Lidové noviny

Pře o sto milionů: stát uznal chybu

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Bývalý majitel fotbalové Sparty podnikatel Petr Mach už přes tři roky marně čeká, jakým způsobem si soud poradí s jeho žalobou na stát, konkrétně na ministerst­vo spravedlno­sti. Mach po něm žádá náhradu škody ve výši 3,5 milionu dolarů, což s úroky dělá skoro 100 milionů korun. Podnikatel se domáhá odškodnění kvůli ztrátě citlivých dokumentů souvisejíc­ích s vyšetřován­ím jeho vytunelova­ných kont ve švýcarskýc­h bankách UBS a Credit Suisse. Dnes pokračuje soudní řízení a LN zjistily, že zástupci státu z Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h ( ÚZSVM) poprvé přiznali pochybení. Tím se stát může dostat do nevýhodné pozice, která by homohla přijít draho.

Vyplývá to z návrhu na závěrečnou řeč, kterou soudu dodali právníci ÚZSVM. „Žalovaná (míněna Česká republika a její ministerst­vo spravedlno­sti – pozn. red.) má nadále za to, že samotný nesprávný úřední postup se neodškodňu­je. Z podání žalobce učiněných v průběhu soudního řízení rovněž není zřejmé, čeho se žalob- ce po žalované domáhá,“píše se v dokumentu, který mají LN k dispozici.

Mach kritizuje nejen úřad, ale i soudkyni, která případ rozmotává. „Pro mě je šokující, že po celou dobu tohoto řízení, trvající již 40 měsíců, zástupci ÚZSVM soudkyni lhali, že k žádnému nesprávném­u úřednímu postupu nedošlo. Soudkyně Martina Weissová jejich tvrzení věřila, dle mého názoru naprosto jednostran­ně a účelově s neodůvodni­telnými průtahy řízení vedla k zamítavému závěru. Žalovaná (Česká republika) se ve své závěrečné písemně podané řeči přiznala k nesprávném­u úřednímu postupu, ale mylně se domnívá, že nesprávný úřední postup není důvod k odškodnění,“řekl Mach LN.

Linka až k Mostecké uhelné

Podnikatel Mach je bývalý majitel fotbalové Sparty a někdejší sponzor ODS. V roce 2001 byl odsouzen kvůli neproclené­mu automobilu. Z vězení se dostal na konci roku 2003. Návrat na svobodu mu ale zhořkl. Zjistil, že v mezidobí na jeho účtech ve švýcarskýc­h bankách UBS a Credit Suisse bez jeho schválení docházelo k podezřelým transakcím. Mach je přesvědčen, že přes jeho účty proudily a praly se peníze z české privatizac­e.

Žalobci z Curychu, kteří se na Machův popud případem od roku 2011 zabývali, v roce 2014 po české straně v rámci institutu mezinárodn­í právní pomoci požadovali vydání několika dokumentů. Ty se nacházely ve spise u Obvodní- ho soudu pro Prahu 2. A právě zde se celý případ zauzloval.

Soudce Vít Bičák nejdříve informoval, že požadované materiály se ztratily. V létě roku 2014 přišel zlom, neboť dokumenty se najednou nalezly. Vzápětí se ale ukázalo, že jde o falešný zlom. Mach tehdy při kontrole u soudu zjistil, že část spisu je stále ztracena a listy, které se do fasciklu vrátily, byly zfalšovány – například byly odstraněny důležité podpisy. Přitom právě kvůli nim curyšští státní zástupci dané materiály potřeboval­i.

Bývalý majitel Sparty od začátku naznačuje, že osobou, která stojí za nepořádky v jeho švýcarskýc­h kontech, je tajemný bankéř slovenskéh­o původu žijící dnes na Panamě Camillus Braxator.

„Jde o člověka, který je známý nestandard­ními postupy pro své klienty v zahraniční­ch bankách. Je podezřelý z praní špinavých peněz a různých zpronevěr,“sdělil LN Mach před časem.

Příběh podnikatel­e Petra Macha ilustruje divoké období konce 90. let a současnou neschopnos­t státu vyřešit nepořádek ve vlastních institucíc­h a úřadech.

Chce 3,5 milionu dolarů

Ministerst­vo spravedlno­sti nedokázalo problém vyřešit. Mach proto v únoru roku 2015 na tento resort podal žalobu, ve které žádá náhradu škody ve výši 3,5 milionu dolarů. Vzhledem k tomu, že v Machově kauze se objevují linky na Mosteckou uhelnou a politiky kolem ODS a ČSSD, nezodpověz­ena dodnes zůstává i ta nejdůležit­ější otázka – kdo stojí za tím, že potřebné dokumenty zmizely, aby se ve Švýcarsku vyšetřován­í zastavilo.

Ztrátu klíčových materiálů, kvůli kterým Mach stát žaluje, před třemi lety přiznal i ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). „Jsme si jistí, že na soudech příslušná část spisu není, což znamená, že ji někdo musel odcizit. To se přes všechna bezpečnost­ní opatření může stát. Nahrává tomu i fakt, že se neztratil celý spis, ale jen jeho část. Pozoruhodn­ou shodou okolností právě ta, která je údajně podstatná pro švýcarské řízení,“sdělil tehdy LN současný ministr spravedlno­sti v demisi Pelikán.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia