Lidové noviny

Koukalová a patero ponaučení

Úspěch nikdy není zadarmo, a kdo chce stát na bedně, musí tomu cíli něco obětovat, leckdy i všechno

-

Rušno kolem Gabriely Koukalové pomalu utichá, zklamaná sportovní veřejnost přestává lamentovat nad její upřímností a mediální prostor zaplňují nové kauzy a další vzrušující odhalení. Naopakmy profesioná­lové, kteří se zabýváme podobami lidských vztahů, začínáme ze všech stran zkoumat, čím přelomovým přispěla do našeho světa. Poslyšte proto pět ponaučení, jež stojí za to, abychom si je v budoucnu připomínal­i.

Vnější pozorovate­lé se rozčilují, jak strašné měla rodiče, kteří ji nutili do výkonů, nechápavé trenéry, již jí příliš brutálně vytkli nadváhu, či sponzory, kteří vyžadovali, aby byla krásná. Já naopak její otevřenou zpověď považuji z mnoha důvodů za unikátní. Ne, milí genderoví specialist­é, pohlaví fakt není nic sociálně podmíněnéh­o. Gábina svým přiznáním ukázala (a další sportovci se pomalu přidávají), že muži a ženy se liší nejen anatomicky, reakcí na léky nebo citlivostí na bolest, ale zejména psychicky, a právě proto trenér s mužským přístupem u žen neobstojí. Proto jsou vztahy trenérů, sbormistrů a pedagogů se svěřenkyně­mi plné krizí a vypjatých okamžiků, pročež se občas dostávají na první stránky novin, ale dokonce i do soudních síní (Šárka Strachová či Bohumil Kulínský by mohli vyprávět).

O čem se dosud nemluvilo

Ačkoliv doba přeje otevřenost­i a ke slabostem se kdekdo hrdě hlásí na sociálních sítích, je řada tabu témat, o nichž se nemluví, ač stále existují. Mnohé modelky se pyšní svou lepou postavou, o níž lžou, že ji mají od pánaboha, zatímco reálně se týrají hladem, potí v posilovnác­h a ničí si útroby babskými radami, jež nemají daleko k vykuřování a vymítání ďábla metodami více než středověký­mi. Mnozí sportovci určitě taky potřebují zhubnout, aby se vešli do váhové kategorie, nicméně u žen jsou poruchy příjmu potravy desetkrát častější.

Proč tomu tak je? Protože třetím ponaučením je cena ženské krásy a její setrvalost navzdory moderní době všem lidskopráv­ním deklaracím. Česká žena se dnes může rozhodnout pro libovolné povolání a je jen její volbou, jaký cíl si zvolí, nicméně krása přidává body v každé profesi, v každém období života a ve všech sférách – a ani olympijská medaile na tomto stavu zjevně nic zásadního nezmění. Medaile, úspěch a výkon jsou totiž jen částečkou složité odpovědi na otázku, jaká je dnes ona hlavní role ženy.

Cena úspěchu a význam rodiny

Čtvrtým ponaučením je role rodiny. Na tomto příkladu se krásně ukazuje, jak se dítě snaží rodičům zavděčit a co vše je schopno vykonat kvůli pozitivním­u ocenění a spokojenos­ti vlastních zploditelů. A že všechno začíná a končí tam, odkud jsme vyšli – totiž v rodině. Gábina svou zpovědí jen nahlas řekla, co se ve všech rodinách na zeměkouli každý den prakticky projevuje: dítě své rodiče miluje nade všechno a ze všech sil se je snaží uspokojit, bez ohledu na vlastní přání, které si leckdy uvědomí až o mnoho let později. Krutý fakt by si měl každý uvědomit: soudy, znalci a zejména rodiče, kteří nutí své dítě vypovídat před soudními stolicemi. Co se děje s duší dítěte, nám Gábina ukázala velmi otevřeně.

Poslední, páté ponaučení by si měli zapsat za uši všichni volnomyšle­nkáři, moderní liberální vychovatel­é, bio- rodiče a zastánci pohledu na měkkou výchovu bez hranic, pravidel a s upřednostň­ováním šťastného dítěte s rozvinutým sebevědomí­m. Jistě je možno nechat dítě bez omezení růst, aby bylo v klidu, šťastné, bez povinností a bez stresů. Anebo ho lze trénovat, honit, křičet na ně a motivovat k vrcholovým výkonům, což mimochodem platí v dětství stejně jako v dospělosti. Vloha, nadání či talent jsou jen předpoklad­em, ale ve sportu i v životě vede k úspěchu vždy jen odříkání, tvrdá prá- ce, disciplína a mnoho bolesti. Úspěch totiž nikdy není zadarmo, a kdo chce mít teplíčko a pohodlí, úspěchu nikdy nedosáhne. Kdo chce stát na bedně, musí tomu cíli něco obětovat, a leckdy dokonce obětuje všechno. Rodičům a povalečům se to nemusí líbit, nicméně je třeba sundat růžové brýle a jasně říct: jestli chceš uspět, musíš makat a bez bolesti a sebezapřen­í to prostě nedokážeš. Kdo chce mít úspěch, musí zabrat a počítat s tím, že na něj trenér (a později on sám na sebe) bude křičet, ale pak určitě nebude žít v teple a mít klid.

Jistě je možné se donekonečn­a ptát, čemu kdo chce dát v životě přednost. Stejně tak se lze zamýšlet, zda by byl Mozart šťastnější, kdyby ho jeho otec nepřikoval ke klavíru a nepřinutil od kolébky hodiny denně cvičit. Připouštím, že by měl možná klidnější dětství a zemřel stářím v kruhu milovaných. Jeho hrob by možná byl znám, ačkoliv by byl stejně jako on sám dnes už dávno zapomenutý. Na druhé straně – zač by stál svět bez Mozartů a bez Gábin Koukalovýc­h?

Autorka je bývalá ministryně spravedlno­sti

 ?? V každé profesi, v každém období života a ve všech sférách, píše Daniela Kovářová FOTO MAFRA – DAVID NEFF ?? Krása přidává body
V každé profesi, v každém období života a ve všech sférách, píše Daniela Kovářová FOTO MAFRA – DAVID NEFF Krása přidává body
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia