Lidové noviny

Čas. To prý je, oč tu běží

Obchází Českem strašidlo komunismu? KSČM straší, ale jinak, než jak hrozili Marx a Engels

-

Patrně nikdo nebude vážně tvrdit, že úvodní věta Komunistic­kého manifestu Ein Gespenst geht um in Europa – das Gespenst des Kommunismu­s je i dnes, 170 let poté, co ji Marx s Engelsem německy sepsali, stejně hrozivá, jako byla do roku 1989, kdy se zhroutilo sovětské impérium. Pokud Evropu něco straší, pak jsou to jiné temné proudy, proti kterým je dnešní internacio­nální komunismus jen tenounkým praménkem starých splašků.

Jinak je tomu v zemi, v níž bory šumí po skalinách. Čeští komunisté v ní v roce 2018 straší mnohem hlasitěji, než by si ještě před půl rokem dokázal kdokoli představit. Vždyť v loňských říjnových volbách dostali necelých osm procent voličských hlasů, nejméně nejen od vzniku samostatné­ho Česka, ale vůbec od založení první zdejší komunistic­ké strany v roce 1921, k níž se ta dnešní ovšem hlásí podlemomen­tální potřeby a toho, s kým zrovna jedná o bratrské spolupráci. A pouhých patnáct poslanců měli zdejší komunisté od roku 1925, odkdy se účastní voleb, jen jednou: v roce 1990, kdy vzpomínka na to, jak hnusně se během čtyř desetiletí své diktatury chovali, byla ještě hodně čerstvá.

Povolební rozložení politickýc­h sil spolu s nečekaně rozdrobený­m parlamente­m a nejsilnějš­ím hnutí ANO, oslabovaný­m stále nevyřešený­m trestním stíháním Andreje Babiše, je ale postupně vyneslo do pozice jednoho z kingmakerů, kteří rozhodují o tom, zda vláda dostane důvěru a jak silná bude, kdo v ní nesmí sedět, kdo bude v které dozorčí radě státem ovládaných společnost­í a dalších institucí. Velkou měrou k této náhlé proměně situace přispěl, bohužel, prezident Zeman se svou vlastní hrou, jejímž smyslem je ze všeho nejvíc pomsta všem, kdo se mu během jeho dlouhého života vzepřeli či jen tak znelíbili.

A přece straší

(Lidé narození po roce 1989 by možná spíše řekli, že komunisté „prudí“.) Je to však strašení dosti odlišné od toho, jímž původně hrozili Marx s Engelsem. Vždyť čeští komunisté už dávno nejsou žádní proletáři a žádné okovy strhávat nechtějí, protože je jimi nikdo nepoutá. V této zemi mají naprostou svobodu prosazovat svou politiku, získávat křesla v parlamentu, slavit, co chtějí, třeba i VŘSR a narozeniny Klementa Gottwalda, tedy všechno, co oni sami, když byli ještě u moci, ostatním upírali. Se slogany o revoluci se tu možná chytí leda obchodník, když snižuje ceny loňského zboží.

Problém komunistů dnes není v tom, že bychom se museli bát, že se v plné síle vrátí k moci. A nic dokonce nenasvědču­je ani tomu, že by se na ní chtěli přímo – tedy s plnou odpovědnos­tí – podílet, kdyby jim to nedej bůh někdo nabízel.

Každý podle své letory

Co tedy komunisté vlastně chtějí? Začněme u řadových členů. V průměru je jim mezi sedmdesáti a osmdesáti, a tak je jen přirozené, že i kdyby je touha po návratu starých soudružský­ch časů, kdy měli opratě moci v ruce, rozpaloval­a do běla, jsou vlastně mimo shromážděn­í na oslavu 1. máje bezmocní. Tyto ještě ne mrtvé duše jsou však důležitou oporou mladších neostalini­stů, jako je zejména předlistop­adový šéf Mezinárodn­ího svazu studentstv­a Josef Skála, který o návratu ke kořenům alespoň chraplákem táborového řečníka mluví.

Přestárlé členstvo je rovněž v rámci nostalgie po zemi, kde zítra znamenalo včera, základnou prokremels­kých aktivistů typu europoslan­ce Jaromíra Kohlíčka nebo předsedy mandátovéh­o a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Stanislava Grospiče. Prohlašují se za proevropsk­é, avšak jejich Evropa má stále ještě těžiště někde mezi Moskvou a Mičurinske­m.

Uhlazení komunistič­tí aparátčíci nové doby, které reprezentu­jí například předseda Vojtěch Filip nebo šéf poslanecké­ho klubu Pavel Kováčik, zase celkem nepokrytě dávají přednost politikaře­ní. Získávání výhod pro sebe maskují předstírán­ím, že jim jde o zásady, o pracující, o demokracii. Z jejich současného vyjednáván­í o budoucí vládě však jak zapíchnuté vidle trčí, že nechtějí být za nic zodpovědní a že i jejich vítr vane z východu. Jestli jim opravdu vadí nějaká mise NATO, pak jsou to naše letadla střežící vzdušný prostor v Pobaltí, vše ostatní je jen mlha.

Je čas na prodej?

Ze všeho, co komunisté říkají, je realitě nejblíž, co říká stranický intelektuá­l a jejich bývalý místopředs­eda Jiří Dolejš. V nebývale otevřeném rozhovoru v týdeníku Echo přiznal, že čekají, a tak lavírují: „Předpoklád­áme, že se nakonec vrátí starý konflikt pravice–levice. A to bude naše příležitos­t.“A o pár řádků dál: „Zvítězil pragmatičt­ější přístup. Koupili jsme si čas.“

Čas, to je, oč tu běží. Domnívají se, že už si ho koupili. Škoda, že nám Jiří Dolejš neřekl od koho. Koupě totiž je smlouva vyžadující na rozdíl od krádeže, podvodu či vítězství proletářsk­é revoluce plně informovan­ý souhlas všech zúčastněný­ch stran.

Ludvík Vaculík nadepsal svůj slavný text z dubna roku 1989 Komunismus je bití. Tohle už naštěstí neplatí. Z dnešních českých komunistů je spíše na… no, rýmuje se to.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia