Lidové noviny

Konkurence na kolejích a dluhy obcí

-

a RegioJet

podali nabídky na provoz dálkových železniční­ch linek,

které stát dosud objednával výhradně u Českých drah. Stát by podle nich mohl ušetřit stovky milionů korun ze současných nákladů. Dopravci to oznámili včera s tím, že jejich nabídky jsou mnohem výhodnější než současné ceny Českých drah. Nabídky dopravců jsou zatím na přechodné období do doby, než stát vybere podle harmonogra­mu schválenéh­o vládou dopravce na dálkové linky ve veřejných soutěžích. ze zhruba

456 obcí poměr dluhu k průměru příjmů za poslední čtyři roky nad 60 procenty.

To je přitom hranice pro zodpovědné hospodařen­í, stanovená zákonem o pravidlech rozpočtové odpovědnos­ti. Z toho 110 obcí toto pravidlo porušovalo soustavně od roku 2013, vyplývá z údajů společnost­i CRIF – Czech Credit Bureau.

železniční tunel přes Krušné hory pro vysokorych­lostní trať Praha–Drážďany

bude projektova­t Deutsche Bahn a provozován bude podle německých předpisů. Dohodli se na tom v Praze český ministr dopravy Dan Ťok se svým saským protějškem Martinem Duligem. Kvůli projektu vznikne společný projektový tým Deutsche Bahn Netz a Správy železniční dopravní cesty. procent)

k našemu největšímu sousedovi se v letošním roce

Téměř polovina (42 procent) exportérů plánuje do budoucna kvůli poptávce německých partnerů zvyšovat své výrobní kapacity. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR, agentury CzechTrade a Komerční banky k dnešní konferenci Německo – Váš obchodní partner.

voz pravci

6250 loni mělo

dvě třetiny českých exportérů do Německa předpoklád­á, že vý- zvýší. železniční do-

Arriva, Leo Express

BYZNYS DNE

z nových velkých nákladních

oxidu uhličitého

(69

ještě

se do roku 2030 musí v porovnání s rokem 2019 snížit alespoň o 30 procent.

Vyplývá to z nových standardů Evropské komise, které jsou souhrnně označovány jako balíček mobility a jež dnes komise představil­a. Návrh ještě musí schválit vlády členských zemí EU a Evropský parlament. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia