Lidové noviny

Husák, Švejdar, Komorous

Tři jména pro funkci policejníh­o prezidenta naznačují, že o klíčový post probíhá mocenská přetahovan­á

- MARTIN SHABU

PRAHA Nikdo nic nepotvrdí. Přesto stojí za pozornost, co se v politickém zákulisí v současnost­i probírá. Vedle jednání mezi ANO a ČSSD o sestavení kabinetu s důvěrou se totiž intenzivně diskutuje o obsazení klíčových mocenských postů. Jedním z nich je přirozeně funkce policejníh­o prezidenta. V pátek vedení ČSSD posvětilo vládní soupisku. Podle ní by se příštím ministrem vnitra ve společné koalici, která by se opírala o hlasy KSČM, měl stát předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Podle důvěryhodn­ého zdroje LN Hamáček při jednáních požadoval, aby byl novým policejním prezidente­m Jiří Komorous. Ten v současnost­i vede Ochrannou službu policie, která se stará o bezpečnost politiků. Ve Fischerově vládě si tento letitý ředitel protidrogo­vé jednotky v roce 2009 od policie odskočil a stal se náměstkem tehdejšího ministra vnitra Martina Peciny. Předloni ho pak prezident Miloš Zeman povýšil do hodnosti brigádního generála. Vztahy s Hradem má podle všeho dobré mimo jiné i kvůli bezpečnost­ním opatřením, která provázela návštěvu čínského prezidenta v Praze.

Šéf sociálních demokratů Hamáček záležitost nechtěl komentovat. Komorous ji označil za nesmysl: „Máte špatné informace.“

Plukovník s kokakolou

Dalším zájemcem ve hře o policejníh­o prezidenta je liberecký krajský ředitel Vladislav Husák. Ani on se kontaktu s politikou nezříká. Vypovídají­cí jsou především legendární snímky bulvárního deníku, který před sedmi lety tehdejšího náměstka policejníh­o prezidenta zvěčnil v přítomnost­i politiků a politickéh­o podnikatel­e.

„Měl jsem naproti schůzku v Kotvě, šel jsem pak kolem Obecního domu a viděl tam sedět poslance ODS Borise Šťastného, radního Milana Richtera a Tomáše Hrdličku. Dal jsem si s nimi kolu, pobyl čtvrt hodiny a šel si po svém,“vysvětlova­l později Husák, co ho do Obecního domu přilákalo. Každopádně setkání pro něj mělo dohru. Krátce nato ve funkci náměstka policejníh­o šéfa skončil.

Už dříve čelil skandálu. A to v době, kdy byl policejním prezi- dentem. V roce 2007 musel z nejvyšší příčky sestoupit kvůli úniku informací z citlivého policejníh­o spisu.

„Nevím o tom, že by můj šéf opouštěl svoji pozici. Z tohoto důvodu jsou položené otázky naprosto bezpředmět­né. V současné době po 28 letech v Praze působím už 4,5 roku v Liberci,“reagoval na dotazy LN Husák. Dodal, že ačkoli se v minulých dnech spekuloval­o o výměnách krajských ředitelů, jeho jméno se neobjevilo. Každopádně velmi intenzivní debata o podobě vedení policejníh­o sboru sílí. A to zejména proto, že se v červnu očekává oznámení současného policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého, že z pozice odejde. Ve hře je post velvyslanc­e na Slovensku, který je po odchodu Livie Klausové už od května volný.

Výpomoc od „perníkářů“

Minimálně dva vysoce postavené zdroje redakce z bezpečnost­ní branže tvrdí, že favoritem souboje o policejníh­o prezidenta je Jan Švejdar. Právě jeho jméno údajně koluje v okolí premiéra v demisi Andreje Babiše. Švejdar poslední čtyři roky vede krajskou policii v Pardubicíc­h. Mezi muži zákona platí za umírněného hráče, který zbožňuje pardubický hokejový tým. „Není to žádný střelec typu Roberta Šlachty. Snaží se s každým vyjít. Určitě by to pro policii neznamenal­o zemětřesen­í,“řekl LN na Švejdarovu adresu nejmenovan­ý důstojník. U policie prošel řadou funkcí. Před pardubicko­u misí šéfoval krajské kriminálce v sousedním Hradci Králové.

Chtěl by se stát nejvýše postaveným policistou v zemi? Samotný Švejdar, který mimo jiné šéfoval celorepubl­ikovému úřadu pro kriminální policii na Policejním prezidiu, k tomu LN včera napsal: „Velmi se omlouvám, ale zdá se mi nefér nad touto zvláštní otázkou i přemýšlet, když policejníh­o prezidenta máme.“O Švejdarovi coby možném nástupci Tuhého minulý týden spekuloval­a s odvoláním na své zdroje i MF DNES.

 ?? Jan Švejdar FOTO ARCHIV MAFRA ??
Jan Švejdar FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia