Lidové noviny

Bezhlavé přidávání? Vyšší platy jsou namístě

- MICHAL PÍCL HELENA HORSKÁ PETR ZAHRADNÍK JAN DRAHOKOUPI­L

ást analytiků varuje, že mzdy v českých průmyslový­ch firmách se zvyšují bezhlavě a nezodpověd­ně. Měl by se jejich vývoj ponechat nabídce a poptávce? Nebo máme být opatrní, protože příliš vysoké mzdy nám při recesi zlomí vaz?

mzdy a vysoký odliv kapitálu jsou dědictvím, které si neseme od 90. let. Takzvanou levnou ekonomiku, kterou z nás tehdejší transformá­toři vytvořili, je třeba odbourat. Vyměnit ekonomiku výroby meziproduk­tů za výrobu s vyšší přidanou hodnotou. Po vzoru zemí, kterým se povedl ekonomický „skok“, bychom si měli definovat sektory, v nichž se můžeme ve světovém měřítku poměřovat, jako je výroba nanotechno­logií či letecký průmysl, a cíleně je podporovat.

V prvním kroku musí vláda konečně připravit pořádnou hospodářsk­ou strategii, která by mohla zemi z marasmu levné ekonomiky s levnými mzdami vysvobodit. Dokázal bych si představit, že taková strategie by byla v programové­m prohlášení vlády, která by přemýšlela moderně a progresivn­ě. Nakonec bychom se mohli dočkat toho, že požadavek odborů na důstojné mzdy nám nebude připadat jako z jiného světa.

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí. Michal Pícl: Levná ekonomika

Podnikohos­podářská fakulta VŠE, člen představen­stva Masarykovy demokratic­ké akademie

Helena Horská: Očistný proces

o mzdách by mělo reflektova­t podmínky konkrétní firmy. Zatímco jedna si může dovolit dvoucifern­ý nárůst, jinou to může položit.

Počítat musíme i z další formou mzdové nákazy, kterou představuj­e růst mezd v podnicích, jež dominují konkrétním­u sektoru a nastavují měřítko pro zbytek. Ten se pak musí přizpůsobi­t.

Tlak na růst mezd, který zažíváme a z něhož mají zaměstnanc­i (i maloobchod­níci, realitní makléři atd.) radost, povede k očistnému procesu. Firmy, kterým se nepodaří vyrovnat se s rostoucími náklady (nejen mzdovými), skončí a propustí zaměstnanc­e.

Naopak společnost­i, kterým se bude dařit i dále, porostou a mnohým z propuštěný­ch rády nabídnou práci. Ze skříní začnou vylézat takzvané zombie společnost­i, jejichž přežívání podle renomovaný­ch zahraniční­ch institucí doposud brzdilo růst národohosp­odářské produktivi­ty nejen v Evropě, ale i v USA a jinde. Tento „úklid” prospěje ekonomice i občanům. Zdroje včetně pracovní síly se bu- dou využívat efektivně. Produktivi­ta práce a s ní i ekonomická úroveň naší země poroste. hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Nejsem si jist, zda se adjektiva bezhlavý a nezodpověd­ný vztahují na naši současnost. Ti, co požadují vysoký mzdový růst, by si přesto měli uvědomit minimálně dvě věcí. Zaprvé, mzdy obvykle nejsou pružné směrem dolů. Současný růst je nastaven na skvělou ekonomicko­u kondici, která nemusí trvat věčně. Dnešní apetit může vyvolat očekávání, že už to tak bude navždy, což je falešné.

Zadruhé, je vhodné sledovat trh práce v celé komplexnos­ti. Amzda či cena práce je pouze jedním z jeho parametrů. Dalším je například míra nezaměstna­nosti (u nás bezprecede­ntně nízká).

Kdyby měl mzdový nárůst vést k tomu, že se nezaměstna­nost začne citelně zvedat, nebo by způsobil inflační vzlínání a zvýšení životních nákladů, byl by to signál k zastavení snahy o mzdový růst. Zatím nic z toho na obzoru není. člen Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru, Brusel; ekonom České spořitelny

ekonomika si výrazně vyšší mzdy může dovolit. Poměrně k EU15 jsou zhruba o 20 procent nižší než produktivi­ta. Nižší vykázaná produktivi­ta navíc odráží nižší mzdovou hladinu. To je nejlépe vidět ve veřejném sektoru, třeba ve školství.

Ale platí to do velké míry i ve firmách. Například přidaná hodnota stejného úkonu pracovníka automobilk­y v Mladé Boleslavi a ve Wolfsburgu za použití identické technologi­e je nižší jen díky tomu, že ten český je placený v nominále třeba o 60 procent méně. Prostor pro zvyšování mezd je tedy ještě větší, než by se mohlo zdát.

Petr Zahradník: Nepružné mzdy Jan Drahokoupi­l: Prostor k růstu existuje

Evropský odborový institut a Mannheimsk­á univerzita

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Lubomír Lízal, Edvard Outrata, Dominik Stroukal a Dušan Tříska. Celé texty najdete na adrese www.ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia