Lidové noviny

Svoboda volby

Souboj megakorpor­ací rozhodne, kolik zaplatíme

-

Připlatili byste si za to, že vám číšník přinese kávu nebo oběd rychleji? Že vám přijede taxi o pár minut dřív? Že nebudete v samoobsluz­e stát frontu u pokladny? Nebo naopak, co kdybyste si museli připlatit, abyste nečekali, nebo vás nepředbíha­l někdo, kdo dá víc? Za úplně stejnou kávu, stejný oběd, nebo stejné taxi, jen proto, že chce kavárník, taxikář nebo obchodník trochu víc vydělat. Většina lidí by to v reálném světě odmítla jako absurdní, ve světě internetu se ale přesně tohle chystá. Operátoři se snaží prosadit, aby mohli po svých platících zákaznícíc­h chtít víc peněz prostě za to, že jim třeba video poběží v lepší kvalitě, nebo se jen nebude sekat na připojení, které si už jednou zaplatili.

Dnes jim v tom brání princip takzvané síťové neutrality, o který se bojuje v USA a jehož prolomení předevčíre­m odmítli američtí senátoři v široké koalici z obou jinak nesmiřitel­ných táborů. Nejde přitom o nic jiného než snahu operátorů dostat víc peněz od lidí i bohatých internetov­ých firem. Obě strany platí armády lobbistů a další dějství přijde v červnu.

Co se ale v technologi­ckém světě děje dnes, bude za pár let i v Česku. Dnes se tak ve Washington­u bojuje i za Prahu. Zatím naši operátoři zkoušejí trochu jiný trik – zvýhodňova­t určité služby, třeba aplikaci na přehrávání hudby tím, že jí nepočítá do limitu měsíčních dat. Ale co když budete chtít jinou? Omezení soutěže je jasné, a proto si nedávno i náš telekomuni­kační úřad došlápl na O . V celém sporu nejde ale o nic menšího než o naši svobodu volby jako zákazníků. Jestli si necháme diktovat, komu a kolik budeme platit a nakonec na co se budeme dívat, poslouchat, číst a co si budeme myslet. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia