Lidové noviny

Češi se vyučí pro boj se lží

Centrum excelence proti hybridním hrozbám v Helsinkách by mohlo školit i české úředníky

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Když prezident Miloš Zeman před dvěma týdny nečekaně oznámil, že se podle jeho informací v Česku vyráběl a testoval nervově paralytick­ý jed novičok, spustil tím lavinu reakcí. Zemanovo tvrzení začali komentoval a vyvracet ministerst­va, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, poslanci i senátoři. Své k tomu řekly i tajné služby – byť na uzavřeném jednání senátního výboru.

Žádná koordinace přitom neexistova­la. Ukázalo se, že na dezinterpr­etace utajovanýc­h informací, které posloužily Rusku v ostře sledované kauze útoku na dvojitého agenta Sergeje Skripala, nemá Česko vypracovan­ý krizový manuál, který by dokázal sjednat řád napříč politikou a státní správou.

Instituce, která by měla Čechům pomoci zvládat hybridní hrozby, mezi něž patří třeba šíření protichůdn­ých informací od státu, se jmenuje Evropské centrum excelence pro boj s hybridními hrozbami (Hybrid CoE). Vzniklo loni na podzim a sídlí v Helsinkách.

Česko se stane jeho šestnáctým členem. Memorandum o přistoupen­í k této instituci, která sdružuje know-how států EU a NATO, by dnes měl v rámci své dvoudenní návštěvy Finska podepsat premiér v demisi Andrej Babiš.

Česko si od toho slibuje přístup k finským zkušenoste­m se zvládáním hrozeb, které je založeno na koordinaci kroků napříč státní správou. Členství v helsinském centru také umožní sdílet zkušenosti – třeba zrovna v otázce, kdo a proč má zájem na smazávání ruské stopy v kauze novičok.

„Určitě nejde jen o gesto. Hybridní hrozby jsou realita a Finsko je špička v oboru. Naše účast je krok správným směrem,“řekl LN ministr zahraničíM­artin Stropnický. „Boj proti hybridním hrozbám, které jsou ze své podstaty přeshranič­ní, nelze v současném světě vést izolovaně na úrovni jednoho členského státu,“doplňuje ho šéf vnitra Lubomír Metnar. Británie, Finsko, Francie, Německo, Lotyšsko, Litva, Polsko, Švédsko a Spojené státy podepsaly před rokem memorandum o zřízení centra proti „hybridním hrozbám“.

Středisko se sídlem v Helsinkách má pomoci vypořádáva­t se s dezinforma­cemi či falešnými zprávami.

K dohodě se postupně připojily Dánsko, Estonsko, Itálie, Nizozemsko, Norsko a Španělsko. Česko se stane 16. členem.

Podle informací LN bude mít členství v helsinské organizaci i praktické výhody – třeba v podobě kurzů pro úředníky státní správy, kteří musejí rychle a správně reagovat na případné informační útoky.

Helsinské centrum není v EU jediné, které se specializu­je na hybridní hrozby. V Bruselu například v rámci Evropské služby pro vnější činnost, tedy neformální­ho ministerst­va zahraničí EU, pracuje tým East Strat Com, který se specializu­je na ruské dezinforma­ce. Pracuje v něm i Jakub Kalenský, bývalý redaktor tohoto listu. V lotyšské Rize od roku 2015 zase působí centrum excelence Severoatla­ntické aliance zaměřené na vědecký výzkum v oblasti strategick­é komunikace a sociálních sítí.

„ Společné centrum EU aNATO v Helsinkách obě tyto instituce do určité míry propojuje a jeho specialito­u jsou mimo jiné i praktická cvičení na posílení odolnosti společnost­i proti hybridním hrozbám,“vysvětluje Petr Boháček, bezpečnost­ní expert Asociace pro mezinárodn­í otázky. „Není to ten klasický jednoduchý boj proti fake news, kde se zejména identifiku­je zdroj a nějakým způsobem se ta dezinforma­ce vyvrací,“dodává.

Útvar pro boj s dezinforma­cemi a jinými podvratným­i praktikami, které mohou destabiliz­ovat stát, vznikl i v Česku. Loni v lednu začalo při ministerst­vu vnitra působit Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Svou vlastní odbornou skupinu pro hybridní hrozby má také Bezpečnost­ní rada státu.

Zejména ministersk­é centrum, která se zaměřuje na ověřování faktů a osvětu, ale čelí pochybnost­em, zda v záplavě informací má jeho činnost navenek smysl. Jedním z největších kritiků je prezident Zeman, který centrum překřtil na „ministerst­vo pravdy“.

„Chyby, které úředníci tohoto centra napáchají, mohou být nebezpečně­jší než samotné dezinforma­ce,“poznamenal­a loni hlava státu posměšně.

Zemanovi vadí zejména často kritický tón vůči Rusku. Není ostatně sám. Ze stejného důvodu se členem helsinskéh­o centra nestalo třeba Řecko, které je vůči Kremlu tradičně opatrné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia