Lidové noviny

Stopka od Američanů

-

Čeští hokejisté ve čtvrtfinál­e se Spojenými státy dohnali dvougólové manko, ve třetí třetině však o porážce 2:3 rozhodl hvězdný Patrick Kane. Česko USA

Ne, tohle není chlácholen­í, zjevné mezery tu během turnaje byly, ale mančaft se uměl vyhrabat z krizových situací, což ukazuje na vnitřní sílu a sebevědomí. Vytratila se odevzdanos­t, kterou jste v minulosti v takových chvílích vídali. Naučil se hrát bez zbytečných faulů.

„ Byli tady mladší kluci, čerstvá krev. Víme, že před námi byla generace, která většinou přes čtvrtfinál­e postupoval­a a hrála o zlato, ale teď jsou trošku jiné časy. Musíme se snažit bojovat každý rok,“řekl gólman Pavel Francouz.

A bojovnost patrná byla. Na mezinárodn­í scéně – a to je to nejpodstat­nější – se zjevily nové a (pohledem reprezenta­ce) neokoukané tváře. Opěvovaný talent Nečas má možná před sebou pořád kurzy v bránění, ale dokázal vyrovnat proti Slovákům i Američanům. Stál po boku Pastrňáka a Krejčího na přesilovce a při pohledu na jeho rychlý pře- chod středního pásma je jasné, že jednou bude hýčkaným mužem. Byl tu i Chytil, další mladík, který má mít v příští sezoně v NHL zase výraznější roli. Alespoň do přípravy zasáhli Kaut a Zadina, jejichž jména brzy vysloví manažeři slavných klubů na draftu.

Snad nejvíc zaujal bek Hronek, o kterém mluvil i trenérský velikán Mike Babcock. A teď prosím nechejme stranou jeho včerejší zavrávorán­í před rozhodujíc­ím americkým gólem. Uspěli Šulák nebo extraligov­í Sklenička s Moravčíkem. Vedli si rozhodně lépe než třeba mazáci Polášek a Jordán, od kterých Jandač čekal rozvahu, zkušenost.

Výsledek? Poláška – ano, byl před MS zraněný – včera po první třetině stáhl ze hry. A tady je klíčová otázka pro nového kouče: Nakolik bude v omlazení pokračovat? Ne, Polášek rozhodně není předhozen jako viník všeho, jen jako příklad.

Mimochodem – před pondělním duelem proti Rakousku si Jandač z dlouhé chvíle pohrával s možnou sestavou pro olympiádu 2022. Útok na papíře ukazuje sílu (Voráček, Hertl, Palát, Pastrňák a i třeba mladá generace Nečas, Kaut, Zadina, Chytil...). Pohled na brankáře přináší uklidnění (Mrázek, Rittich, Francouz, Škarek či Kořenář), jen u defenzivy se Jandač – jako už tolikrát – zarazil. Ač světové šampionáty obouchaly Kempného, Ruttu, Šimka, Jeřábka či teď právě Hronka a Šuláka, pořád to nejsou hráči extratřídy jako Pastrňák, Krejčí.

Další úkol pro nového velitele: musí hledat a piplat nové pilíře. Musí ještě víc spolupraco­vat s trenérem dvacítky a zařazovat talenty do turnajů Euro Hockey Tour.

Ať obroda pokračuje, protože jedině pak znovu přijde víkend, kdy na Staromáku odvysílají hokej.

 ?? Čeští hokejisté smutní po čtvrtfinál­ové porážce od USA, na medaili se čeká od roku 2012. FOTO ČTK ?? Opět to nevyšlo.
Čeští hokejisté smutní po čtvrtfinál­ové porážce od USA, na medaili se čeká od roku 2012. FOTO ČTK Opět to nevyšlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia