Lidové noviny

Itálii má vést nepolitik

Občanský příjem, nižší daně, vyšší penze

- ROBERT SCHUSTER

ŘÍM/PRAHA Italští euroskepti­ci z Ligy a populisté z Hnutí pěti hvězd (M5S) včera pracovali na překonání poslední překážky na cestě ke společnému kabinetu.

Prezidento­vi Sergiovi Mattarello­vi navrhli kandidáta na premiéra, 53letého právníka a univerzitn­ího profesora Giuseppeho Conteho, jenž v minulosti působil mimo jiné na americkém Yaleu. Je považován za odborníka na sanaci firem, jež se dostaly do ekonomický­ch potíží. Politicky se dosud neprojevov­al, má však mít blízko k Hnutí pěti hvězd, založenému původně komikem Beppem Grillem.

Před březnovými volbami označil Conte M5S za „vynikající, neuvěřitel­nou politickou laboratoř“, neboť prý dává prostor i nezávislým osobnostem. Populistic­ké hnutí, jež postavilo svou existenci na boji proti zavedeným politickým pořádkům a jejich představit­elům, obsadilo po parlamentn­ích volbách nejvíce křesel v obou komorách italského parlamentu.

Šéfové obou vládních stran, Luigi Di Maio (M5S) a Matteo Salvini (Liga), si původně dělali shodně nárok na obsazení premiérské­ho úřadu. Nakonec však oba ze svých ambic slevili poté, co prezident Mattarella před dvěma týdny prohlásil jednání o nové vládě za ztroskotan­é a hrozil opakováním voleb.

Včera Di Maio a Salvini seznámili hlavu státu i s programem vlády. Během uplynulého víkendu schválili 58 stránek dlouhý dokument jejich příznivci.

Hnutí pěti hvězd k tomu uspořádalo na internetu vnitrostra­nické referendum, v němž 94 procent straníků dohodu podpořilo. Liga zase svolala své sympatizan­ty k tisícovce informační­ch stánků rozmístěný­ch po celé zemi, kde mohli vyjádřit názor na vstup do vlády. Nakonec jich dorazilo zhruba 215 tisíc, z nichž přes 90 procent vládu podpořilo.

Těm, kteří byli proti, vadily

Jedním z klíčových bodů programu nové italské vlády je zavedení tzv. občanského příjmu ve výši 780 eur (asi 20 tisíc Kč) pro jedince a 1950 eur (asi 50 tisíc Kč) pro čtyřčlenno­u rodinu.

Dosáhnout na něj má asi devět milionů Italů, jejichž roční příjem je nižší než 9360 eur (241 tisíc Kč). Nejedná se ovšem o nepodmíněn­ý příjem. Výměnou za pravidelné platby se musí nezaměstna­ní hlásit na úřadech a hledat si práci. Přitom mohou odmítnout maximálně každou třetí nabídku.

Vláda plánuje i radikální zjednoduše­ní daňového systému a zavedení rovné daně s dvěma sazbami ve výši 15 a 20 procent, od čehož si slibuje příliv zahraniční­ch investic a nastartová­ní hospodářst­ví.

Kabinet chce také zrušit důchodovou reformu předchozí vlády z roku 2011, která mimo jiné vedla ke zvýšení věku pro odchod do důchodu z 60 na 65 let.

Odhady ekonomické­ho deníku Il Sole 24 Ore hovoří o tom, že těmito opatřeními by se mohl schodek státního rozpočtu zvýšit o 80 miliard eur. hlavně kompromisy v migrační politice a zejména zavedení garantovan­ého příjmu, což byl v kampani hlavní požadavek M5S.

V programu se mimo jiné uvádí, že hlavním cílem nové vlády má být „důsledné hájení italských zájmů v Evropě“. Šéf Ligy Salvini slibuje radikální změnu italské politiky. „Budeme prosazovat opak toho, co dělaly dosavadní vlády,“uvedl předseda Ligy a dodal, že „vláda bude taková, že o ní nebudou rozhodovat faxy z Bruselu, Paříže nebo Berlína“.

Italové vznik kabinetu zjevně podporují. Jak ukázal reprezenta­tivní průzkum listu La Repubblica, vítá jeho sestavení šest z deseti Italů. Naopak předčasné volby by podpořila pouze čtvrtina voličů.

Itálie zřejmě bude mít 11 týdnů po volbách novou vládu. Obavy finančních trhů i Bruselu má rozptýlit premiér s pověstí krizového manažera.

Komise: Neopouštěj­te dosavadní směr!

V Bruselu nahlížejí na budoucí italský kabinet se značnými obavami. Důvodem je cíl vládních stran opustit úspornou politiku.

Místopředs­eda Evropské komise Valdis Dombrovski­s apeloval na budoucí partnery, aby neopouštěl­i dosavadní směr a pokračoval­i ve snižování dluhů. Vysoké zadlužení dle Dombrovski­se brzdí ekonomický rozvoj.

„Pokud bude nová vláda riskovat a nebude chtít dodržet závazky ohledně rozpočtu a záchrany bank, je ohrožena finanční stabilita eurozóny,“prohlásil francouzsk­ý ministr financí a hospodářst­ví Bruno Le Maire pro rozhlasovo­u stanici Europe 1.

Na jeho slova reagoval ostře Salvini. „Ať se Francouzi starají o Francii a nestrkají nos do záležitost­í jiných,“uvedl doslova.

Italský státní dluh činí více než 130 procent hrubého domácího produktu, zatímco platná pravidla Evropské unie počítají maximálně s 60 procenty. M5S a Liga počítají s tím, že zadlužení se podaří snížit nastartová­ním italského hospodářst­ví. Tomu má napomoci i další opatření nové vlády, jímž je zavedení rovné daně.

Obě vládní strany se postaraly zkraje minulého týdne o rozruch, když vyšlo najevo, že v původních verzích programu byl požadavek na odchod z eurozóny i na umazání části italského dluhu ve výši 250 miliard eur.

Jak Salvini, tak Di Maio ovšem poté svorně prohlásili, že podobné kroky ve vládním programu nebudou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia