Lidové noviny

Na Blues Alive zazpívá Joan Osborne

- ŠUMPERK

Mezinárodn­í hudební festival Blues Alive dnes zveřejňuje program letošního 23. ročníku, který proběhne od 15. do 17. listopadu v Šumperku. K hlavním lákadlům patří americká písničkářk­a Joan Osborne, která se proslavila hitem One of Us a která přijede s programem písní Boba Dylana, její největší hit v něm ale podle pořadatelů nebude chybět.

První večer dále ozdobí uznávaná americká kytaristka srbského původu Ana Popovicová a mladá skupina Southern Avenue z Memphisu, jež za debutové album letos získala prestižní cenu Blues Music Award. „Letos se na pódiu v Šumperku sejde historicky největší počet hudebníků, kteří získali Grammy či prestižní ocenění Blues Music Award nebo na ně byli nominováni,“uvádí ředitel festivalu Vladimír Rybička a dodává: „Prakticky všichni účinkující v hlavním programu Blues Alive letos přijedou z USA.“Jedinou výjimkou bude český kytarista Luboš Andršt, který na festivalu oslaví sedmdesáté narozeniny.

Hlavní program pátečního večera zahájí Rev Sekou, baptistick­ý reverend a společensk­ý aktivista, který zpívá hudbu na pomezí gospelu a blues. Speciálně pro Šumperk vznikl projekt Mississipp­i Blues Project feat. RL Boyce, Kenny Brown and Robert Kimbrough, složený z hudebníků, kteří pocházejí z poslední americké oblasti, kde ještě blues žije v původním folklorním stylu a protagonis­té mají rodinné nebo hráčské vazby k hvězdám oblasti, jako byli RL Burnside nebo Junior Kimbrough. Druhý hlavní večer pak zakončí držitel Grammy Joe Louis Walker, kytarista s kořeny v 60. letech, jenž se jako mladík přátelil s Jimim Hendrixem či Michaelem Bloomfield­em, od nichž pochytil první hráčské „triky“.

Sobotní koncert bude mimo jiné v režii Monster Mikea Welche, dalšího čerstvého držitele Blues Music Award, dále písničkářk­y Lilly Hiattové, jež je dcerou slavného amerického hudebníka Johna Hiatta, či bluesrocko­vé hvězdy 70. let Ricka Derringera. Přehlídka vyvrcholí blokem Fantastic Negrita, zpěváka, jenž vloni získal Grammy v kategorii moderního blues.

Hlavní program tradičně doplní tematické odpoledne – tentokrát s podtitulem Jak je neznáte –, klubové koncerty, filmová projekce a jam session. Vstupenky jsou v prodeji na www.bluesalive.cz, kde zájemci najdou také kompletní program. kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia