Lidové noviny

ČSSD přepočte hlasy dvakrát

- PAVEL BARTOŠEK

O dalším vládním angažmá sociální demokracie rozhodnou straníci v tajné volbě

PRAHA Dneškem začíná vnitrostra­nické referendum, ve kterém členové ČSSD rozhodnou o vstupu do případné koaliční vlády s ANO podpořené KSČM.

Názory na vládní angažmá však stranu rozdělují. Ústecká ČSSD svým členům hlasovat pro účast na vládě nedoporuči­la. Stranu by to prý mohlo poškodit v komunálníc­h volbách. „Zaprodávám­e se svým hodnotám, které jsme roky obhajovali,“řekl krajský předseda Miroslav Andrt s tím, že pro ČSSD bude důstojnějš­í role v opozici. Proti se vyjádřila i hradecká ČSSD a také sociálněde­mokratičtí senátoři včetně předsedy Senátu Milana Štěcha. Plzeňský region žádné usne- sení nepřijal, dle zjištění ČTK však byla většina zástupců místních sdružení proti.

Naopak středočesk­á ČSSD, které dosud šéfoval současný předseda strany a kandidát na ministra vnitra Jan Hamáček, hlasovat pro vstup do vlády poměrně jednoznačn­ě doporučila. Také pražská ČSSD je pro. „Pokud zůstaneme v opozici, tak můžeme řvát maximálně na popelnice ve Sněmovní ulici,“řekl serveru Seznam.cz poslanec a předseda ČSSD v Královéhra­deckém kraji Jan Birke.

Podle Petra Krčála, předsedy ČSSD na Vysočině a kandidáta na post ministra práce nejsou taková stanoviska nijak zásadní. Domnívá se, že členové strany nebudou v nadcházejí­cím referendu k doporučení­m příliš přihlížet. Hlasování totiž bude tajné, hlasovat se bude na schůzích místních organizací. A protože se čeká těsný výsledek, hlasovací lístky se budou sčítat dvakrát. Nejprve přímo v místní organizaci a následně v Lidovém domě. Přes 17 500 straníků bude moci hlasovat až do 14. června, výsledky mají být známy o den později.

ČSSD chce do vlády vyslat mimo jiné i europoslan­ce Miroslava Pocheho, jenž má vést resort zahraničíc­h věcí. Prezident Miloš Zeman avizoval, že Pocheho by ministrem nejmenoval, ČSSD na jeho nominaci trvá. K rodícímu se konfliktu se včera vyjádřil i Andrej Babiš: „Je důležité, aby byla shoda s panem prezidente­m z hlediska zahraniční politiky,“prohlásil premiér v demisi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia