Lidové noviny

V Iráku zvítězil klerik Sadr

- MILAN ROKOS

BAGDÁD/PRAHA Bojoval proti Američanům, odmítá ale i vliv jejich nepřítele, sousedního Íránu. Premiérem se sice stát nemůže, faktickým vítězem iráckých parlamentn­ích voleb už ale po pátečním přepočítán­í všech hlasů je. Šíitský duchovní Muktada Sadr bude mužem s klíčovým vlivem na sestavení příští vlády v Bagdádu. S dosavadním premiérem Hajdarem Abádím nejspíš vytvoří budoucí vládní koalici.

Irácké volby, které se uskuteč- nily poprvé od pádu teroristic­kého chalífátu Islámský stát (IS), provázel značný nezájem voličů. K urnám jich přišlo jen 44,5 procenta, Iráčané tak jasně vyjádřili nespokojen­ost s bezpečnost­ní situací, bující korupcí i stávající politickou garniturou. Strana vedená respektova­ným premiérem Abádím skončila sice až třetí, bez ní ale vládu sestavit nepůjde. Abádí hned po volbách gratuloval vítězné Sadrově koalici a vyjádřil ochotu s ní jednat o podobě budoucí vlády. Protože sám Sadr osobně nekandidov­al, může zůstat v čele vlády právě Abádí.

Muktada Sadr byl sice vnímán spíš jako outsider, opět ale potvrdil, že umí zmobilizov­at své příznivce, a dokonce jejich řady rozšířit. Před volbami se překvapivě spojil s komunisty a sekulárním­i stranami a brojil proti sektářském­u dělení země. Ohrazoval se i proti rostoucímu íránskému vli- vu – právě íránské milice výrazně pomohly porazit teroristy z IS – a neváhal se vydat i do sunnitské bašty Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů.

Pro Írán tak byl Sadr nejméně vítanou možností. Teherán už proto vyslal do Bagdádu jednat mocného generála Kásima Sulajmáníh­o, šéfa elitních jednotek Kuds. Ten se vminulém týdnu snažil znovu sjednotit rozštěpené šíitské politiky a vítězného Sadra izolovat.

Nacionalis­ta Sadr uspěl díky své přeměně ze sektářskéh­o vůdce na schopného populistu. „Začal žádat to, co chtěla ulice. Protestova­l s lidmi a obracel se na všechny Iráčany jazykem, kterému mohl každý porozumět. Říkal: Já jsem jeden z vás, ne žádná elita,“citoval deník The Washington Post politologa Ahmada Majálího z Bagdádské univerzity.

Vítěz nynějších voleb se dostal do mezinárodn­ího povědomí po americké invazi do Iráku v roce 2003. Ve své zemi byl známý díky svému otci, ajatolláho­vi Muhammadu Sádiku Sadrovi, kterého v roce 1999 zavraždily bezpečnost­ní složky diktátora Saddáma Husajna. V chaosu po invazi se Sadr rychle zorientova­l, využil stoupenců svého otce a stal se vůdčí postavou chudých šíitských čtvrtí irácké metropole. Na rozdíl od politiků, kteří se vrátili z exilu, se mohl Sadr opřít o fakt, že jako jeden z mála zůstal v rodné zemi navzdory Saddámovým represím.

Irácký šíitský klerik Muktada Sadr před volbami kritizoval sektářské politiky. Aby dokázal, že on sám je jiný, vydal se i do sunnitské Saúdské Arábie.

Násilí už nehájí

Jím založené hnutí se postupně transformo­valo v takzvanou Mahdího armádu, která bojovala proti americké okupaci Iráku. Američtí vojáci měli svého času příkaz Sadra zabít či zajmout a jeho milice o síle asi 10 tisíc mužů se staly obávaným nepřítelem v celé řadě iráckých měst. Vedle boje proti USA měly ale i špatné renomé kvůli zločinům páchaným na sunnitském obyvatelst­vu. Mahdího armáda byla rozpuštěna v roce 2009, o pět let později ji ale Sadr opětmobili­zoval do války proti Islámskému státu.

Klerik Sadr postupně ze svého programu odstranil obhajobu násilí jako politickéh­o nástroje. „Pokud se ale Spojené státy vrátí a budou okupovat Irák, dovedu si představit, že se to změní,“řekl americké televizi irácký analytik Renad Mansour z britského thinktanku Chatham House.

 ?? Vítěz iráckých voleb Muktada Sadr FOTO REUTERS ??
Vítěz iráckých voleb Muktada Sadr FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia