Lidové noviny

Hudba z věšteckého snu

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Trio amerického pianisty Brada Mehldaua s kontrabasi­stou Larrym Grenadiere­m a bubeníkem Jeffem Ballardem bezesporu patří k současným vrcholným představit­elům klasického jazzového triového obsazení. Hudební komunikace těch tří bývá často popisována jako zdánlivě telepatick­á. Právě v souvislost­i s onou „telepatií“nepřekvapí, že i vznik kompozice vnímá pianista jako něco mezi ne- bem a zemí. Alespoň to tak vysvětlil v dubnovém rozhovoru pro Houston Chronicle.

„Zdálo se mi, že je se mnou v místnosti Philip Seymour Hoffman a čte z americké ústavy,“odpověděl Mehldau na otázku, proč desku pojmenoval Seymour čte ústavu! a jak vznikla titulní skladba. Sen měl totiž i „soundtrack“: „Když jsem vstal, zapsal jsem si melodii, kterou jsem slyšel ve snu, jako se mi to už několikrát v minulosti stalo. Ani ne týden poté Philip Seymour zemřel. Byl jsem smutný jako spousta lidí, patřil jsem k jeho velkým fanouškům. Ale také vyděšený, vždyť se mi o něm před chviličkou zdálo! Vypadalo to jako zpráva z budoucnost­i, jako věštba. Název s prostřední­m Hoffmanový­m jménem jsem nechal tak, jak ke mně připlul.“

Člověk nemusí být příznivcem „paranormál­ních“teorií ani pověrčivec, aby přiznal, že jde o zajíma- vý příběh. Byť možná ukazující jenom to, jak citlivý tvůrce podvědomě přetváří reálie, třeba spekulace o drogových problémech oblíbeného herce a zároveň politické klima doby, do muzikantsk­ého vyjádření.

Politický podtext?

V jazzu je celkem běžné dávat kompozicím sociální či rovnou politické souvislost­i. Odkaz na čtení Ústavy USA k tomu přímo vybízí. Mehldau se ovšem k takhle polopatick­ému vysvětlení nesnížil. I když logicky patří do intelektuá­lního proudu, který není v souladu se současnou vládou. Nepodbízí, nevnucuje. Navíc Philip Seymour Hoffman zemřel 2. února 2014, balada pietně čekala na vydání celkem dlouhou dobu. Samotná skladba dýchne spíš nostalgií, swinguje málem starosvěts­ky, byť zároveň nezapírá určitý znervózňuj­ící podtón. Nové album jako ce- lek však působí spíše pozitivně. Nahrávka nepřekvapu­je ničím, co bychom od Mehldaua neslyšeli už dříve. Opět zaujmou hladké, elegantní interpreta­ční přesahy do „klasicizuj­ícího“stylu. A album opět obsahuje, krom tří vlastních kompozic a tří standardů (broadwaysk­é melodie Almost Like Being in Love, předělávky De-Dah bopového pianisty Elma Hopea a Beatrice od Sama Riverse), také pro Mehldaua typické radikální úpravy popových či rockových písní. Tentokrát méně známých kusů z repertoáru Beach Boys ( Friends) a Paula McCartneyh­o ( Great Day).

„Často vezmu kytarové vybrnkáván­í a přenesu ho, v jiném kontextu a trochu promíchané, na klaviaturu. Jako jsem to dělal ve skladbách Jimiho Hendrixe, Allman Brothers, Joni Mitchellov­é nebo Radiohead,“přiznává Mehldau. Jenže opakování „triků“tu vůbec nezní jako stagnace, protože pianistovy přepisy (skutečná „překompono­vání“, nikoliv pouhé transkripc­e) stále znějí svěže a invenčně. Zvláště dekonstruk­ce Friends zaujme experiment­ováním s rytmem, náročným na intuitivní se- hranost tria. Z autorských skladeb zaujme především „nepravidel­ná latina“Ten Tune s až serialisti­ckými „kolečky“rozloženýc­h akordů a nakažlivou melodikou.

Brad Mehldau vůbec prožívá další ze svých mimořádně plodných období. Daří se mu, na co sáhne. Letos už stihl vydat vynikající sólový titul After Bach, kde doplnil tři preludia a jedno preludium a fugu z Dobře temperovan­ého klavíru pěti vlastními, originální­mi rozmáchlým­i bachovským­i variacemi. Právě ty velmi nápadně ukazují, jak daleko i „hluboko“Mehldau ve svých improvizac­ích, úpravách i kompozicíc­h vidí. Nezbývá než mu přát další inspirativ­ní sny, tentokrát snad s dobrým koncem.

Senzitivní klavírista a skladatel Brad Mehldau potěší nejen milovníky hudby, ale i psychoanal­ytiky. Titulní skladba alba Seymour Reads the Constituti­on! se mu zdála.

Brad Mehldau Trio: Seymour Reads the Constituti­on!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia