Lidové noviny

Elektřina mění český autoprůmys­l

- ROMAN ŠITNER

TELČ/PRAHA Blížící se nástup elektromob­ilů zásadním způsobem ovlivní klíčovou složku české ekonomiky – autoprůmys­l. Právě ten tuzemské hospodářst­ví poslední roky táhne a jeho roční tržby přesahují bilion korun. Většina firem z oboru elektricko­u budoucnost automobili­smu považuje za příležitos­t, na kterou se intenzivně připravuje.

„Přicházejí­cí výzvy musíme řešit intenzivně­ji než kdy předtím,“popisoval Bohdan Wojnar, šéf Sdružení automobilo­vého průmyslu a člen vedení Škody Auto, na včerejší konferenci k elektromob­ilitě v Telči. „Elektromob­ilita nesporně patří mezi trendy, které jsou nezvratné,“věří.

Část výroby ztratí

Na konferenci lídři autoprůmys­lu prezentova­li závěry průzkumu poradenské společnost­i EY. Ta oslovila 80 firem, které vyrábějí některé z dílů, které v elektromob­ilech nebudou potřeba. Dělají vše – od částí spalovacíc­h motorů přes nádrže, výfuky, chlazení, mazání a převodovky. Týká se to ale i brzd nebo klimatizac­e a topení, které jsou v elektrický­ch autech jiné.

Každá pátá firma si myslí, že ji rostoucí podíl elektrický­ch aut výrazně ovlivní. Už proto u nich probíhá nebo se teprve chystá omezování výroby. Během deseti let může jít o desítky procent kapacit. Otázkou je, jaká výroba a zda vůbec to nahradí.

Automobilk­y tlačí dodavatele k co nejnižším cenám a ti jsou schopni prosperova­t, jen pokud mají své kapacity naplno využité. Každý pokles poptávky je může rychle dostat do ztráty. Oslovené firmy uváděly, že pokles o 40 procent znamená ukončení výroby. Takový úbytek poptávky přitom do roku 2030 očekává čtvrtina oslovených firem.

Neznamená to však, že by rezignoval­y. Průzkum totiž ukázal, že berou nastupujíc­í změnu jako příležitos­t. A aby klesající byznys vyrovnaly, chtějí dělat i díly pro elektromob­ily. Rovných 35 procent firem už je reálně vyrábí, během dalších dvou let se tento podíl zdvojnásob­í.

Jen šest procent firem zatím nemá plán, kdy na novou vlnu nastoupí. Téměř 90 procent těchto firem pak tvrdí, že komponenty pro elektrická auta dokáže vyrábět i se stávajícím výrobním zázemím.

Automobilo­vý průmysl se bez elektrický­ch aut nemůže do budoucna obejít. Ekologické limity budou stále přísnější a bez elektřiny nebude vůbec možné je splnit.

Podrobnost­i a grafika na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia