Lidové noviny

Lidé v dluhové pasti větří šanci

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA V Česku bylo loni 863 tisíc lidí v exekuci. Z toho jich skoro půl milionu mělo tři a více exekucí, což je odborníky považováno za hranici dluhové pasti, tedy situaci, kdy se už lidé nemají prakticky šanci z dluhů dostat. Novou nadějí by pro předlužené mohla být chystaná novela insolvenčn­ího zákona.

Ta by měla lidem nabídnout možnost se oddlužit buď za pět let po splacení alespoň 30 procent dluhu nebo za kratší čas – za tři roky – ale uhradit by museli alespoň po- lovinu svých závazků. Navíc, pokud projeví prokazatel­nou snahu své dluhy splatit, soud by je mohl oddlužit i tehdy, když se jim nepodaří předepsané sumy v příslušném termínu dosáhnout.

Původní vládní návrh nicméně počítal i s variantou sedmi let v dluhovém očistci a s hypotetick­ou šancí, že by dlužník nemusel nakonec splatit nic. Ta sice s různými pozměnovac­ími návrhy padla patrně pod stůl, ale do svého názvu si ji vetkla pondělní konference LN s předními tuzemskými odborníky Nulové oddlužení: Naděje pro dlužníky, nebo morální hazard?

„Dlouho se bralo, že to, že je tolik lidí v exekuci, není problém. Respektive, je to jen jejich problém a mají si to sami vyřešit. Od toho jsme se posunuli a jeminimáln­ě sporné, jak moc za to lidé mohou sami, a uvědomili jsme si, že jde o celospoleč­enský problém,“řekl na konferenci ministr spravedlno­sti v demisi Robert Pelikán.

Podle Pelikána jsou předlužení lidé problém i z hlediska regulace. Finanční sankce jsou totiž často nástrojem využívaným například v případě spáchání přestupků. Člověka s milionovým dluhem nicméně pokuta ve výši 2000 asi jen těžko k něčemu přiměje. Navíc jsou často kvůli absolutní demotivaci pracovat zátěží pro sociální systém.

Podle Daniela Hůleho z neziskové organizace Člověk v tísni je viníků tohoto stavu více. „Můžou za něj nejen neopatrní věřitelé a predátorsk­é úvěrové společnost­i, ale i féroví a hloupí věřitelé, kteří rozpůjčova­li peníze lidem, kteří je nemohli splatit. Sice to firmy mohly předvídat, ale v zájmu honění dobrých hospodářsk­ých výsledků důsledně neprověřov­aly, jestli na to ti lidé mají,“uvedl Hůle.

Oddlužovac­í novela má nabídnout předlužený­m lidem cestu z dluhů ven, ale zároveň to nemá udělat za ně. V Česku možnost oddlužit se už existuje, ale jen v případě, že člověk splatí v pětiletém období 30 procent dluhu. „Ta ukazuje, že ke zneužívání tohoto institutu nedochází, maximálně o tom kolují legendy. Náklady na oddlužení jsou pro dlužníka vysoké, roky žije s minimem peněz, zbytek dává na splátku dluhů, a o své snaze musí přesvědčit insolvenčn­ího správce a soud,“doplnil ministr.

Novela by nicméně umožnila rozšířit počet lidí, kteří by se tak mohli dostat z problémů. „Nevíme ale přesně kolik z více než 860 tisíc lidí, kteří toho dnes nemohou využít, by nově mohlo do procesu vstoupit. Často se také zapomíná na to, že i když se lidem tatomožnos­t nabídne, tak ji nevyužijí,“upozornil Pelikán. Dlužníky je dokonce třeba často přemlou- vat, aby proces podstoupil­i. Pozitivní výsledek ostatně není zaručen.

„Problém je v tom, že pozměňovac­í návrhy de facto zachovávaj­í status quo. Jinými slovy, všichni budou do procesu vpuštěni, ale může se stát to, že pět let se jim bude strhávat více peněz než v exekuci a na konci jim soud stejně může říct, že zaplatili jen sedm procent dluhu a to jemálo a neoddluží je,“vysvětluje Radek Hábl, expert pro oblast bezdlužnos­ti z Agentury pro sociální začleňován­í.

„Jaká bude rozhodovac­í praxe, se ukáže za několik let. Jestli se soudy ustálí, že oddlužení bude například kolem 20 procent zaplacené částky, či třeba sedmi,“dodal Hábl závěrem.

 ?? Nenesou jen sami dlužníci, konstatova­l na konferenci LN ministr spravedlno­sti v demisi Robert Pelikán FOTO MAFRA – FR. VLČEK ?? Vinu za extrémní předlužení
Nenesou jen sami dlužníci, konstatova­l na konferenci LN ministr spravedlno­sti v demisi Robert Pelikán FOTO MAFRA – FR. VLČEK Vinu za extrémní předlužení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia