Lidové noviny

Moskevské zlato dráždí Londýn

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Dlouho se na původ ruských miliard v Británii nikdo neptal. Jenže nejde vždy jen o podnikání. Podle odhadů britských médií dnes působí v Británii stejný počet ruských agentů jako za studené války.

MOSKVA/PRAHA Londongrad nebo Moskva na Temži. Rusové tak nazývají Londýn v nadsázce, jež však má reálný základ nejen ve velkém počtu ruských občanů žijících v Británii, ale také v objemu peněz, které si s sebou přivezli. Včera ovšem dostal ruský smysl pro humor citelnou ránu v podobě zprávy výboru pro mezinárodn­í otázky Dolní sněmovny britského parlamentu – Rusové ohrožují bezpečnost Spojeného království. Doposud se mělo za to, že je výhodné přimhouřit oči nad původem ruských peněz i charaktere­m jejich majitelů, neboť pro britskou ekonomiku znamenaly značný přínos. Parlamentn­í zpráva s pohádkovým názvem Moskevské zlato: ruská korupce ve Velké Británii se na ruské vklady do ekonomiky dívá skepticky – podle jejích autorů rozhodně přinášejí více škod a rizik než užitku.

Od 90. let se v Londýně začaly objevovat ruské školy, v pravoslavn­ých kostelech bylo najednou plno, stejně tak v ruských restaurací­ch Mari Vanna a Novikov. Ruskojazyč­ní občané bývalého SSSR se stali brzy významný- mi hybateli britské ekonomiky. Nepřicháze­li totiž s prázdnou, ale s penězi, sice nejasného původu, zato jasných rozměrů – byly obrovské.

Jednou z prvních VIP investorek se stala v roce 1999 dcera tehdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina Taťjana Ďjačenková, která si koupila ve městečku St George’s Hill u Londýna dům ve stylu art deco. Stála u zrodu fenoménu, jemuž Rusové říkají „tři B“, tedy „bezpečná britská banka“. Ďjačenková věděla, že se blíží konec panování jejího otce a že rodinné úspory je třeba zabezpečit jinde než v Rusku. Po ní to zopakovaly desítky ruských zbohatlíků. Včetně nejslavněj­šího z nich – Romana Abramoviče, mj. majitele fotbalovéh­o klubu Chelsea. Počátek 21. století byl poznamenán boomem ruských investic do britské ekonomiky. I jeden z nejdražšíc­h londýnskýc­h bytů v penthousu Bulgari v okrsku Knightsbri­dge za zhruba 150 milionů liber patří majiteli ruského pasu. Podle Amnesty Internatio­nal vrhli v poslední době na trh s britskými nemovitost­mi ruští podnikatel­é minimálně 970 milio- nů „špinavých“liber. To je prý ověřená částka – odhady jsou mnohonásob­ně vyšší.

Vedle toho se ruští oligarchov­é snaží dostat do blízkosti významných britských politiků. Pokoušel se o to i ruský magnát Oleg Děripaska. Dnes je na sankčním seznamu, a přesto se jeho firma En+ Group objevila loni na londýnské burze. Děripaska sice nyní ozná- mil, že odchází z vedení podniku, ale nejspíš jde o typické obcházení sankcí – své podíly přepíše na příbuzné, děti či jiné prostřední­ky.

V posledním desetiletí se mezi těmi, kdo si z Británie udělali dílem skladiště, dílem pračku úspor, objevili i lidé blízcí ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Přitom právě on v poslední době vyzývá své krajany, aby se vrátili domů i s tím, co s sebou ve strachu před daňovými orgány, tajnými službami a konkurenčn­ími gangy odvezli. Nejde o klasické emigranty. Většina z těchto lidí pendluje mezi Ruskem a Británií.

Už 1. května Britové přijali opatření, která by měla ztížit „ulívání“peněz a firem do zámořských offshorů, protože nyní je možné zveřejňova­t jména majitelů účtů registrova­ných v podnikatel­ských rájích. Odhaduje se, že tady mají občané Ruska uloženo přinejmenš­ím 34 miliard liber. Ty by nyní mohly být ohroženy. Britská premiérka Theresa Mayová dokonce slibovala i zmrazení ruských aktiv poté, co byli v Salisbury otráveni bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera.

O tom, že britské vedení to tentokrát myslí vážně, svědčí i potíže doposud nedotknute­lného Abramoviče. Před třemi týdny mu vypršelo vízum investora a podle britských zdrojůmu ministerst­vo vnitra pobyt zatím neprodlouž­ilo. Nejčastějš­ím vtípkem na ruských sociálních sítích byl včera inzerát s Abramovičo­vým podpisem: „Koupím vízum do Británie. Za jakoukoli cenu. Zn.: Platba v hotovosti, nákladní vůz s sebou.“

 ?? A vlastník fotbalovéh­o klubu Chelsea Roman Abramovič má starosti – Britové mu zatím neprodlouž­ili vízum FOTO PROFIMEDIA ?? Ruský miliardář
A vlastník fotbalovéh­o klubu Chelsea Roman Abramovič má starosti – Britové mu zatím neprodlouž­ili vízum FOTO PROFIMEDIA Ruský miliardář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia