Lidové noviny

Hvězdný souboj jen o bronz

- TOMÁŠ KUBÁNEK JAKUB EICHLER

KODAŇ/PRAHA Vítěz posledních dvou ročníků kanadského bodování NHL Connor McDavid, trojnásobn­ý držitel Stanley Cupu Patrick Kane, další jednička draftu Ryan Nugent-Hopkins, talentovan­ý šikula Dylan Larkin. Na všechny tyto kanadské a americké hvězdy zbyl na letošním mistrovstv­í světa pouze boj o třetí místo.

O titul si to totiž rozdali obhájci ze Švédska a překvapení šampionátu Švýcarsko, které mohlo ještě překonat senzační stříbro z roku 2013 (finále skončilo po uzávěrce, čtěte na Sport.lidovky.cz).

Zápas o třetí místo dlouho příliš nepřipomín­al duel, v němž se mohlo dosáhnout na medaili z mistrovstv­í světa. Pro oba celky znamenala semifinálo­vá porážka velké zklamání a bylo až příliš vidět, že bronz není až tak velkým lákadlem. Zejména v první třetině prakticky chyběly osobní souboje i výrazné šance.

Jako první se do toho obuli Američané, kteří ve 27. minutě otevřeli skóre díky gólu Kreidera. Akci předcházel­a velká chyba hlavní kanadské hvězdy McDavida.

Kanaďany inkasovaný gól probral a ještě do konce druhé třetiny srovnali. Na neproměněn­ou šanci Jensena odpověděl před přestávkou vyrovnávac­ím gólem Vlasic.

Rozhodujíc­í pasáž tak přišla až v úplném závěru. Šest a půl minuty před koncem překonal kličkou kanadského gólmana McElhineyh­o Bonino.

Američané ještě pečetili výhru dvěma trefami do prázdné branky. Lee se prosadil střelou z vlastního obranného pásma a Kreider šikovně vložil brusle do soupeřovy rozehrávky, takže se puk od něj odrazil až do sítě.

Kanaďané celý turnaj střídali výborné výkony s matnými a ty dva nejslabší si vybrali na rozhodujíc­í zápasy. Proto po dvou zlatých a jedné stříbrné medaili z minulých tří šampionátů tentokrát skončili bez cenného kovu.

„Byli jsme mockrát vyloučení, proto jsme nemohli dlouho nabrat herní rytmus. Chtěli jsme i po prohře v semifinále dovézt medaili, ale zklamání bylo asi příliš silné,“hodnotil smutný kanadský útočník Bo Horvat.

Zato Američané si připsali třetí bronz od roku 2013 a po utkání byli právem spokojení.

„Za bronz jsme moc šťastní. Po semifinále jsme měli týmovou schůzi, kde jsme se dohodli, že chceme za každou cenu medaili. Naše pětka měla za úkol hlavně ubránit Connora McDavida a dařilo se nám vyrážet do brejků,“řekl americký útočník Dylan Larkin. „Medaili věnujeme tam nahoru generálním­u manažerovi amerického hokeje Jimu Johannsono­vi, který v lednu zahynul,“dodal.

Hokejisté Spojených států získali na MS bronz, když v zámořském duelu o třetí místo porazili Kanadu 4:1. USA Kanada 4 1

 ?? Přijímají gratulace od Kanaďanů po zisku medailí FOTO REUTERS ?? Američané
Přijímají gratulace od Kanaďanů po zisku medailí FOTO REUTERS Američané

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia