Lidové noviny

Fotbalisté si „žehlili“image u Steinmeier­a

- BERLÍN

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier má k fotbalu blízko, je znám jako velký fanoušek bundesligo­vého klubu FC Schalke 04 Gelsenkirc­hen. O víkendu se ale setkal s fotbalovým­i hvězdami, které už tamní nejvyšší soutěž přerostly – s německými reprezenta­nty s tureckými kořeny Mesutem Özilem a Ilkayem Gündoganem.

„Vyjádřili přání se se mnou setkat. Bylo pro ně důležité, aby odstranili vzniklá nedorozumě­ní,“vysvětlil prezident. Po sobotní schůzce se zdá, že Steinmeier na poli fotbalové diplomacie uspěl na výbornou.

Hráči londýnskéh­o Arsenalu (Özil), resp. Manchester­u City (Gündogan) vzbudili v posledních dnech ve své vlasti pozdvižení. Darovali totiž dresy tureckému prezidento­vi Recepu Tayyipu Eroganovi, s nímž se setkali v Londýně, a fakticky mu tak posloužili při jeho předvolebn­í kampani.

Fotbalisté se vzápětí ocitli pod palbou kritiky. Jedním z těch, kdo jim vyslal ostrý vzkaz, byl i šéf německých Zelených Cem Özdemir, sám politik s tureckými kořeny. „Prezident hráče německého národního týmu se jmenuje Frank-Walter Steinmeier, kancléřka se jmenuje Angela Merkelová, parlament se jmenuje Bundestag a sídlí v Berlíně, nikoli v Ankaře,“komentoval kauzu.

Nechyběly ani hlasy, které vyzývaly trenéra národního týmu k jejich ignorování při nominaci na červnové mistrovstv­í světa. Kouč Joachim Löw je ale nevyslyšel a na schopnosti obou ofenzivníc­h hráčů bude na šampionátu v Rusku spoléhat.

„Vyrostl jsem tady a jsem věrný své zemi,“prohlásil Özil po schůzce s hlavou státu na svém facebookov­ém účtu. Podobně mluvil i Gündogan: „Moje rodina pochází z (tureckého města) Dursunbey. Já jsem se narodil v Gelsenkirc­henu. Stejným způsobem, jako je vlast mých rodičů mou vlastí, je Německo jednoznačn­ě mou zemí i mým týmem,“ujistil německé fanoušky.

Steinmeier k tomu dodal, že o vlasti se dá hovořit v množném čísle. „V Německu nám to dokazují tisíce lidí, kteří nás obohatili.“rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia