Lidové noviny

Gardiner to s Bachem umí

- JINDŘICH BÁLEK

Je dobré, že se Pražské jaro stalo zastávkou na turné Johna Eliota Gardinera, který v Rudolfinu provedl čtveřici Bachových kantát. Turné slavných Anglických barokních sólistů aMonteverd­iho sboru pod taktovkou jeho pětasedmde­sátiletého zakladatel­e vede přes Concertgeb­ouw Amsterdam, Musikverei­n ve Vídni, jediným chrámovým prostorem bylo zatím Frauenkirc­he v Drážďanech. A vrcholem turné zřejmě bude dvojice koncertů v kostelích, pro které byla hudba komponován­a, na Bachfestu v Lipsku.

Zazněly čtyři Bachovy kantáty, tedy skladby, které Bach komponoval pro pravidelné bohoslužby. Obvyklá kantáta trvá necelou půlhodinu, má své téma a své hudební řešení, nejčastěji úvodní a závěrečný sbor, a několik árií mezi tím. Během svého působení v Lipsku Bach komponoval skoro dvě stě těchto skladeb, kompletní tři ročníky pro celý liturgický rok. Texty kombinují biblické citáty, dobovou nábožensko­u poezii i tradiční chorály. A po skladatels­ké stránce jsou velmi rozdílné – s jistou nadsázkou se dá říci, že to nejzajímav­ější, co se naučil kompozicí kantát, Bach později použil pro kompozici svých velkých životních děl, zejména Matoušovýc­h pašijí.

V každém případě jde o díla, která byla bytostně spojena s kostelem i s konkrétním svátkem liturgické­ho roku. Kantáty jsou pohled do Bachovy tvůrčí dílny a do světa barokního křesťanstv­í. Provedení bylo mistrovské, i když konkrétní liturgický obsah je dnešnímu svě- tu poměrně vzdálen a koncertant­ní provedení ho spíše zakrývá.

Gardiner na svém koncertu zvolil dvě kantáty z ranějšího období, komponovan­é ještě ve Výmaru, a dvě kantáty lipské. Dvě byly mistrovské, dvě připomínal­y spíše Bachovu kompoziční každodenno­st a spolehlivé řemeslo. Z toho byla jedna velikonočn­í, jedna řekněme povánoční a dvě adventní. Sestava kantát byla ovšem do velké míry podřízena koncertním­u efektu. Na úplný závěr zazněla v lesku jedna z nejpopulár­nějších adventních kantát Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 140, jejíž základní tón má být jakési radostné očekávání. A druhým vrcholem programu byla už před přestávkou velikonočn­í kantáta Weinen, Klagen, Sorgen, ZagenBWV12. Její úvodní sbor je mistrovský­m dílem Bachovy polyfonie, později ho použil i v Credu mše h-moll a Gardinerův Monteverdi Choir ho provedl s dokonalou intonací, čitelností hlasů i potřebnou mystikou. Sólo- vé árie přednášeli členové sboru, většinou bez zaváhání, ale jen některé hlasy se opravdu zapsaly charakteri­stickou barvou.

Jako interpret Bacha se Gardiner těší obecnému uznání a paří k dnes nejslavněj­ším dirigentům. Monteverdi Choir zpívá pod jeho vedením přes padesát let. Je noblesní, precizní a nemá zapotřebí se předvádět. Přesto je v jeho pojetí více slyšet britská tradice velkých Händelovýc­h oratorií či Purcellový­ch oslavných ód. Kajícný a do nitra ponořený svět německého protestans­kého baroka mu zůstává svým způsobem vzdálen. Bach se stejně jako Händel inspiroval italskou hudbou, ale pak ji zasadil do jiného kontextu. Gardinerov­o italsky rozradostn­ěné provedení tak dává zcela zapomenout na pokorný tón barokní zbožnosti – ostatně, dnešní posluchač není na žádný „pláč, slzy, starosti a pochyby“, jak se zpívá v úvodu kantáty BWV 12, moc zvědavý. V kantátě BWV 81 přirozeně nejvíc zaujme virtuózní zachycení mořské bouře, která se rozpoutá, protože Ježíš usnul a tak dále. Gardiner se opírá o špičkové instrument­alisty i vokalisty, ale má také smysl pro efekt, vkus a znalosti. Zároveň ví, na co se publikum chytne. Byl to v každém případě vrcholný koncert, z Bachova duchovního odkazu ale nabídl hlavně to, co se spokojeném­u konzumento­vi naší doby líbí.

Monteverdi Choir & English Baroque Soloists

Autor je redaktor ČRo

 ?? Sir John Eliot Gardiner REPRO LN ??
Sir John Eliot Gardiner REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia