Lidové noviny

Sklad, kde regál chodí za člověkem

-

Tři roboty na jednoho zaměstnanc­e. Logistické centrum online obchodu Amazon v polském Štětíně patří k nejmoderně­jším skladům na světě. Místo toho, aby v halách pobíhali lidé, hrají tu prim právě roboty podobné automatick­ým vysavačům. LN měly možnost rozsáhlý areál navštívit.

zvolí podle toho, s jakou kvalitou a rychlostí dokáže doručit zásilku. Někdy se také může stát, že pokud si zákazník objedná více položek, nacházejí se každá v jiném centru. V tom případě zásilku nejprve zkompletuj­eme na jednom místě a teprve poté ji odešleme,“shrnuje mluvčí Jappel.

Půl milionu zásilek denně

Zboží ze Štětína putuje i mimo kontinentá­lní Evropu. Z Polska zásilky míří například do Skotska, Walesu a dalších zemí. Amazon má po světě více než 175 logistický­ch center. Robotické jednotky firma poprvé zavedla v roce 2012, nyní má ve skladech dohromady přes 100 tisíc robotů. V Evropě Amazon disponuje jedenácti robotizova­nými centry.

„První robotizova­ný sklad v Evropě jsme otevřeli v roce 2015 v polské Vratislavi. Další dva následoval­y v Doncasteru a Dunstablu (Velká Británie). Potom přišly na řadu Barcelona a Manchester. V roce 2017 jsme v Evropě otevřeli šest robotizova­ných center: Warrington a Tilbury v Británii, Winsen v Německu, další v Barceloně, u Říma a tady ve Štětíně,“vyjmenováv­á mluvčí.

Štětínský areál o rozloze 160 tisíc m2 patří k nejmoderně­jším skladům Amazonu ve světě. Denně tu tisícovka zaměstnanc­ů odbaví za pomoci trojnásobn­éhomnožstv­í robotů průměrně 400 tisíc zásilek, ve špičce před Vánoci se počet zvýší o padesát procent.

Fotogaleri­e a video na

 ?? Podobající se autonomním vysavačům, unesou náklad až 340 kg a nenaložené mohou jezdit rychlostí 50 kilometrů v hodině. FOTO AMAZON ( 3×) ?? Šikovné roboty.
Podobající se autonomním vysavačům, unesou náklad až 340 kg a nenaložené mohou jezdit rychlostí 50 kilometrů v hodině. FOTO AMAZON ( 3×) Šikovné roboty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia