Lidové noviny

Terezínská tryzna byla bez rabínů

- TEREZÍN

V Terezíně se včera konala tryzna k uctění obětí tamní věznice a židovského ghetta během druhé světové války. Hlavní projev letos přednesl předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). Uvedl v něm, že hrůzy nacismu je třeba stále připomínat i budoucím generacím.

Letošní rok byl ale výjimečný v tom, že na neděli připadl i židovský svátek Šavuot. Ten trvá dva dny a připomíná darování tóry na hoře Sinaj během putování židů z egyptského otroctví do Země zaslíbené. Terezínská tryzna se proto poprvé od války konala bez účasti rabínů.

„Pravidla jsou podobná jako na šabat – necestuje se, nepoužívá se elektřina, takže by byl problém se tam vůbec dopravit,“vysvětlil České televizi (ČT) Petr Papoušek, předseda Federace židovských obcí.

Stejně jako se terezínská tryzna koná každou třetí květnovou neděli, ani svátek Šavuot nemá v kalendáři pevné datum. Slaví se 50 dní po svátku Pesach. Je to tedy poprvé, co nastala taková konstelace.

Modlitbu v Terezíně přednášel Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí. „Nedá se nic dělat, památka přeživších je důležitějš­í než svátek,“řekl ČT. Podle něj je ale na každém členu náboženské obce, jak se rozhodne. Někteří zástupci židovských obcí tak přesto dorazili.

Neúčast vrchního zemského rabína Karola Sidona a vrchního pražského rabína Davida Petera ale ostře kontrastov­ala s tím, že se letos tryzny účastnil za dolní komoru jako její místopředs­eda Tomio Okamura. Například Pražská židovská obec totiž nedávno kritizoval­a Okamuru za výroky znevažujíc­í romský holokaust. Na sociálních sítích se proto spekuloval­o, že za neúčastí rabínů se mohla skrývat i nechuť setkat se na této akci se šéfem protiimigr­antské SPD.

Okamura totiž o koncentrač­ním táboře v Letech uvedl, že nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se sice omluvil, ale jen částečně. PB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia