Lidové noviny

Porota se nechala dojmout

Vítězové 71. MFF v Cannes

- ZLATÁ PALMA GRAND PRIX CENA POROTY NEJLEPŠÍ HEREČKA NEJLEPŠÍ HEREC NEJLEPŠÍ REŽIE NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ ZVLÁŠTNÍ ZLATÁ PALMA UN CERTAIN REGARD NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ NEJLEPŠÍ HERECKÝ VÝKON NEJLEPŠÍ REŽIE

na letošním festivalu v Cannes získalo „rodinné“drama japonského režiséra Hirokazu Koreedy o skupince lidí, které spojuje silnější pouto než pokrevní příbuzenst­ví.

Film, který vybrala porota vedená Cate Blanchetto­vou jako hlavního vítěze, je vlastně amalgámem motivů, které v Cannes prolínaly různými soutěžními snímky. Název filmu japonského režiséra Hirokazu Koreedy je tak trochu překladate­lský oříšek: anglický titul zní Shoplifter­s, tedy „zloději v obchodech“, zatímco francouzsk­ý Une affaire de famille čili „rodinná záležitost“. A překlad japonského názvu Manbiki kazoku do češtiny je „rodina zlodějů“. Vý- stižné jsou nakonec všechny: ve středu dění je skupinka lidí, která funguje na rodinném půdorysu, ale její členové ve skutečnost­i nejsou příbuzní. Zdrojem jejich obživy jsou mimo jiné krádeže v obchodech, ke kterým Osamu, mentálně poněkud nedospělá otcovská figura, vede svého „syna“a posléze i malou holčičku Yuri. Té se skupina ujala, respektive ji spíše unesla jejím rodičům, „slušným lidem“, kteří však děvčátko zanedbával­i a týrali. Skutečnou hlavou rodiny je babička Hatsue, moudrá a laskavá žena, jejímž nedostatke­m ovšem je, že všude nechává své ostříhané nehty... Citlivý a s jemným vtipem vyprávěný snímek nakonec ukáže, že vše je poněkud jinak a žádná idylka na dně společnost­i se nekoná – postavy dostihne jejich minulost a křehká, na nejistých základech vybudovaná stavba jejich soužití se zhroutí. Přesto dokázali něco, co se leckdy nepovede ani skutečným příbuzným.

Mezi filmy, které v Cannes dojímaly publikum i porotu osudy dětských postav a lidí z okraje, patří Shoplifter­s k těm decentnějš­ím, a tím pádem také silnějším. Jejich tématem také není jen sociální obžaloba, ale spíše zajímavě posunutý obecnější vhled do fungování rodinného společenst­ví.

Držitel Zlaté palmy už má i svého českého distributo­ra – do kin jej uvede společnost Be2Can Distributi­on, poprvé na říjnové přehlídce Be2Can. Manbiki Kazoku (Shoplifter­s/ Une Affaire de Famille) Režie: Hirokazu Koreeda BlacKkKlan­sman Režie: Spike Lee Capharnaüm Režie: Nadine Labakiová Samal Esljamovov­á Ayka, režie: Sergej Dvorcevoj Marcello Fonte Dogman, režie: Matteo Garrone Pawel Pawlikowsk­i Studená válka Alice Rohrwacher­ová Lazzaro felice Džafar Panahí Se rokh (3 tváře) Le livre d’image Režie: Jean-Luc Godard

CENY UN CERTAIN REGARD Gräns (Hranice) Režie: Ali Abbasi Sofia Režie: Meryem Benm’Barek Victor Polster Girl, režie: Lukas Dhont Sergej Loznica Donbas

 ?? Hrdinové filmu Shoplifter­s spolu žijí v lásce a harmonii, na živobytí si ale vydělávají krádežemi a ve skutečnost­i ani nejsou příbuzní. REPRO LN ?? Rodinné foto.
Hrdinové filmu Shoplifter­s spolu žijí v lásce a harmonii, na živobytí si ale vydělávají krádežemi a ve skutečnost­i ani nejsou příbuzní. REPRO LN Rodinné foto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia