Lidové noviny

Posselt: Dekrety jsou věc Čechů

- AUGŠPURK

Bavorští politici žehlí výrok státního tajemníka ministerst­va vnitra Stephana Mayera (CSU), který na sjezdu sudetských Němců prohlásil, že tzv. Benešovy dekrety nepatří do dnešní Evropy. Sami sudetští Němci si česko-německé vztahy pochvalují.

Sudetští Němci chtějí pokračovat v dosavadní cestě usmíření s Čechy, ujistil včera jejich šéf Bernd Posselt. Na sjezdu sudetských Němců v bavorském Augšpurku také vyjádřil přesvědčen­í, že rozhodnutí o případném zrušení takzvaných Benešových dekretů je výhradně na Česku. Pokrok posledních let včera ve svém projevu ocenil i bavorský premiér Markus Söder (CSU). Ještě podle něj ale zbývá ujít kus cesty.

Posselt pochválil cestu ke smíření, kterou se oběma stranám v posledních letech podařilo urazit. „Nechceme tuto cestu opustit a apelujeme na ostatní, aby tuto cestu neopouštěl­i,“zdůraznil.

Je možné, že se tím obracel i na některé německé politiky. Jeden z nich – státní tajemník německého ministerst­va vnitra Stephan Mayer (CSU) – totiž v sobotu na sjezdu prohlásil, že takzvané Benešovy dekrety nepatří do dnešní Evropy. Po několika letech, kdy se o Benešových dekretech na sudetoněme­ckých sjezdech vůbec nehovořilo, tak na téma znovu přišlo, což podle informací ČTK vedlo k silné diplomatic­ké aktivitě na české straně.

Žádný z dalších řečníků ale nakonec dekrety, na jejichž základě byli sudetští Němci v Českoslove­nsku po druhé světové válce zbaveni občanství i majetku, nezmínil. Nový bavorský premiér Söder včera v souvislost­i s vyjádřením Mayera, které Mayer podle informací ČTK dopředu s nikým nekonzulto­val, hovořil o tom, že způsobilo „určité podráždění“. Mayer je podle něj ale ještě mladý muž. „Hodně sázím na vnitřní diskusi v Česku, ta je důležitá,“uvedl k dekretům zase Posselt.

Napříště v Česku?

Ve svém projevu, který byl často přerušován potleskem, jinak Söder ocenil svého předchůdce ve funkci Horsta Seehofera (CSU), kterému se podle něj podařilo otevřít bránu k nové kvalitě vztahů a porozumění s Čechy. „Je to náš úkol tuto bránu držet otevřenou,“prohlásil 51letý politik. „Kontakt mezi Bavorskem a Českem a Německem a Českem je dobrý, ale může být ještě lepší,“vyjádřil také své přesvědčen­í Söder, který věří, že v Praze brzy vznikne nová vláda.

I když letos po dvou letech na sudetoněme­ckém sjezdu nebyli členové české vlády, ocenil Posselt přítomnost jiných českých politiků a také českého velvyslanc­e v Německu Tomáše Podivínské­ho. Už v pátek Posselt vyjádřil přesvědčen­í, že se v příštích letech sudetoněme­cký sjezd uskuteční přímo v Česku. Jako jedno z možných měst konání zmínil Brno.

Vztahy Čechů a sudetských Němců se v posledních letech výrazně zlepšily. Přispěla k tomu i skutečnost, že Sudetoněme­cké krajanské sdružení ze svých stanov vypustilo zmínku o usilování o vrácení majetku, který byl sudet- ským Němcům po druhé světové válce zkonfiskov­án. Z české strany byl důležitý mimo jiné mnichovský projev tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), který v roce 2013 vyjádřil lítost Česka za příkoří způsobená sudetským Němcům při odsunu po druhé světové válce.

Z Českoslove­nska byly tehdy odsunuty na tři miliony Němců. Česko-německá deklarace z roku 1997 v této souvislost­i hovoří o vyhánění a nuceném vysídlení. Podle česko-německé komise historiků při něm přišlo o život 15 tisíc až 30 tisíc Němců. zah, čtk

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Odsunutých Němců z Mariánskýc­h Lázní do americké okupační zóny Německa 25. ledna 1946 FOTO ČTK ?? První transport
Odsunutých Němců z Mariánskýc­h Lázní do americké okupační zóny Německa 25. ledna 1946 FOTO ČTK První transport
 ?? By rád zavítal do Česka Bernd Posselt FOTO REUTERS ?? Šéf sudetských Němců
By rád zavítal do Česka Bernd Posselt FOTO REUTERS Šéf sudetských Němců

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia