Lidové noviny

Drahý benzin? Ani náhodou

- MIROSLAV PETR IVAN INDRÁČEK šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů

PRAHA Barel ropy za bezmála 80 dolarů, nejvíc od listopadu 2014, litr benzinu v průměru za Česko už přes 32 korun, nejvíc od srpna 2015. Během pouhého týdne vzrostly ceny pohonných hmot v Česku o 50 haléřů. A bude ještě dráž. Obavy z poklesu vývozu ropy z Íránu po obnovení sankcí ze strany USA prodražují ropu, a tím i tankování řidičům. Ale benzin a nafta jsou drahé jen zdánlivě.

Ve skutečnost­i si není na co stěžovat. V letech 2013 a 2014 platili řidiči v Česku za pohonné hmoty v průměru až o pět korun více než dnes a cenovky některých pro- dejců šplhaly ke 40 korunám. Současně platí, že český benzin patří stále k nejlevnějš­ím v Evropě, respektive je aktuálně šestý nejlevnějš­í z celé osmadvacít­ky (průměr v EU je v současnost­i 36,6 koruny). Levnější než Česko jsou už jen Litva, Maďarsko, Rumunsko, Polsko a Bulharsko.

Za výplatu víc benzinu

A hlavně – ještě nikdy od roku 1989 jsme neplatili tak málo jako nyní. Z průměrné mzdy loňského roku si totiž řidič mohl pořídit přesně tisíc litrů benzinu Natural 95. To je nejvíc v novodobé historii Česka.

V roce 1989 to byly při tehdejší ceně paliva a průměrné mzdě necelé čtyři stovky litrů. Letos vychází na průměrnou mzdu (z konce loňska) už přes tisíc litrů natankovan­ého benzinu. Přestože jeho cena za litr v průměru za první tři letošní měsíce je o 1,2 koruny vyšší než loni.

Mzdy totiž rostou většinu uplynulých let rychleji než ceny pohonných hmot. A skutečnost­í také je, že automobily jsou rok od roku úspornější, spotřebují méně paliva.

„Jakkoli se může spotřebite­lům zdát cena pohonných hmot vysoká, realita je taková, že ceny benzinu v České republice patři k nejnižším v Evropě. A porovnáme-li historická data, zjistíme, že za posledních 25 let nebylo mnoho okamžiků, kdy bychom si moh- li za průměrnou mzdu koupit více benzinu o průměrné ceně, než kupujeme dnes,“potvrzuje Ivan Indráček, šéf SČS – Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která sdružuje menší prodejce a distributo­ry pohonných hmot.

Podobná situace je i v případě nafty, která měla svůj cenový vrchol v roce 2012, kdy jí řidiči tankovali v průměru za litr až o sedm korun dráž než dnes.

„V roce 2012 si bylo za průměrnou mzdu možné koupit asi 660 litrů nafty. Dnes si lidé mohou díky příznivějš­í ceně a vyšším mzdám koupit za jednu výplatu v průměru přes tisíc litrů nafty,“vypočítává Damir Durakovič, šéf nákupní aliance Axigon, která poskytuje tankovací karty a analyzuje vývoj cen pohonných hmot.

Zdražování ještě není konec

Ropa v minulých týdnech zdražuje zejména kvůli tomu, že Spojené státy odstoupily od jaderné dohody s Íránem a zavedly opět sankce, což zvyšuje obavy ze snížení exportu íránské ropy. Směrem vzhůru však táhnou ropu i další geopolitic­ké vlivy – nepokoje v Pásmu Gazy kvůli stěhování americké ambasády do Jeruzaléma nebo obavy z výsledku chystaných voleb ve Venezuele, která je rovněž významným vývozcem černého zlata.

O tom, že jeho nynější vyšší ceny ještě nějakou dobu zřejmě vydrží, svědčí i skutečnost, že světové zásoby ropy a pohonných hmot v posledních měsících klesly kvůli vysoké poptávce a omezení těžby ze strany největších světových producentů. Analytici očekávají, že zásoby se budou dál snižovat, protože se blíží letní sezona, kdy po benzinu roste poptávka.

Dávno už také neplatí, že petrolejář­ské řemeslo je automatick­y zárukou zbohatnutí. Marže benzinky z prodeje jednoho litru paliva je podle analýz společnost­i Finlord v průměru kolem šesti procent, tedy zhruba dvě koruny. Pro srovnání – v rámci maloobchod­ního prodeje si účtují nejvyšší marže velké prodejny potravin a obchodní řetězce; v některých případech až desítky procent.

Ceny na totemech benzinek šplhají k tříletým rekordům. Přesto má Česko jedny z nejlevnějš­ích pohonných hmot v Evropě a vzhledem k rostoucím platům nejlaciněj­ší tankování od roku 1989. Jakkoli se může zdát cena pohonných hmot vysoká, realita je taková, že ceny benzinu v Česku patří k nejnižším v Evropě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia