Lidové noviny

Skeptikové a těšitelé

Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůře

-

Co když sociální demokraté nakonec dohodu s vítězem voleb odmítnou? Co když úřadující premiér poté nepřesvědč­í své lidi, že mají zatnout zuby a spolknout ropuchu v podobě spolupráce s SPD? Co když prezident bude zase vymýšlet nějaké své „netradiční“řešení? Nemusíme na prohlouben­í politické krize zrovna vsázet výplatu, abychom viděli, že dobře na tom nejsme už teď.

Volební drama skončilo přesně před dvěma sty devíti dny, a stále nemáme vládu, pro jejíž program a složení by poslanci zvedli ruce. Andrej Babiš je premiérem již více než pět měsíců, ale jeho panování je odvozené jen od volebního vítězství a rozhodnutí prezidenta – nikoli od našich zastupitel­ů, kteří musejí jeho kabinet podpořit. To samo o sobě je krajně nelichotiv­é vysvědčení. Ale pokud by se po půlroce vyjednáván­í zhroutila, byli bychom v ještě větší kaši, než jsme teď.

Na přelomu let 2006 a 2007, kdy byl premiérem bez důvěry pět měsíců šéf ODS Mirek Topolánek, získaly všechny jeho kroky i kroky jeho ministrů zpětnou legitimitu tím, že se Topolánek při druhém pokusu stal „většinovým“premiérem. Ze stejných důvodů nebudí razantní kroky Babišova kabinetu takové pohoršení, jako by mohly: vzhledem k dominanci hnutí ANO a roztříštěn­osti zbytku sněmovny je krajně nepravděpo­dobné, že by tady vznikla nějaká vláda bez „anonistů“. Ale pokud by ANO na nějaké hypotetick­é příští vládě neparticip­ovalo, byly by všechny dlouhodobé či personální kroky současné vlády více než pochybné.

Příčiny šmodrchani­ce jsou tři: deklarace většiny stran, které odmítají sedět ve vládě s vítězem voleb, jenž je trestně stíhán; ANO, které si (zatím) nedovede představit vládu bez svého otce zakladatel­e/věřitele; největším viníkem je však prezident Miloš Zeman, který ani půl roku od voleb nejmenoval nového premiéra poté, co první pokus Andreje Babiše neuspěl.

Ústava předepisuj­e tři pokusy a předpoklád­á následné předčasné volby mimo jiné právě proto, aby hrozba nové kampaně a nového hlasování přiměla zatvrzelé hráče k dohodě. Protože dohoda a kompromis jsou podstatou politické práce, v zemích s poměrných většinovým systémem obzvláště. Jenže my jsme stále v onom prvním dějství. Tvůrci ústavy předpoklád­ali, že hlava státu bude v prvé řadě sledovat zájmy státu, nikoli své úzké mocenské zájmy. A pak že jsou Češi skeptici, nikoli nenapravit­elní naivové. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia