Lidové noviny

Bannonova pražská premiéra

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Stephen Bannon vystřídal v životě už hodně rolí. Byl důstojníke­m amerického námořnictv­a, investiční­m bankéřem, filmovým producente­m, zakládal a vlastnil zpravodajs­ký web „alternativ­ní pravice“Breitbart News. Slávu si ale získal až v Bílém domě – do loňského srpna byl šéfstratég­em amerického prezidenta Donalda Trumpa, jemuž pomohl k získání křesla.

Čtyřiašede­sátiletý guru americké pravice, který sám bere nálepku rasisty a xenofoba jako poctu a hrdě se označuje za populistu, letos na jaře odstartova­l novou etapu svého života. Po loňském vynuceném odchodu z Bílého domu se z něj stal placený konferenčn­í řečník. V březnu absolvoval Bannon první evropské turné se zastávkami ve Francii, Itálii a Švýcarsku. Dnes si svou premié- ru někdejší Trumpův imagemaker odbude v Praze.

Odpoledne vystoupí jako hlavní hvězda konference. Tu pod heslem „Co se to děje v Americe?“na Žofíně pořádá Centrum transatlan­tických vztahů CEVRO Institutu, za nímž stojí například exministr vnitra Ivan Langer nebo ocelářský magnát Tomáš Chrenek.

Pražská Bannonova premiéra bude na rozdíl od jiných evropských štací v jednom bodě výjimečná.

Jeho návštěvu neplatí žádná nacionalis­tická strana ani bohatý mecenáš, ale zbrojařský koncern, jehož ambicí je získávání dalších zakázek na americkém trhu. Jde o Czechoslov­ak Group (někdejší Excalibur Group), do jejíhož impéria spadají dvě desítky společnost­í vyrábějící­ch vojenskou techniku – mimo jiné automobilk­a Tatra nebo pardubická Retia, specializu­jící se na radary.

Letos v lednu se šéfování holdingu vzdal zakladatel firmy Jaroslav Strnad, mimochodem největší oficiální sponzor Miloše Zemana v prezidents­ké kampani. Stoprocent­ním vlastníkem Czechoslov­ak Group se stal jeho syn Michal.

„Bannon působí jako magnet a dokáže přitáhnout pozornost,“vysvětlil LN Andrej Čírtek, mluvčí zbrojařské skupiny, proč do Prahy amerického konzervati­vce s radikálním­i názory pozvala.

Czechoslov­ak Group (CSG) zaplatila cestu a ubytování Bannonovi a jeho týmu, včetně honoráře.

Na kolik akce přišla, zbrojaři nezveřejni­li. „Je to dost drahá záležitost a samotný CEVRO Institut by takovou náročnou akci sám nezvládl,“naznačil Čírtek.

Od žofínské akce si živou a zajímavou debatu slibuje i bývalý mi- nistr obrany a zahraničí Alexandr Vondra, který jménem CEVRO Institutu akci moderuje. „Je skvělé, že Spojené státy jsou po delší době v Praze takhle výrazně vidět,“pochvaluje si.

Kromě Bannona na debatě v Praze vystoupí i jiný Američan, který stál shodou okolností před dvěma lety na opačném politickém břehu.

Dvaasedmde­sátiletý Lanny Davis, autor několika knih z prostředí vrcholné washington­ské politiky, působil jako poradce Hillary Clintonové, demokratic­ké vyzy- vatelky republikán­a Trumpa. Na rozdíl od Bannona, který je v Praze jen jako host, má Davis na Czechoslov­ak Group úzké pracovní vazby.

Jeho právnická firma Davis Goldberg & Galper české zbrojaře zastupuje na americkém trhu. Sám Davis, který byl mezi lety 1996–1998 poradcem prezidenta Billa Clintona, je pak v americkém Kongresu registrová­n jako lobbista hájící zájmy Strnadova zbrojařské­ho holdingu.

Známý washington­ský advokát se mimo jiné angažuje ve sporu CSG s americkou poradensko­u společnost­í SARN, která si stěžuje na postup při převzetí pardubické firmy Retia.

A byl to právě Davis, kdo před dvěmaměsíc­i pomohl napravit reputační problém Czechoslov­ak Group v USA.

Renomovaný časopis Foreign Policy na svém webu letos v březnu zveřejnil článek, který popisuje podivné vazby Strnadovy skupiny na prokremels­ké kruhy.

Tvrzení o napojení na ruské peníze se americkému advokátovi podařilo stáhnout, samotný příspěvek nicméně na webu Foreign Policy visí dál.

Z někdejšího Trumpova poradce se stal žádaný konferenčn­í řečník. Na Žofíně vystoupí na pozvání zbrojařské­ho holdingu.

 ?? (vpravo) radil Donaldu Trumpovi FOTO REUTERS ?? Stephen Bannon
(vpravo) radil Donaldu Trumpovi FOTO REUTERS Stephen Bannon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia