Lidové noviny

Himbajs šůviks remix

-

Je tu osmičkový rok, oslavíme fůru výročí. Mezi nimi se rýsuje i jedno nenápadné – a to 17. prosince. Téhož dne roku 1938, tedy před osmdesáti lety, totiž vyšel první díl kresleného seriálu Rychlé šípy. „Píše Foglar, kreslí Fischer.“Tak stálo na ohmataných sešitech Mladého hlasatele či Vpředu i na pozdějších souborných vydáních z „uvolněných“šedesátých let, které lačně čítali už naši dědové a tátové (tajně snad též babičky a maminky).

Je to tak, slavní „Šípáci“, jak by pravil Bohouš se Štětináčem, už tu budou osm dekád; bylo to ovšem osm desítek let přerušovan­ých příběhů, které se nelíbily nacistům, komunistům a ani normalizač­ním soudruhům. K jestřábovs­kému jubileu teď vyšla zábavná kniha. Sestavil ji Tomáš Prokůpek, vydalo nakladatel­ství Akropolis a nese název Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružs­tví. Mladí výtvarníci se inspiroval­i eskapádami Mirka Dušína a spol. (v kánonu původních komiksů je 315 epizod) a vytvořili jejich cover verze či remixy.

Kvalita počinů je různá. Na jedné straně jsou tu graficky i obsahově zdařilé pocty dvojici F+F (třeba Danglárovy čtyři stránky o vzdoru klubu „Schnelle Pfeile“z roku 1941, kdy proti skopčákům chystají akci i Červenáček se Širokem), na straně druhé infantilní anebo artistní storky, jež v knize ruší. Ve třech ilustrovan­ých oddílech, kdy Rychlé šípy žijí JINDY (za socialismu, v domově důchodců), JINDE (na Divokém západě, v Kingově hororu To, ve sci-fi aréně) a JAKO TENKRÁT (pořádají turnaj v kuličkách, hrají swing), si každopádně „hoši i děvčata v nás“vyberou kousky, které nostalgick­y potěší a připomenou chvíle, jaké zažívaly generace Čechů nad bublinami plnými plantážník­ů, rad i himbajs šůviks hlášek.

Slavní „Šípáci“, jak by pravil Bohouš se Štětináčem, už tu budou osm dekád; bylo to ovšem osm desítek let přerušovan­ých příběhů, které se nelíbily nacistům, komunistům a ani normalizač­ním soudruhům

Akdyž pocta, tak s odborným zázemím. Texty Tomáše Prokůpka, Martina Foreta a Pavla Kořínka, jež vznikly v rámci aktivit Centra pro studia komiksu Akademie věd a Univerzity Palackého, osvětlují vliv Rychlých šípů na český komiks, jejich „život po životě“(rozličné předělávky i parodie) a výskyt v literatuře. A to včetně odkazů na všechna ta neoficiáln­í pokračován­í stínadelsk­é trilogie typu Velinského knihy Poslední tajemství Jana T. z roku 2003, kterou jsme si museli koupit i coby dospělí – dávno poté, co „přišel náš duben“...

Soubor se dobře prodává; už v červnu vyjde dotisk. K 80. výročí seriálu mají ještě vyjít nové příhody Rychlých Šípů z inicitativ­y Jiřího Dubského a výtvarníka Karla Zemana. Nově vypravené spisy chystá Albatros. Rychlé šípy žijí. Jak napsal Miloš Zapletal v knížce o Jaroslavu Foglarovi (2007): „Mravní poselství považuji za to nejcennějš­í, co čtenář ve foglarovká­ch nachází. Není to však poselství jediné. Foglar nabízí mladým čtenářům aktivní činnost. Vyzývá je, aby vedli plný, zajímavý život. Nebuď ňouma, pecivál.“A to není, u Jóviše, marné ani dnes!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia