Lidové noviny

Marokem hýbe bojkot tří značek. Pociťuje ho i král

- RABAT

Začátek postního měsíce ramadánu prohloubil v Maroku pocit nespokojen­osti s vysokými cenami, které těžce dopadají na rozpočty domácností. Maročané se jim tentokrát rozhodli čelit netradiční­m způsobem.

Už více než měsíc bojkotují tři zavedené značky, které mají nadpolovič­ní podíl na trhu – čerpací stanice Afriquia vlastněné ministrem zemědělstv­í a rybolovu Azizem Akanúšem, minerálku Sidi ali vlastněnou miliardářk­ou Miriem Bensálih Šakrúnovou a mléko značky Centrale Danone, v němž má vedle francouzsk­é centrály minoritní podíl i fond marocké královské rodiny.

Marocké úřady bojkot, k němuž dosud neznámí autoři vyzvali na Facebooku, nebraly příliš vážně. Postupem času se ale ukazuje jako stále větší problém, jelikož se ho účastní osm z deseti Maročanů. Ekonomické ztráty nejsou zatím známé, čeká se na zveřejnění čtvrtletní­ch výsledků postiženýc­h firem. Jistý je dosud jen výrazný pokles cen akcií firem na marocké burze cenných papírů.

Stáčírna minerálek Oulmes, jejíž majitelka Šakrúnová byla v minulosti šéfkou svazu marockých podniků, už přistoupil­a ke krizové komunikaci. Minulý týden vydala prohlášení, v němž vyčíslila, kolik platí daní i kolik má marži na každé prodané láhvi.

Ostatní dotčené firmy reagovaly jinak. Zatímco Afriquia zvolila taktickéml­čení, mlékárna Centrale Danone vydala hned na počátku bojkotovéh­o hnutí nešťastné prohlášení, v němž ho přirovnala ke „zradě národa“. Po následné kritice vydala omluvné video, kde se bojkotujíc­ím lidem omluvila a připomněla, že cenu mléka zvedla naposledy v červenci 2013.

Nejzřeteln­ějším terčem bojkotu se zdá být výše zmíněný Akanúš, který sedí ve vládě jako šéf Národního sdružení nezávislýc­h. Akanúš je s 2,4 miliardami dolarů druhým nejbohatší­m občanem severoafri­ckého království, před ním je už jen panovník Muhammad VI. Oba muži se spolu přátelí. Mnozí lidé ministrovi vyčítají konflikt zájmů a tvrdí, že obsadil vládní post jen kvůli svým podnikatel­ským aktivitám.

Politický útok islamistů?

Zda stojí za bezprecede­ntním masovým bojkotem v Maroku skutečně jen nespokojen­ost s vysokými cenami a boj za lidská práva, zpochybnil v týdeníku Jeune Afrique sociolog a urbanista Abdurahmán Rašík.

„Pijí chudé vrstvy minerálku Sidi ali? Je to nezbytný výrobek pro nemajetné? Pochopil bych, kdyby odsuzovali růst cen luštěnin nebo sardinek, které jsou pro každodenní život chudých důležitějš­í,“říká a pozastavuj­e se nad tím, že na další marocké či zahraniční firmy vyrábějící stejný produkt bojkot nemíří.

Rašík, který se specializu­je na výzkum protestníc­h hnutí ve své zemi, ukazuje jinam – bojkot má podle něj poškodit osoby, které nesouhlasí s vládní islamistic­kou Stranou spravedlno­sti a rozvoje (PJD). Ministr zemědělstv­í i Šakrúnová patří do této kategorie.

Běžní Maročané, kteří musejí vyžít s dvěma eury na den, vnímají ale bojkot jinak. „V této kampani se nemobilizu­jí proti státu, vládě, parlamentu nebo monarchii, ale proti symbolům reprezentu­jícím ekonomické bohatství,“vysvětluje Rašík. Navzdory tomu může bojkot způsobit i pád vlády. Tu nyní vede premiér z islamistic­ké PJD. rok

 ?? Připomněl Maročanům drahotu, a tak bojkotují značky, jež mají na trhu nadpolovič­ní podíl. Bojkotu se účastní osm z deseti obyvatel. FOTO ČTK/ AP ?? Ramadán
Připomněl Maročanům drahotu, a tak bojkotují značky, jež mají na trhu nadpolovič­ní podíl. Bojkotu se účastní osm z deseti obyvatel. FOTO ČTK/ AP Ramadán

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia