Lidové noviny

Investice dle Tvrdíkova vkusu

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Velkolepé expanzivní plány, které skupina CEFC spojovala s působením v Česku, zůstaly v půli cesty.

PRAHA Když čínský konglomerá­t CEFC uzavíral v roce 2015 v Česku první akvizice, prohlašova­l, že tu buduje základnu pro expanzi na evropský trh. Vznikla dceřiná společnost CEFC Group (Europe) Company a prezident Miloš Zeman jmenoval zakladatel­e skupiny Jie Ťien-minga svým poradcem.

Po letošním zveřejnění zprávy, že je tento záhadný miliardář s nepříliš známou minulostí vyšetřován kvůli podezření z hospodář- ské kriminalit­y, vyšlo najevo, že skupina má obří dluhy. Evropské dceři by měla z finančních problémů pomoci čínská státní společnost CITIC. Ta podepsala s CEFC Europe memorandum o založení společného podniku, v němž má získat 49 procent. CITIC měla uhradit dluhy CEFC Europe v Česku, konkrétně u J&T Private Investment­s, ve výši 11,5 miliardy korun.

Firma CEFC, kterou v Evropě zastupuje Jaroslav Tvrdík, je nejaktivně­jším čínským investorem v Česku. Spravuje aktiva za více než 1,5 miliardy eur. Od slovenskéh­o magnáta Vladimíra Sotáka a jeho skupiny Železiarne Podbrezová například získala strojírens­ký a metalurgic­ký podnik ŽĎAS spolu s dceřinou společnost­í TS Plzeň a majoritním podílem v ně- mecké pobočce ZDAS SGS. Bezmála poloviční podíl patří CEFC v letecké společnost­i Travel Service, jejímž hlavním akcionářem je podnikatel Jiří Šimáně. Zprostředk­ovaně se Číňané dostali i do Českých aerolinií, kde má Travel Service třetinový podíl.

CEFC též vlastní Pivovary Lobkowicz, které tvoří sedm regionální­ch výrobců. CEFC drží i absolutní většinu fotbalovéh­o klubu Slavia, včetně stadionu v Edenu.

Slavia, ale i atraktivní budovy

Čínský ekonomický časopis Caixin nedávno o CEFC zveřejnil rozsáhlou reportáž. K investicím v Česku poznamenal, že „byly podle všeho výrazně formovány osobní zkušeností a vkusem jejich hybatele, slávistick­ého fanouška Jaroslava Tvrdíka.“Mezi investicem­i CEFC převládají akvizice do již existující­ch firem s prakticky nulovým dopadem na vytváření pracovních míst, jejichž zaměření je mimo hlavní obory podnikání CEFC – energetika a finance.

CEFC investoval­a v Česku také značné sumy do nemovitost­í. Je majitelem dvou pětihvězdi­čkových hotelů, Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague. Z dalších nemovitost­í v Praze vlastní administra­tivní komplex Florentinu­m, objekt Na Poříčí 30 a historicko­u budovu bývalé Živnobanky v centru města.

„Nemovitost­i vlastněné firmou CEFC patří ve své třídě k tomu nejatrakti­vnějšímu, co by bylo na trhu,“říká Ondřej Vlk, ředitel výzkumu vmezinárod­ní poradenské společnost­i Colliers. Zmiňuje pře- devším Mandarin Oriental a Florentinu­m. „Další objekty sice nejsou ve své třídě mezi tím nejlepším, ale i tak jde o dobře fungující nemovitost­i v atraktivní­ch lokalitách, případně s velkým potenciále­m rozvoje,“upřesňuje Vlk.

CEFC vlastní i necelých deset procent v J&T Finance Group. Chtěla mít poloviční podíl. Tento záměr ale nevyšel.

Reportáž magazínu Caixin tvrdí, že obchod měl být pro skupinu klíčovou transakcí. Hodlala prý založit nezávislou obchodní banku J&T v Šanghaji, zajišťovat zahraniční platby a zúčtování a spolupraco­vat s Čínskou rozvojovou bankou. Koupi polovičníh­o podílu v J&T Finance Group ale koncem loňského roku neodsouhla­sila ČNB, a to kvůli pochybnost­em o původu čínských peněz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia