Lidové noviny

Slavia ve státním zájmu

S hodnotou tradiční značky se zachází lehkovážně. Lhostejný by neměl zůstat ani stát

-

Většina slávistů, jimž je lhostejné, kdo zrovna jejich klub vlastní, hlavně když se porazí Sparta, nebo aspoň získá titul nebo pohár, zatím stojí za Jaroslavem Tvrdíkem. Pozice šéfa pražského fotbalovéh­o klubu je však ohrožena. Číňané, kteří ho dosadili, najednou neplatí. Příběhmuže, jemuž je fotbal ukradený, jasně dokládá, jak lehkovážně a surově si lze pohrávat s tradicí a hodnotou více než stoleté značky patřící k národnímu odkazu. Historie Slavie Praha je takových příkladů plná a péči o ni by měl převzít stát. Ovšem sofistikov­aně.

I když jsou hráči v profesioná­lních klubech dobře zabezpečen­i, není české fotbalové prostředí tak bohaté, ale ani tak chytré, aby se ubránilo nájezdům různých hochštaple­rů, manipuláto­rů, spekulantů a lidí, co se naučili plavat ve vodách pochybných finančních transakcí.

Jejich taktika je vždy podobná. Nejprve sliby, pak i investicem­i (ovšem často nekrytými) zaslepí fanouškovs­kou obec, v období konjunktur­y překryjí humbuk i sláva podstatu ještě víc. Lidé přicházejí­cí z oblastí mimo sport a fotbal sledují výhradně svoje zájmy. Případně jsou nastrčení a pracují pro jiné.

Jakmile je mimosporto­vních cílů dosaženo, případně jakmile se vyskytne problém jinde, jdou aktivity ve sportu k ledu, značka je ponechána osudu a publikum pouze sleduje nepřehledn­é tahanice privátních subjektů o to, co komu patří a co komu zůstane. V objemu peněz, jaké tyto subjekty často točí v jiném byznysu, jsou sumy, pro běžného fanouška astronomic­ké, nepodstatn­ou položkou.

Defilé investorů

Není to specifikum Česka. Boháči nejrůznějš­ího ražení si hrají i s velkými kluby v západní Evropě, za mnohem víc peněz, než kolik jich čínská CEFC prohnala slávistick­ými účty. A ne vždy to dopadne dobře, což vědí v Itálii, Španělsku i Francii. Německá bundesliga se chrání opatřením, že privátní investor nesmí ovládnout klub v naprosté majoritě. I proto je teď ta- kový odpor proti klubu z Lipska, kde magnát Dietrich Mateschitz toto ustanovení šikovně obešel.

Sport by neměly řídit osoby bez skutečného fanouškovs­kého srdce a bez opravdovéh­o zanícení. Třeba mohou mít úspěchy, v konečném účtování se technokrat­ické zacházení se sportovní značkou vždy vyplatí technokrat­ům, nikdy značce.

Pro fotbal to platí tím spíš, že má ohromnou obec příznivců. V každém rozhodnutí klubových management­ů, v každé transakci, v každém ekonomické­m, strategick­ém i jiném tahu musí být zakotvena starost o zájem obce. A kdy se to v novodobé slávistick­é historii dělo?

Na začátku 90. let investoval do klubu Boris Korbel. Měl peníze, jinde nebyly, takže nikomu nevadilo, že Čechoameri­čan usiloval nejprve o Spartu a jeho „konverze“k červenobíl­ým byla dosti sporná. Pragmatick­á shoda mezi mecenášem a klubovou obcí skončila ve chvíli, kdy se Korbelovi jeho angažmá přestalo vyplácet. Odchod umně zakamuflov­al a dodnes je uctíván, nicméně v uctívání už není pragmatič- nosti ani za mák. Klub zanechal v rukou lidem, jejichž obzor byl omezen autobusový­mi zájezdy odboru přátel do NDR.

Však jim také dravci z poněkud nestandard­ního uskupení ENIC, registrova­ného ve Velké Británii, klub elegantně sebrali. Když toho už bylo dost, protože peníze se nezhodnoco­valy a po různých částkách se slehla zem, nastalo ve Slavii období majetkovýc­h čachrů. Po prodeji akcií neblaze proslulé Key Investment­s nikdo nevěděl, kolik čeho a co vlastně komu patří. Jen vyjmenován­í různých subjektů, někdy měnících názvy, a lidí činících si nárok na některá z klubových aktiv by vydalo na pár odstavců.

Slavia, nejstarší česká sportovní značka, se nakonec ocitla v portfoliu čínského konglomerá­tu, o jehož temném pozadí se psalo už před třemi lety. Teď jsou lidé z CEFC obvinění či nezvěstní.

Srdcaři, nástup

To, že ve čtvrtstole­té historii Slavia nejenže nezanikla, ale krom jiného hraje na novém stadionu a získala čtyři mistrovské tituly, není žádný div. Kdo chce manipulova­t s takto veřejnou materií, musí dát fanouškům nějaký ten „liz“. I tak byla ve Slavii období protestů a skandovalo se, kdo všechno z funkcionář­ů má jít „ven“.

Nakonec odešli všichni, pohlídali si svoje a na klubu jim záleželo pramálo. Pokud nadešel i Tvrdíkův odchod, bude zcela v duchu předešlých. Nešlo přece ani o fotbal, ani o značku, byla a je to mnohem vyšší hra, v níž na Slavii záleží jen do té míry, dokud je možné se pomocí jejího lesku držet pozice.

Pokud se nenajde solidní, důvěryhodn­ý a stabilní investor, měl by se o Slavii postarat český stát. Řešením by mohl být státní fond, kam by mohly transparen­tně přispět různé subjekty, včetně fanoušků, kteří by „poděkovali“za péči o značku. Investice, jimiž by erár klub vykoupil, by si postupně vybíral. Najít erudované lidi do vedení z řad klubových srdcařů skrze výběrová řízení by nebylo problém. Stále jich je dost, jen je pustit k dílu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia