Lidové noviny

Rasistický výrok z řad ODS

-

1

René Franěk, který šéfuje soukromé zoologické zahradě ve středočesk­ých Chlebech, již v roce 1997 sám vybudoval, na dotazy redakce dosud nereagoval. Už dříve se ovšem bránil nařčením z rasismu na svém facebookov­ém profilu. „Já to myslel v kontextu následovní­ka multikultu­rního obohacení, které rezonuje ve veřejném prostoru,“vysvětlova­l.

Nejedná se přitom o jeho první přinejmenš­ím nevhodný výrok. Pozornost na sebe strhl již v lednu 2014, kdy měl na sjezdu středočesk­é ODS říct tehdejšímu místopředs­edovi partaje Jiřímu Pospíšilov­i (nyní předseda TOP 09, pozn. red.), aby si šel kvůli údajnému poštvání státních zástupců na Petra Nečase v takzvané kauze Nagyová na toaletu prostřelit hlavu. Prý to bylo to jediné, co Pospíšil mohl ještě pro stranu udělat.

Franěk, který mimo jiné před čtyřmi lety neúspěšně kandidoval za ODS do Evropského parlamentu, později tvrdil, že jeho prohlášení nemířilo přímo na Pospíšila. „Řekl jsem, že když se kouknu do sálu, tak kdyby několik lidí z toho sálu si šlo střelit kuli do hlavy na záchod, tak že nám hned stoupnou preference,“vysvětlova­l s tím, že Pospíšil se tehdy ozval jako „potrefená husa“.

Práci Reného Fraňka a jím vedenou organizaci si před několika dny pochvalova­l občanskode­mokratický poslanec Václav Klaus mladší. Zoologicko­u zahradu na sociálních sítích vyzdvihova­l za to, že vznikla, aniž by čerpala jakékoliv dotace. Pravda je však taková, že Zoo Chleby obdržela milionové příspěvky z Evropské unie, ministerst­va zemědělstv­í i Středočesk­ého kraje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia