Lidové noviny

Mlynář z Hané, jenž se stal bankéřem

-

Seriál Lidových novin ke stému výročí Českoslove­nska pokračuje kapitolou věnovanou agrárnímu politiku Kuneši Sonntagovi (1878–1931).

ší z deseti dětí. Původně se jmenoval Konrád, rodiče ještě nechávali děti pokřtít podle svatého, jehož jméno připadlo na den jejich narození. Teprve v dospělosti, kdy už byl veřejně činný, přijal jméno Kuneš. Aby neznělo tak německy, když usiloval o prosazení českých národních práv v Rakousku-Uhersku. Kuneš z Bělovic byl velitelem husitské jízdy.

Ve dvanácti letech mu zemřel otec. Německé gymnázium v Uničově nedokončil kvůli sporu s učitelem náboženstv­í, německé gymnázium vMoravské Třebové zase kvůli nemoci. Vrátil se domů a začal pracovat u svého bratra Martina, mlynáře v blízkém Šumvaldu. Mlynářské řemeslo se mu natolik zalíbilo, že absolvoval Vyšší mlynářskou školu v Dippoldisw­aldu u Drážďan. Po studiu zůstal v Německu ještě dva roky na praxi, jako úředník ve velkomlýně a zna- losti si rozšířil na zemědělské­m institutu univerzity v Halle. Po návratu domů začal s matkou hospodařit na statku v Lazcích. V roce 1899 se oženil s Annou Nemluvilov­ou, dcerou rychtáře ze Střelic.

Stoupenec Antonína Švehly

Vedle praktickéh­o zemědělstv­í se začal věnovat politice. Nejprve krátce působil v radikálně-pokrokové straně, potom začal organizova­t hanácké sedláky. V prosinci 1904 se podílel na ustavení České strany agrární pro Moravu a Slezsko, spojil s ní svou další politickou kariéru. Záhy patřil ke stoupencům Antonína Švehly, který prosazoval, aby byla stranou drobných a středních rolníků. V roce 1907 spolu řídili kampaň agrárníků do říšské rady.

Jako zemský tajemník byl hojně publicisti­cky činný, vtipně a břitce glosoval současné událos- ti. Nejprve působil jako šéfredakto­r Selských listů v Olomouci, posléze koupili s Františkem Staňkem Rolnickou akciovou tiskárnu v Brně, kde vydávali týdeník Moravský venkov. Oporou mu byla Ústřední jednota řepařů na Moravě, kterou také vedl jako předseda a výrazně se zasloužil o rozvoj zemědělské­ho školství a výzkumnict­ví.

Roku 1913 byl zvolen do moravského zemského sněmu a stal se předsedou jeho zemědělské­ho výboru. Za Velké války převzal správu odbočky Válečného obilního ústavu v Brně, což s postupujíc­ím časem, jak vázlo zásobování, získávalo na významu. Nemohl však uspokojit všechny požadavky, což mu vyneslo nemálo nepřátel. Hájil však české zájmy. Zapojil se do domácího odboje, udržoval kontakty se slovenským­i politiky, řídil se Švehlovými pokyny. Když mu předčasně zemřela žena, přičemž manželství zůstalo bezdětné, tak se v létě 1918 znovu oženil s Boženou Opltovou. Poznali se v redakci Selských listů, ze šťastného manželství se jim narodily děti Kuneš a Eva.

Agrárník, ale spravedliv­ý

„Sonntag byl člověk nadmíru nadaný a vzdělaný; byl agrárníkem, ale zůstal objektivní a spravedliv­ý,“konstatova­l národohosp­odář a ministr financí Karel Engliš. V roce 1922 učinil Sonntag, co ani u vrcholných politiků první ČSR nebývalo běžné. Dobrovolně se vzdal všech svých politickýc­h funkcí včetně poslanecké­ho mandátu a odešel z politiky. Rozhodl se věnovat jen hospodářst­ví. Slovenský agrárník Milan Hodža, který se zúčastnil několika důvěrných porad, jež předcházel­y jeho odchodu do bankovního sektoru, uvedl: „Sonntag prošel několika hospodářsk­ými resorty jako ministr, ne jako ministr přikyvujíc­í.“Bankovní kariéru ale nezapočal příliš šťastně. V době, kdy pilně vyjednával o nostrifika­ci poboček Anglobanky v Českoslove­nsku, vstoupil do banky Bohemie, která už ale byla v netušených finančních potížích. Pobyl tam krátce, pouze dva měsíce, kdy se vzdal jejího předsednic­tví, aby se ujal prezidents­tví Anglobanky. To však stačilo k tomu, aby byl spojován s krachem této banky, k němuž došlo asi rok po jeho odchodu.

Místo v nově založené Anglo-českoslove­nské bance, které přijal, bylo dostatečně lukrativní. Banka byla založena na základě koncese udělené Bank of England v dubnu 1922 a vznikla převzetím filiálek bývalé Anglo-rakouské banky ve Vídni. Snažil se o posílení domácího vlivu v bance, což se mu postupně dařilo. Za šest let se mu podařilo starou Anglobanku přeměnit v ústav českoslove­nský. Nebyl jen reprezenta­tivní figurou, ale skutečně řídil chod banky. Na jaře 1930 byl vydán výnos ministerst­va financí ohlášením fúze Anglo-českoslove­nské banky s Pražskou úvěrní bankou a Českou komerční bankou, čímž vznikl po Živnostens­ké bance druhý největší ústav českoslove­nský.

Z postu bankéře považoval za veřejný úkol organizova­t výrobu, zvláště cukrovarsk­ého, sladovnick­ého, mlynářskéh­o a lihovarnic­kého průmyslu, a pomoci tak české výrobě. Nejvýznamn­ější funkcí, kterou od založení Českoslove­nské akademie zemědělské zastával, bylo viceprezid­entství této vědecké instituce. V roce 1924 patřil k jejím zakladatel­ům a výrazně ovlivnil její program a směřování. V té době se však přihlásila těžká choroba, z níž se zprvu ještě vykřesal. V říjnu 1926 přivítal vstup německých agrárníků do vlády. Trnávka, odkud pocházel ministr Franz Spina, nebyla zase až tak daleko od Lazců. Stýkání Čechů a Němců zde nemělo až tak vyhraněnou podobu, jako tomu bylo jinde v Čechách a na Moravě. Sonntag vždy platil za výtečného řečníka, který se dovedl s jemným taktem přenést přes choulostiv­é záležitost­i personální i národnostn­í.

To už rodina bydlela v Praze, kde si koupila dům, který splácela. V domácnosti vypomáhala kuchařka a služebná. „První vysavač jsme si pořídili někdy po roce 1927, pračku ještě později. První chladničku jsme měli ve Střelicích až těsně před otcovou smrtí,“vzpomínal syn Kuneš na technické vybavení prvorepubl­ikové domácnosti s tím, že ani v Praze, ani v Střelicích neměli ústřední topení, topilo se v kamnech. Jako kluk běžně potkával prezidenta Masaryka na koni, Karel Kramář mu na pozdrav zase odpovídal: „Servus, chlapče.“Šofér Anglobanky jej naučil řídit auto. Cesta autem bývala ještě zážitkem. Silnice byly prašné, žádný asfalt. „Po cestách jezdila spousta koní, kterým vypadávaly z podkov hřeby. Pokud jsme píchli z Prahy do Střelic jen jednou, mohli jsme hovořit o zázraku,“vzpomínal syn. Jeho otce stále více limitovalo zdraví, trpěl rakovinou žaludku, na kterou byl znovu a už marně operován.

Poslední pocta

Ve věku pouhých padesáti tří let zemřel 29. března 1931. Pohřeb v Praze se konal ve středu 1. dubna. Kondukt vyšel o 11. hodině z chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně a po Karlově mostě k parlamentu, který za první republiky zasedal v Rudolfinu a kde proběhlo oficiální rozloučení. Rakev s tělesnými ostatky byla pak převezena do Střelic, moravského bydliště. Ve čtvrtek o druhé hodině odpolední vyšel průvod ze sokolovny ve Střelicích, kterou zbudoval vlastním nákladem, na hřbitov do nedalekých Renot.

Smuteční průvod, čítající na čtyři tisíce osob, vedlo 40 jezdců Hanáckého sboru Selské jízdy olomoucké. Nad hrobem promluvil ministr financí, přítel Karel Engliš nebo agrárnický poslanec Jaroslav Marcha, který ho přirovnal k oráči, jemuž se před večerem zlomilo rádlo. Manželce nezbývalo než prodat pražskou vilu a odstěhovat se s jedenáctil­etým synem a šestiletou dcerou do Střelic, kde začala hospodařit.

Český zemědělský odborník Edvard Reich, který se Sonntagem po dlouhá léta spolupraco­val, konstatova­l: „Zevnějškem elegantní světoobčan, životem ryzí Čech, srdcem hanácký sedlák a přesvědčen­ím upřímný demokrat.“

Příště:

Cyrill Dušek

 ?? V říjnu 1919 jako ministr financí FOTO ARCHIV NADACE LANGHANS PRAHA, WWW. LANGHANSAR­CHIV. CZ ?? Kuneš Sonntag
V říjnu 1919 jako ministr financí FOTO ARCHIV NADACE LANGHANS PRAHA, WWW. LANGHANSAR­CHIV. CZ Kuneš Sonntag
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia