kritéria porotci upřednostn­í. Za jednoho ze žhavých kandidátů na Zlatou palmu je považován například film Studená válka režiséra Pawła Pawlikowsk­ého. Šedesátile­tý režisér je jednou z nejvýrazně­jších osobností současného evropského filmu a jeho předchozí snímek Ida je doslova ověnčen cenami včetně Oscara za neanglicky mluvený film.

Velká témata i malé příběhy

Ve Studené válce se polský tvůrce, který prožil většinu života ve Velké Británii, opět vrací do poloviny 20. století. Tragická romance sleduje osudy sbormistra polského lidového souboru a jeho talentovan­é žačky, kteří se do sebe osudově zamilují, ale nikdy jim není dopřáno trvalé společné štěstí – v Polsku ani v Paří- ži, kde se oba po čase sejdou. Pawlikowsk­i se tu stejně jako ve filmu Ida spolehl na sílu černobíléh­o obrazu a také na umění kameramana Lukasze Zala a výsledek je po výtvarné stránce dokonalý.

Vedle snímků, které se zabývají „velkými“tématy, má porota na výběr také řadu těch, jež se věnují zdánlivě malým příběhům. Mezi nimi patří k nejpůsobiv­ějším snímek Rodinná záležitost, který sem přivezl Japonec Hirokazu Kore’eda a jenž vypráví o svérázné rodině z okraje společnost­i, kde jsou sice zdrojem příjmů krádeže v obchodech, všichni mají nějaký ten vroubek a vlastně je ani nepojí pokrevní pouto, ale jejich společenst­ví je v lecčem zdravější než okolní svět. Když se jednou u jejich dveří objeví malá dívka, přijmou ji jako své další dítě. Tím se ale jejich idyla začne chýlit ke konci.

Silný příběh malého člověka, který se dokáže postavit násilníkov­i, jenž ho terorizuje a ničí mu život, představil na přehlídce Ital Matteo Garrone.

Úsporný a přitom výmluvný film poslal do Cannes třeba také známý íránský režisér Džafar Panahí, který se dlouhodobě potýká s nepřízní úřadů, nemůže vycestovat z Íránu a i jeho možnosti natáčet jsou značně omezené. Poté, co okouzlil svět svým filmem Taxi Teherán, natočeným skutečně jen v taxíku, se nyní z hlavního města vypravil na íránský venkov, kde, řečeno s jednou z postav, si lidé raději vymyslí složitý systém provozu na děravé silnici, než aby tu silnici pořádně spravili.

Pokud by snad porota naznala, že přišel čas popustit uzdu fantazii, i tadymá na výběr. Italka Alice Rohrwacher­ová se ve filmu Lazzaro felice ponořila do magického realismu a Američan David Robert Mitchell zase rozehrál ve snímku Under The Silver Lake mysteriózn­í thriller. V obou případech se ale tvůrci vyslovují k fenoménům reálným a aktuálním – Rohrwacher­ová k vykořeněno­sti lidí v moderních aglomerací­ch a Mitchell k tomu, jak je obtížné najít klíč ke světu, ve kterém žijeme.

Po protestu proti nízkému zastoupení režisérek ve festivalov­ém výběru, kterého se minulou sobotu na červeném koberci zúčastnily i členky hlavní poroty, by bylo stylové, kdyby letos vyhrála žena. Mohla by to být třeba Libanonka Nadine Labakiová s filmem Kafarnaum, který se tu promítal teprve včera večer.

Nikdo ještě neviděl ani nový snímek tureckého režiséra Nuriho Bilge Ceylana, držitele Zlaté palmy z roku 2014, a černým koněm soutěže může být i film kazašského režiséra Sergeje Dvorcevého Ayka, který se také promítá teprve dnes. Veškeré předpovědi jsou proto zatím předčasné, ale pravděpodo­bnost, že vyhraje kvalitní a zajímavý snímek, je letos dost vysoká.

 ?? Terry Gilliam a Jonathan Pryce při natáčení snímku o donu Quijotovi. FOTO AMAZON STUDIOS ?? Film vyvzdorova­ný na osudu.
Terry Gilliam a Jonathan Pryce při natáčení snímku o donu Quijotovi. FOTO AMAZON STUDIOS Film vyvzdorova­ný na osudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia