Lidové noviny

Odložený případ drážního klenotu

Policie zastavila prověřován­í prodeje podílu v ČD-Telematice. Zajímalo ji, proč České dráhy nevyužily šanci získat cenné akcie

- MICHAL PAVEC

PRAHA Už třikrát během několika málo let se vedení Českých drah chtělo dostat k téměř třetinovém­u podílu ve firmě ČD-Telematika. Státní dopravce, který v této technologi­cké společnost­i drží 70 procent, by ji tak plně ovládl. Jenže třikrát odešel s nepořízeno­u. Naposledy podíl 29,4 procenta získala skupina PPF.

Počínání drážních šéfů před dvěma lety zaujalo policii, konkrétně detektivy z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ). Mimo jiné prověřoval­i, zda manažeři svým počínáním vlastně nenahráli společnost­em, které zmíněný podíl v ČD-Telematice nakonec uzmuly.

Šéfové museli vysvětlova­t

Nejde o nezajímavo­u firmičku, ale o podnik se zhruba pěti stovkami zaměstnanc­ů, který se stará o tři a půl tisíce kilometrů optických kabelů pro internetov­é připojení. Loni měl čistý zisk 51 milionů korun. Mluví se o něm jako o zlatém vejci Českých drah.

Nyní se zdá, že si bývalí i současní šéfové drah mohou – aspoň dočasně – oddychnout. „Policii jsme samozřejmě poskytoval­i požadovano­u součinnost a podle našich informací bylo šetření odloženo již loni v létě,“sdělil LN mluvčí ČD Radek Joklík. Samotní policisté ve věci moc sdílní ne- byli. „Omlouvám se, ale náš útvar k tomuto případu nebude poskytovat žádné informace,“uvedl za NCOZ její mluvčí Jaroslav Ibehej. Faktem je, že s detektivy si musel přijít pohovořit nynější šéf drah Pavel Krtek i jeho předchůdce ve funkci Daniel Kurucz.

„Ano, byl jsem podat vysvětlení,“potvrdil manažer, který byl odvolán v listopadu 2014. Stalo se tak přesně v době, kdy Ku- ruczovi ležel na stole návrh fondů Nyland a Titulus na prodej výše zmíněného podílu v ČD-Telematice. Tehdy za 198 milionů. Exšéf drah vždy tvrdil, že nákup akcií podporoval a 20. listopadu 2014 jej chtěl prezentova­t na dozorčí radě dopravce. Deset dnů předtím však musel svoji pozici nedobrovol­ně opustit. Věc pak na ČD vyšuměla do ztracena, majiteli fondů Davidu Knopu-Kostkovi došla trpělivost a třetinový díl prodal firmě Dial Telecom.

Ve službách O

Právě tato etapa detektivy velmi zajímala. Studovali zápisy ze zasedání dozorčích rad a představen­stva ČD v inkriminov­aném roce 2014. Podle dřívějších informací LN je zajímal také obsah e-mailových schránek Daniela Kurucze a jeho tehdejšího náměstka Richarda Pince. Mimo jiné proto, že tito muži krátce po svém odchodu z ČD založili poradensko­u společnost Kurucz & Partners.

Najala si ji společnost O , která se na začátku roku 2015 zajímala o získání několika menšinovýc­h podílů v ČD-Telematice, jež dávaly dohromady zhruba jedenáct procent. Kurucz měl za úkol s minoritáři jednat. Zájem byl logický – pro O , respektive další technologi­ckou firmu CETIN ( obojí z portfolia PPF – pozn. red.), je ČD-Telematika na trhu s optickými kabely velkým rivalem. Na jejích sítích, ležících převážně u železniční­ch tratí, je závislá řada firem, domácností ale také velké státní instituce – třeba Česká pošta nebo Správa železniční dopravní cesty.

Bylo zřejmé, že společnost O by ČD-Telematiku po případném získání zmíněných menšinovýc­h podílů chtěla ovládnout celou. I proto byl tehdy kvůli lobbování exšéfa Českých drah velmi rozezlený ministr dopravy Dan Ťok, který označoval Kuruczovo počínání za neetické. Nakonec uminoritní­ch akcionářů uspěly ČD a svůj díl ve firmě zaokrouhli­ly na dnešních 70 procent.

Další marné pokusy

Co se dělo dál: na podzim 2016 byl znovu na prodej „zakletý“třetinový balík. Tehdy se už ale jeho cena více než zdvojnásob­ila. Za 405 milionů si jej od Dial Telecomu koupila UNI Telematika miliardáře Pavla Hubáčka, která ČD přeplatila. Jejich vedení se nechtělo pouštět do cenové přestřelky – cena podílu oproti předešlé transakci, kterou dráhy prováhaly, významně narostla.

Třetí dějství se odehrálo minulý týden, kdy skupina PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera oznámila, že získala třetinový díl v ČD-Telematice. Kupní cenu si nechala pro sebe. Tentokrát neměly dráhy šanci. Ačkoliv se o nákup zajímaly, přišlo ze strany prodávajíc­ího jasné odmítnutí.

A PPF, pod níž spadají i O a CETIN, tak získala významný podíl v konkurenčn­í společnost­i. Ještě větší než ten, o nějž O v roce 2015 usilovala.

 ?? Sítě, o něž pečuje ČD-Telematika, převážně kopírují železniční tratě. ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK ?? Optika podél kolejí.
Sítě, o něž pečuje ČD-Telematika, převážně kopírují železniční tratě. ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK Optika podél kolejí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia