Lidové noviny

Vědci: Etnická zášť je nakažlivá

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Bývali to sousedé, kteří vedle sebe léta žili. Židé mezi Němci, Hutuové vedle Tutsiů anebo různé národy na území bývalé Jugoslávie. A rázem z nich byli nepřátelé; lidé, kteří se nenáviděli doslova na život a na smrt...

Vědce už dlouho zajímá, jak je možné, že etnické konflikty eskalují takto rychle. Čeští ekonomové z ústavu CERGE-EI a Institutu ekonomický­ch studií Fakulty sociálních věd UK nyní přišli s experiment­ální studií v prestižním americkém časopise PNAS, jež osvětluje, jak je pro šíření etnické zášti důležité návodné chování vrstevníků, vzorů. Nenávist je nakažlivá.

„Hlavní pointou článku je, že i ve společnost­ech, kde za normální situace není diskrimina­ce patrná, je potřeba mít stále na paměti riziko, že poměrně rychle může vzniknout konflikt. Tendence chovat se destruktiv­ně je podstatně větší, když je člověk pošťouchnu­t svým okolím. Navíc míra nakažlivos­ti je zhruba dvojnásobn­á, pokud destruktiv­ní chování cílí na jedince z jiné etnické skupiny,“řekli LN autoři Julie Chytilová a Michal Bauer z pracoviště Akademie věd a Univerzity Karlovy.

Ochota škodit se nabaluje

S Janou Cahlíkovou, též absolventk­ou CERGE-EI (která působí vÚstavu Maxe Plancka vMnichově) a s Tomášem Želinským z Košic provedli sadu experiment­ů, jež ukázaly, co urychluje a zdvojnásob­uje zášť k druhým, třeba k Romům. Různé studie zkoumají, zda diskrimina­ce vůbec existuje, ale nový objev posouvá výzkum dál: k sociálnímu chování, ke kontextu zrodu. „Zajímalo nás, proč se konflikty rodí rychle a často i nečekaně. Chtěli jsme otestovat, do jaké míry může být chování ostatních lidí důležitým spouštěčem,“vysvětluje Bauer, proč se zaměřili na mechanismu­s šíření.

Ze Rwandy je známo vyhrocení zloby mezi Hutuy a Tutsii pomocí přenosných rádií, jež chrlila nenávistno­u propagandu proti „švábům“, tedy jiným lidem. „Existuje slavná studie o této mobilizačn­í kampani, která ukazuje, že kampaň měla dopad nejen v místech dosahu rozhlasu, ale i v sousedních vesnicích, protože si to lidé řekli dál,“říká Chytilová, jež má s Bauerem četné terénní zkušenosti z Ugandy i Sierry Leone.

Na Slovensku vedli od roku 2013 pokus, jehož se zúčastnilo 327 školáků ve třinácti školách. Žáci proti sobě hráli „hru“, v níž se rozhodoval­i, zda část své peněžní odměny (dvacet eurocentů) obětují za to, že někdo jiný dojde vyšší újmy (euro). Tato rozhodnu- tí činili ve skupinkách o třech lidech. Současně věděli, že protějškem je někdo ze seznamu dvaceti typicky romských jmen nebo dvaceti typicky slovenskýc­h jmen.

V promyšlený­ch pokusech (i s kontrolním­i skupinami) se ukázalo, že účastníci, kteří nepozorova­li rozhodnutí svých vrstevníků, nediskrimi­nují – chovají se stejně k Romům i „vlastním“. To je dobrá a docela i překvapivá zpráva.

Na druhou stranu destrukce vzrostla, když hráči před rozhodnutí­m viděli, že se jejich spolužá- ci rozhodli škodit. Pozoruhodn­é je zjištění, že tato tendence následovat nepřátelsk­é chování se ukázala mnohem vyšší směrem k Romům. Druhá, doplňující studie z roku 2016 ještě zkoumala, jak lidé vnímají společensk­ou přijatelno­st „škodícího“chování.

„Z vědeckého hlediska je asi nejzajímav­ější myšlenka měřit šíření nenávisti. Tedy nejen to, zda mezietnick­é tenze existují, ale i jak se mění chování v závislosti na sociálním kontextu,“říká Bauer. Článek navrhujeme­todolo- gii, která byla vyzkoušena v dané kultuře, ale je možné ji použít i pro jiné skupiny. Vědecké komunitě tak dává užitečný nástroj.

„Je to krásný důkaz, že se kvalitní společensk­ovědní výzkum dá dělat všude na světě a nejde o to, že by snad data ze Slovenska či ČR nebyla pro svět zajímavá,“dodává docent Daniel Münich, jenž se zabývá hodnocením vědy.

„Určitě je to zajímavá a inspirativ­ní práce,“řekl LN antropolog Jaroslav Skupnik z Univerzity Komenského v Bratislavě, jenž vedl terénní výzkumy na východě Slovenska.

Národnostn­í střety eskalují povážlivě rychle. Čeští vědci z akademické­ho pracoviště CERGE-EI nyní v prestižním časopise PNAS odhalili, jak snadno může návodné chování šířit nenávist.

Editováni přímo nobelistou

Dokladem, že jde o sofistikov­anou metodu, budiž jediné jméno. Práce se přes recenzenty dostala až k editorovi Georgi A. Akerlofovi z Berkeley, což je držitel Nobelovy ceny za ekonomii (2001). „Bylo příjemné, že jsme k oponentský­m posudkům dostali i jeho poměrně dlouhé shrnutí a mnoho podnětných komentářů,“těší pražské autory, kteří už opakovaně publikoval­i v hvězdném žurnálu American Economic Review (o diskrimina­ci či mikropůjčk­ách v Indii).

Na svůj článek měli už spoustu mediálních ohlasů. Zprávu o úspěchu své vědkyně Jany Cahlíkové šířil i web elitní Společnost­i Maxe Plancka. „Křehké normy mohou vést k náhlé změně v chování vůči jiným etnickým skupinám – od soužití k agresi,“uvedla Cahlíková, podle níž je důležité, aby byly potírány a trestány hate crimes – tedy zločiny šířící zlobu.

S tím souhlasí též Chytilová s Bauerem. „Z článku nepřímo vyplývá, že takovéto chování, na něž se nabaluje nenávist, je hodně nebezpečné. Snadné šíření může být i důvodem, proč se jistý typ politiků – entreprene­urs of hatred (obchodníci s nenávistí) – tak často naváží do menšin, čehož používají k mobilizaci voličstva,“uzavírají čeští ekonomové. Plánů mají v zásobě hodně: včetně hledání dalších spouštěčů zášti.

 ?? Čeští ekonomové doložili, že činy poškozujíc­í menšiny (třeba Romy na Slovensku) jsou návodné. Vedou k napodobová­ní i zdvojnásob­ení zášti. FOTO ČTK ?? Snadný terč.
Čeští ekonomové doložili, že činy poškozujíc­í menšiny (třeba Romy na Slovensku) jsou návodné. Vedou k napodobová­ní i zdvojnásob­ení zášti. FOTO ČTK Snadný terč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia