Lidové noviny

Titulem to pro Plzeň teprve začíná

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Fotbalisté Plzně si ve 29. kole konečně pojistili zisk pátého titulu.

PLZEŇ/PRAHA Hotovo! Plzeň v sobotu porazila v předposled­ním dějství sezony na svém hřišti Teplice a mohla se popáté v historii ponořit do víru mistrovský­ch oslav.

Konečně! chce se dodat. Po úžasné podzimní jízdě a vstupu do jarní části, kdy měla náskok patnáct bodů, Viktoria polevila a k titulu nakonec spíš doklopýtal­a.

„Jsem rád, že jsme to zvládli a ten poslední krok uhráli zejména doma před našimi fanoušky,“radoval se kapitán Roman Hubník.

„Tenhle titul řadím hodně vysoko,“vyznal se trenér Pavel Vrba, který navázal na své triumfy z let 2011 a 2013, v roce 2007 navíc vyhrál slovenskou ligu s Žilinou.

Definitivn­í razítko Plzeňští dodali až v duelu s Teplicemi. Výhru 2:1 zařídili Krmenčík a Petržela. Když v 85. minutě snížil Vaněček, mohli být už viktoriáni v klidu. Zvlášť když zbývající konkurent Slavia v té chvíli v Edenu spěl k výprasku 1:3 od Jablonce.

Se závěrečným hvizdem propukly ve Štruncovýc­h sadech bouřlivé oslavy spojené s převzetím poháru, které tým přebíral ve vítězných dresech s číslem 5 symbolizuj­ícím počet získaných titulů. Následně se křepčení přesunulo na náměstí Republiky, kam čerství mistři dorazili na korbách obrněného vozidla a vojenského náklaďáku.

„Kde mám ty mr*ky pražský,“neodpustil si v euforii slovní výpad k rivalům Slavii a Spartě generální manažer Adolf Šádek. V ruce při- tom držel prut, který pak na pódiu slavnostně zlomil a zahodil. Tímto gestem připomněl svou reakci na mohutné předsezonn­í posilování pražských soupeřů: „Jdeme s klackem proti tankům,“řekl tehdy.

„V Česku jsou určitě mužstva, která mají výrazně větší rozpočet než my. A přesto jsme, netvrdím, že s nízkým, ale mnohem nižším rozpočtem, dokázali vyhrát. Ukazuje to, že kolikrát není tolik důle- žité, kolik hráčů přivedete a jak je platíte, ale že někdo chce odvést v klubu maximum,“těší Vrbu.

Plzeňský kouč, pokud se nepotvrdí zvěsti o jeho možném odchodu do Ruska, povede Viktorii nejen za obhajobou, ale také v Lize mistrů. Tu mají Západočeši po mnoha letech jistou, proto ji znělkou mohli avizovat na stadionu při přebírání titulu. Už kvůli elitní soutěži bude muset Plzeň posílit a částečně omladit. „Čeká nás spousta práce, protože jaro nám ukázalo, že všechno nebylo úplně optimální,“ví Vrba.

Výhodu mají v tom, že mohou počítat s 390 miliony korun za účast v základní skupině, s tím se hned lépe pracuje. Přijít mají zlínský rychlík Ekpai či obránce Pernica z Jablonce. „Minimálně čtyři posily by měly dorazit,“poodhalil Vrba.

 ?? Plzeňští fotbalisté křepčí s mistrovský­m pohárem. Trofej třímá nad hlavou Roman Hubník, který s Plzní získal už třetí titul, celkově svůj čtvrtý. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Mistři!
Plzeňští fotbalisté křepčí s mistrovský­m pohárem. Trofej třímá nad hlavou Roman Hubník, který s Plzní získal už třetí titul, celkově svůj čtvrtý. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Mistři!
 ?? Přijeli viktoriáni obrněným vozidlem, které mělo připomínat tanky, k nimž šéf Šádek přirovnal bohatější Slavii a Spartu FOTO MAFRA – PETR ERET ?? Na oslavy
Přijeli viktoriáni obrněným vozidlem, které mělo připomínat tanky, k nimž šéf Šádek přirovnal bohatější Slavii a Spartu FOTO MAFRA – PETR ERET Na oslavy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia