Lidové noviny

Zbraní je důvěra

Samotné zákony ani úřady dezinforma­ce neporazí

-

Je dobře, že premiér v demisi Babiš vede vládní delegaci do Finska. To má víc zkušeností s ruským vlivem než většina západních členů EU. Právě tam vznikl výraz „finlandiza­ce“, označující formální suverenitu, ale v praxi okrájenou zájmy Moskvy. Dnes se takovým vlivům říká hybridní hrozby. I proto je logické, že v Helsinkách sídlí Evropské centrum excelence pro boj s hybridními hrozbami. A logické je i to, že Česko se včera stalo jeho již patnáctým členem.

U hybridních hrozeb více či méně platí toto: jejich hybridní charakter není dán jen tím, že na pohled nelze rozlišit civilisty od teroristů (Hamás, Hizballáh) či vojáků bez označení (ruští „zelení mužíci“na Krymu). Je dán i tím, že se zamlžují samy pojmy „dobře“a „špatně“. Příklad: je dobře, že Izrael hájí svoji hranici? Je dobře, že při té obraně umírají i palestinšt­í civilisté? Těžko odpovíte dvojím jasným „ano“.

Cosi podobného platí i pro dezinforma­ce, jimž se snaží čelit české centrum v Praze i evropské v Helsinkách. V éře internetu lze jen obtížně rozlišit cílenou dezinforma­ci od propagandy či názoru maskovanéh­o za novinovou zprávu. A ještě obtížněji lze stanovit původce dezinforma­ce, to, zda je cílená a pochází z vládních struktur. Státy i EU v tomto směru vyvíjejí aktivity, ale na jejich výsledky mohou samy sázet jen těžko.

Je jistě dobře, když se proti cíleným dezinforma­cím a cíleně šířené nenávisti vyvíjejí různé nástroje či instituce. Vyvíjejí se na poli technologi­í (cenzuru provádějí samy firmy jako Facebook), legislativ­y (německý zákon platící od ledna) či byrokracie (centra proti hybridním hrozbám). Ale toto „dobře“nezakryje jeden důležitý moment, který zná každý se zkušeností života v komunismu. Žádný technologi­cký, legislativ­ní ani byrokratic­ký prostředek nestačí, není-li ve společnost­i jistá míra základní důvěry k režimu – k politickým, ekonomický­m, mediálním i kulturním elitám.

Jakkoliv Husákův režim bojoval s „nenávistí k táboru míru a socialismu“, proti „ideodiverz­ním centrálám“i „štvavým vysílačkám“(Svobodná Evropa, Hlas Ameriky, BBC), lidé, kteří režimu nevěřili, je stejně poslouchal­i. V informační éře je to složitější, ale to základní platí i dnes: jakkoliv progresivn­í síly bojují proti nenávisti či ideodiverz­ním centrálám, hlavní zádrhel je v lidech, kteří elitám a informacím svých vlastních států nevěří. To není úkol pro technology moci či bezpečnost­ní analytiky, ale spíše pro psychology. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia