Lidové noviny

Polovina maturantů má z matematiky 4 nebo 5

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Pokud se zásadně nezmění na středních školách výuka matematiky, budou roky 2021 a 2022, kdy se z ní má stát povinný maturitní předmět, pro velkou část studentů hororové. I to lze vyvodit z výsledků letošních maturit, o nichž včera informoval organizáto­r zkoušek Cermat.

Nechat se u zkoušky z dospělosti prověřovat ze znalostíma­tematiky totiž touží dnes stále méně studentů. Letos si ji vybralo jen 23,4 procenta maturantů, což je o 2,3 procentníh­o bodu méně než loni. A i přesto jich stále více z matematiky propadá. V řádném jarním termínu neuspělo na 3300 středoškol­áků, tj. 22,3 procenta, což je o 0,6 procentníh­o bodu více než loni.

O tomto trendu, kdy ani snižující se počet maturantů nevede k lepším výsledkům, se přitom hovoří už delší dobu. Těžko si tak představit, co se stane, až z královny věd budou maturovat i zbylé tři čtvrtiny lidí.

A horší byly letos i známky zmatematik­y. Didaktický test z tohoto předmětu zvládli studenti v průměru jen na 52,9 procenta. Tedy o procentní bod hůře než loni. Výslednou známku čtyři přitom dostalo z matematiky 24,5 procenta lidí. Téměř polovina maturantů tak buď v matematice neuspěla, nebo uspěla jen s druhým nejhorším hodnocením, tedy dostatečně. Ubylo i těch, kdo matematiku zvládli na výbornou nebo chvalitebn­ou. Jejich podíl klesl z 28,7 procenta na 27,6 pro- centa. Celkem test zmatematik­y v řádném termínu psalo 14 762 lidí.

Problémy ale neměli maturanti jen v matematice. Celkově letos přibývalo lidí, kteří maturitu napoprvé nezvládnou. Didaktický test z češtiny neudělalo 10,4 procenta maturantů, tedy o 0,7 procentníh­o bodu víc než loni. Z povinného testu z češtiny tak propadlo 6488 maturantů z celkového počtu 62 234. Ještě v roce 2014 to přitom bylo 2,76 procenta maturantů.

Horší angličtina i němčina

Také výsledkyma­turity z angličtiny a němčiny se zhoršily. U testu z angličtiny, která mezi cizími jazyky jasně dominuje, neuspělo 6,4 procenta maturantů. Je to o 0,3 procentníh­o bodu více než loni. Němčinu si zvolilo 1561 středoškol­áků a uspělo jich 988. Čistá úspěšnost u této zkoušky tak oproti loňsku klesla o 8,1 procentníh­o bodu.

Celkovou neúspěšnos­t však Cermat nezveřejni­l. Výsledky písemných prací z češtiny, které se letos opět hodnotily centrálně, i cizích jazyků Cermat posílá postupně školám před zahájením ústních zkoušek, které se mohou konat od 16. května do 8. června.

Maturita z matematiky by měla být povinná na gymnáziích a lyceích od roku 2021, na většině ostatních maturitníc­h oborů o rok později. V současnost­i musí maturanti skládat zkoušku z češtiny a druhý předmět si vybírají mezi matematiko­u a cizím jazykem.

K maturitě se letos přihlásilo 69 318 lidí, o 500 méně než loni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia