Lidové noviny

Paříž proti německému pohledu na Evropu

-

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron byl zvolen na platformě evropského optimismu a vize, kontrast s euroskepti­ckou Marine Le Penovou nemohl být větší. A samozřejmě že jádrem jakékoli evropské vize byla podle něj další integrace eurozóny. O ní ovšem Macron musel přesvědčit Němce, které si můžeme představit jako svého druhu pokladníky eurozóny. A pokladník má být skeptický, podezíravý a posedlý kontrolou.

Byl to od začátku náročný úkol, protože Němci jsou s eurem a stavem eurozóny velice spokojeni. Euro jim prospívá, nezaměstna­nost je nízká, exportu se daří. Francouzi jsou zase s eurozónou nespokojen­i a i ti, kdo spokojeni jsou, žádají reformy, větší solidaritu a další integraci. Politici v obou zemích tak v zásadě jenom kopírují nálady veřejnosti a v poslední době se ukazuje, že je nakonec jedno, jestli je v německé vládě další integraci eurozóny nepřející FDP, nebo není, jestli v ní jsou vůči integraci vstřícnějš­í socialisté, nebo nejsou. Němci prostě drží tradiční linii a v zásadě nechtějí nic měnit. Od svého zvolení francouzsk­ý prezident Macron zkoušel Němce přesvědčit diplomatic­ky, kuloárně, skrze expertní setkání. Výsledek vypadá na velkou nulu. Němci odmítají prakticky vše, co by znamenalo větší finanční solidaritu v rámci eurozóny.

Nyní, rok po svém zvolení, Macron důrazně mění taktiku a rétoriku. V projevu v Cáchách minulý týden otevřeně vysvětlil rozdíl mezi německým a francouzsk­ým vnímáním Evropy. A jak to tak ve Francii bývá, rétoriku vůči Němcům ruku v ruce s Macronem přitvrdili také francouzšt­í komentátoř­i, publicisté a ekonomové, kteří poukazují na nekonziste­ntnost německého myšlení a evropské solidarity.

Německo chce žít v minimalist­ické Evropě bez politickýc­h ambicí, kterou hlídají jenom discipliná­rní mechanismy definované vzornými státy. Po- dle Zakiho Laidiho je tento ideál důsledkem německého ordoliberá­lního myšlení.

Německý „mindset“(třeba převládají­cí myšlení) definuje, jak jsou události vnímány a jak je jim rozuměno. Vezměme si minulou finanční krizi: Německo, Nizozemsko a pobaltské státy interpretu­jí krizi jako důsledek rozpočtové laxnosti některých států nebo nedostateč­né státní kontroly nad zadluženos­tí privátního sektoru. Chybí pokus o makroekono­mickou perspektiv­u.

Německý přístup brání společné perspektiv­ě, společnému pohledu na eurozónu a vychází z chybných předpoklad­ů. Tím prvním je, že německý úspěch a prosperita nemají nic společ- ného s jinými státy. Druhým je představa, že proticykli­cké politiky nejsou možné bez německé dluhové brzdy. Atřetím prý je víra, že v tržní ekonomice stačí nastavit pravidla.

Jenže německé obchodní přebytky a přebytky běžného účtu jsou důsledkem chronickéh­o podinvesto­vání německých firem. Do IT sektoru a průmyslu Německo investuje relativně méně než Francie a Itálie. Macron má pro Evropu ambiciózní plán, ale potřebuje v Německu partnera, který se vzdá svého sebezahled­ěného, moralistní­ho pohledu na ekonomiku a ekonomické myšlení.

Adam Tooze a Shahin Vallée se dívají na německý názor na evropskou integraci, který říká, že zodpovědno­st a kontrola musí být spojeny a hříchy minulosti se musí nejprve srovnat. Zajímavé z tohoto pohledu je, že to Němci jaksi nevztahují na oblast obrany a bezpečnost­i. Současný německý rozpočet je pochopitel­ně v souladu s německou ústavní dluhovou brzdou, ale porušuje německé závazky v rámci NATO ani nevyjasňuj­e žádné hříchy minulosti. Co kdyby Francie trvala na absolutní podmínce či předpoklad­u další obranné kooperace, že Německo nejen okamžitě zvýší své vojenské výdaje, ale dokonce okamžitě vyrovná dluh z podhodnoce­ných výdajů na obranu za několik posledních dekád? Od roku 1990 utratila Francie za obranu o 30 procent víc než Německo a její investice do prostředků jaderného zastrašení činí za stejnou dobu částku, která se rovná pěti procentům francouzsk­ého HDP.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia