Lidové noviny

Zeman se odmlčel, do Číny ale poletí

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA „Ano,“vyjádřil se Hrad stručně k otázce, zda prezident Miloš Zeman i přes aktuální kauzu kolem CEFC zamíří na podzim do Číny. Program měnit nebude. Serveru Lidovky.cz to potvrdil mluvčí Jiří Ovčáček.

Co se týká napjaté situace kolem středoevro­pské CEFC a odvolání Jaroslava Tvrdíka z jejího vedení, obrnil se však Hrad mlčením. „Žádný komentář nebudeme poskytovat,“odráží dotazy Ovčáček.

Explicitně ani nesdělil, zda Jie Ťien-ming, který je v Číně vyšetřován, je stále Zemanovým poradcem. „Viz vyjádření v uplynulých týdnech,“napsal v krátkosti Ovčáček.

Na konci března si Zeman větší komplikace na lince Čína–Česko, kterou tehdy ovlivnila informace o vyšetřován­í jeho poradce Jie Ťien-minga, ještě nepřipoušt­ěl. V rozhovoru pro MF DNES řekl: „Je to záležitost čínských institucí, a nikoli moje. Já se vůbec nechci vměšovat do čínských vnitřních záležitost­í. (...) Důvod, proč jsem poslal do Číny své tři emisary (Tvrdíka, poradce Martina Nejedlého a kancléře Vratislava Mynáře – pozn. red.), se týkal toho, aby zjistili, zda CEFC bude i nadále vlajkovou lodí čínských investic v České republice.“

Prezidento­vi se prý dostalo ujištění, že ano. „Ale co více, CEFC Europe bude posíleno čtyřiceti devíti procenty minoritníh­o podílu státní firmou CITIC Group. Což je jedna z nejvýrazně­jších firem na světě. Nu, a já doufám, že to pomůže čínské expanzi.“Vyzdvihova­l také fotbalovou Slavii. Podle Zemana ukazuje, že sportovní klub, „který byl dole, se díky čínským investicím dostal až na mistra ligy“. Vyslovil přání, aby „došlo k dalším Slaviím v české ekonomice“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia