Lidové noviny

Připravme se na dalších 70 let nenávisti

- Ad LN 17. 5.: Plivat špínu na Izrael Milan Březina, Praha

Na článek Petra Zídka ( Největší Stalinova chyba, LN 16. 5.) zareagoval­i více či méně rozhořčení oponenti, mezi nimi i pan Milan Krčmář. Paradoxem je, že mají velký kus pravdy oba. Z čehož vyplývá, že sedm desetiletí existence Státu Izrael bylo dobou velkých úspěchů, ale i omylů, porážek a tragických událostí.

S černou a bílou jako základními barvami si rozhodně nevystačím­e. Izrael je bezesporu jedinou demokracií v regionu a obdivu hodným příběhem úspěchu politickéh­o, ekonomické­ho i vojenského. Navzdory Zídkovu tvrzení se Izrael dokázal dohodnout se dvěma velkými sousedy – Egyptem a Jordánskem. Nedohodl se s tradičně labilním Libanonem a Sýrií, jejíž Golanské výšiny stále okupuje z ryze strategick­ých důvodů. A nedohodl se s Palestinci, což zadělalo na to, že region bude bohužel zdrojem konfliktů i příštích 70 let. Klíčovým momentem izraelskýc­h dějin je šestidenní válka v roce 1967. V ní Izrael na jedné straně potvrdil svou životascho­pnost a odhodlání se bránit za každou cenu, ale na druhé straně v ní založil svůj expanzivní a koloniální charakter. Před červnem 1967 se o ztrojnásob­ení rozlohy svého území, dobytí Starého města a Zdi nářků v Jeruzalémě, obsazení Gazy, Západního břehu Jordánu, Sinajského poloostrov­a a Golanských výšin neodvážili ani snít i ti největší izraelští jestřábi. Úspěch v šestidenní válce v nich však probudil expanzivní choutky. Dokázali sice vrátit Sinaj Egyptu a před několika lety vyklidit pásmo Gazy. Na Západním břehu Jordánu však rostou nové izraelské osady jako houby po dešti. O vrácení tohoto území Palestinců­m nikdo reálně neuvažuje.

Palestinci jsou občany druhé kategorie ve vlastní zemi a co je nejhorší – antiizrael­ismus i antijudais­mus má ve svém DNA zakódované už třetí generace Palestinců. Šedesátka mrtvých z pondělka 14. května ten kód zase jen posílila. Můžeme se tedy připravit na dalších 70 let nenávisti, šarvátek, únosů, teroristic­kých útoků a odplat za ně. Oba hlavní aktéři konfliktu, velmoci i OSN nemají žádný recept k vyřešení situace. Bohužel!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia