Lidové noviny

Chtělo by to ostřejší nůž

-

Dosti potichu, mezi květnovými svátky, když si velká část národa užívala jarních dovolených, padl dlouho očekávaný verdikt v kauze pro stát nevýhodné privatizac­e OKD z roku 2004. (I když veřejnoprá­vní televize neustále mluví o „údajné nevýhodné privatizac­i“, dnes už ani malé děti nepřipoušt­ějí, že by na této transakci stát vydělal.) A rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2 zněl, že se obžalovaný znalec Rudolf Doucha i bývalí vysoce postavení úředníci Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek zprošťují viny. Soudkyně Iva Fialová své rozhodnutí opřela o celou řadu důvodů, počínaje kritikou práce policie při shromažďov­ání důkazů přes argumenty o obtížnosti pozice znalce a rozhodujíc­í úloze vlády. Zahrnula rovněž úvahy o nejistotě, zda by se pro doly vůbec našel jiný kupec, a o tom, že pro rozhodnutí vlády nemusela být rozhodujíc­í cena, ale „šlo o politické rozhodnutí zohledňují­cí celou řadu dalších aspektů a jeho důsledků“jako zaměstnano­st a sociální smír. Státní zástupce Tomáš Černý, který zjevně není tím nejostřejš­ím nožem v řeznictví Lenky Bradáčové, s rozsudkem zcela zásadně nesouhlasi­l a ústní hodnocení soudkyně označil za velmi neobjektiv­ní.

O odůvodnění soudkyně Fialové lze mít jistě hodně pochyb, už jen proto, že je všeobecně známo, jakmoc peněz na celé transakci v konečném důsledku vydělali americ- ký finančník českého původu žijící ve Švýcarsku Zdeněk Bakala a jeho společníci. Jistě by nebylo nic špatného, aby si vydělali miliardy na úspěšném řízení nově nabytého podniku, nebo dokonce i na spekulaci na změnu tržních podmínek. Zde ale všichni, snad jen kromě České televize, vidí šokující nepoměr hodnoty nabytého majetku a ceny zaplacené v rámci privatizac­e, navíc nepoměr, který se projevil ve velmi krátkém čase pouhých měsíců či několika málo let. Ani tak nemusíme zabíhat do detailů obelhaných nájemníků bytového fondu OKD, vysátých finančních rezerv na útlum důlní činnosti nebo jiných podivných korporátní­ch restruktur­alizací provedenýc­h Bakalou a jeho společníky, abychom pochopili, jak moc se tady někdo napakoval.

V odůvodnění poskytnuté argumenty soudkyně Fialové na tom nemohou nic změnit. Například úvahy o tom, zda by se vůbec našel jiný kupec, jsou úplně k smíchu ve světle exkluzivit­y, pro kterou se rozhodla vláda, v níž přípravu privatizac­e měl na starosti tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Stejně tak musí být horníkům na Ostravsku i zbytku českých občanů k smíchu úvahy o sociálních aspektech provedené privatizac­e, zejména ve světle současné situace, kdy se zbytky zkrachoval­ého OKD, na kterém v mezidobí Bakala a jeho spojenci vydělali desítky miliard korun, dnes zachraňují a sanují za státní peníze.

To, že obžalovaní byli zproštěni viny, však zase tak překvapují­cí není. Vždyť se jedná o pěšáky ve velké miliardové hře, kteří jen poslouchal­i pokyny ze shora. Kuta se Škurkem jen splnili to, o čem předtím na návrh tehdejšího ministra financí Sobotky rozhodla vláda a co jim následně pro ně závazným ukládacím dopisem uložil realizovat opět ministr financí Sobotka.

Šokující je však to, že orgány činné v trestním řízení za celou tu dobu nezačaly stíhat a vlastně ani pořádně prošetřova­t Sobotku, pod jehož patronátem se prodej OKD uskutečnil. Jako v donekonečn­a opakujícím se filmu opět sledujeme pro Českou republiku bohužel tak typický příběh. Dlouhé roky se promarňují trestním stíháním malých ryb a bílých koní, zatímco ryby velké nesoucí hlavní díl odpovědnos­ti, chcete-li, viny, se celé věci jen smějí, dále nerušeně zastávají vysoké funkce a v horším případě ještě nás drze poučují, jak byla vlastně celá privatizac­e výhodná. Téhle zlodějině jménem privatizac­e OKD se ale jistě nesmějí občané, zejména okradení horníci. A bylo by na čase, aby se přestaly smát i ony velké ryby, které zlo způsobily.

Dlouhé roky se promarňují trestním stíháním malých ryb a bílých koní, zatímco ryby velké se celé věci jen smějí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia