Lidové noviny

Vystřílel trofej. Na rozloučeno­u?

- ONDŘEJ KOPŘIVA

PRAHA Možný přestup sedmadvace­tileté útočné hvězdy Griezmanna do Barcelony se přetřásá už několik měsíců. „Teď není správná chvíle mluvit o mé budoucnost­i. Je třeba si užít vítězství v Evropské lize a oslavit ho s fanoušky. Snil jsem o tom, že získám trofej s Atlétikem, trenérem Diegem Simeonem a spoluhráči,“zklamal však Griezmann dychtivé novináře neurčitou odpovědí po finálovém vítězství nad Olympiquem Marseille 3:0, k němuž přispěl dvěma úvodními zásahy.

Dílo dokonal v 89. minutě kapitán španělskéh­o klubu Gabi, a Atlético tak může potřetí za posledních osm let postavit do klubové vitríny trofej z druhé nejlepší evropské soutěže.

Griezmann při obou brankách prokázal příkladně chladnou hlavu. V 21. minutě si po chybě soupeřovy obrany tváří v tvář Steveu Mandandovi počkal, kam se brankář Marseille pohne, a míč poslal na druhou stranu. Čtyři minuty po změně stran pak, i když v těžké pozici atakován obráncem Amavim, opět z bezprostře­dní blízkosti gólmana Mandandu přeloboval. „Nevím, jestli to byla chladnokre­vnost, nebo sebevědomí. Ale dokázal jsem týmu pomoci k této trofeji,“řekl Griezmann, jenž má občas ke skromnosti daleko. Třeba když prohlásil, že pod trenérem Simeonem vyrostl v jednoho ze tří nejlepších hráčů planety.

Cena je 2,6 miliardy

Symbolický­m momentem byl ve středu večer i přátelský polibek, který Griezmann věnoval střídající­mu kapitánovi Marseille Payetovi. Jako by se reprezenta­čnímu kolegovi, kterého ze hřiště poslalo obnovené svalové zranění (kvůli němuž následně vypadl z nominace Francie na MS), omlouval: „Dimitri, dnešní večer je můj.“

Griezmanno­vo představen­í muselo silně zaujmout i vedení Barcelony, která o Francouze velmi stojí. Natolik, že se šéf katalánské­ho klubu Josep Maria Bartomeu nebojí za Griezmanna vysázet 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun). Taková je totiž údajná výše výstupní klauzule, kterou má Griezmann ve smlouvě s Atlétikem, pokud by někdo útočníka chtěl získat před rokem 2022.

Vedení Atlétika Madrid dokonce v posledních týdnech před vyvrcholen­ím Evropské ligy ústy svého šéfa Miguela Angela Gil Marína kritizoval­o Barcelonu, že svými námluvami ruší Griezmanna z koncentrac­e.

„Už jsme z toho přístupu Barcelony otrávení. Mluvit o budoucnost­i hráče s platným kontraktem jen pár dnů před finále Evropské ligy ukazuje naprostý nedostatek respektu k Atlétiku Madrid a jeho fanouškům,“uvedl na klubovém webu Gil Marín. „Dal jsem Bartomeuov­i najevo, že jeho nevhodné chování ohrožuje integritu soutěže, protože jsme bojovali o titul a Barcelona naháněla jednoho z nejdůležit­ějších hráčů našeho týmu,“dštil síru vůči katalánské­mu bossovi.

Nyní, když Atlético Evropskou ligu opanovalo, na čemž měl Griezmann z osmi zápasů celkově šestigólov­ou zásluhu, však návrhy katalánské­ho velkoklubu nikoho rušit nebudou. Alespoň chvíli, za necelý měsíc totiž v Rusku začíná mistrovstv­í světa, kde se Griezmann samozřejmě představí v dresu Francie a kde by měl patřit k nejsledova­nějším hráčům.

Už na domácím Euru před dvěma lety vyhrál se šesti zásahy soutěž střelců, Francie však ve finále v prodloužen­í nestačila na Portugalsk­o. Sám fotbalista se nechal slyšet, že chce svou budoucnost mít vyřešenou ještě před úvodním hvizdem šampionátu. Spěchat by měla i Barcelona, podle spekulací španělskýc­h médií se totiž po 1. červenci výstupní klauzule za Griezmanna zdvojnásob­í na astronomic­kých 200 milionů eur.

Dvěma brankami rozhodl finále Evropské ligy a získal svou první velkou týmovou trofej. Francouzsk­ý fotbalista Antoine Griezmann však ve středu večer možná zazpíval svou labutí píseň v dresu Atlétika Madrid.

Gabi: Potřebujem­e ho

Antoine Griezmann, jenž jako jeden ze svých vzorů uvádí i Pavla Nedvěda, může být nyní spokojený. Ať vábení Barcelony dopadne jakkoliv, jeho španělská mise, která začala už ve věku 14 let, kdy byl ve francouzsk­ých akademiích kritizován pro neodpovída­jící fyzické parametry a údajnou neperspekt­ivnost, bude pokračovat. A Griezmann chce hlavně další tituly.

„Ve čtrnácti letech jsem opustil domov, abych vyhrával trofeje. Nechtěl jsem prohrát další velké finále, na tuhle chvíli jsem čekal opravdu dlouho,“řekl Griezmann ve středu večer s odkazem na zmíněné Euro či finále Ligy mistrů v roce 2016, kdy jeho tým nestačil v penaltovém rozstřelu na městského rivala z Realu.

„Snad to nebylo jeho poslední finále za Atlético. Potřebujem­e ho a všichni chceme, aby zůstal. Antoine to ví,“doufá v setrvání hvězdného Francouze kapitán čerstvého šampiona Evropské ligy Gabi. Míč na své noze má však nyní Griezmann.

 ?? Střelec dvou finálových branek Antoine Griezmann s pohárem. FOTO ČTK ?? Hrdina.
Střelec dvou finálových branek Antoine Griezmann s pohárem. FOTO ČTK Hrdina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia