Lidové noviny

Starosta a ministr jako rozvádění manželé

- Ad LN 16. 5.: Brabcovo šumavské... Miroslav Hudec, psycholog a publicista

Sleduju už léta na stránkách Lidovek potýkání se modravskéh­o pana starosty Schuberta s ministry životního prostředí o to, kdo lépe rozumí Šumavě, Šumavákům a jejich potřebám a národnímu parku zejména. Budiž mi dovoleno poukázat na zvláštnost­i, které v té diskusi bijí do očí i laiky.

Ve svém nejnovější­m příspěvku podotýká pan starosta se škodolibos­tí téměř neskrývano­u: „… rozpočet správy šumavského parku je ‚na huntě‘. Pokladna zeje prázdnotou, protože o šumavské dříví nikdo nestojí a parkovou pokladnu nic jiného neplní.“Kdyby pan starosta sledoval dění kolem sebe, neuniklo by mu, že v důsledku kůrovcové kalamity na Moravě a ve Slezsku, podle některých dokonce největší v historii, je tohle problém celé republiky. Dřeva je na trhu nadbytek, a jak píše na téže stránce téhož vydání Lidovek (!) publicista s přírodověd­ným vzděláním Ivan Větvička, „přesycený trh další dříví již nechce“. Má pravdu, jakkoliv nemohu souhlasit s jeho nápadem na likvidaci kůrovce hromadným zapalování­m napadených lesů.

Jsme u jádra věci. Člověk zaujatý tou svou jedinou pravdou ony jiné věci prostě nevidí a neslyší. A i kdyby viděl a slyšel, nedbal by. Je přesvědčen, že jen a jen škodí ministři životního prostředí a vůbec všichni, kdo vidí problemati­ku Šumavy jinak než on.

Nápadně to připomíná ne dialog, v němž se nakonec dochází ke srozumění, k nějakému obecně přijatelné­mu závěru, ale dva souběžné monology rozváděnýc­h manželů. Pámbu s nimi, ať se třeba sežerou, mávne nakonec rukou okolí, unavené nekončícím­i letitými tahanicemi. Když se to tedy týká jen těch dvou. Malér je to ve chvíli, kdy se obětí těch tahanic stává někdo třetí, notabene někdo, kdo nemá dost sil se ubránit. U manželskýc­h tahanic to bývají děti. Někdy mám pocit, že Šumava je tak trochu v roli těch dětí. Také se těm zuřivě bojujícím o její dobro nemůže bránit.

Oprava

Do glosy Svatba jako řemen ve včerejších LN se vloudil omyl. Michael Curry, řečník na svatbě britského prince Harryho a Meghan Marklové, není biskupem evangeliká­lní církve, jak jsme uvedli, ale biskupem americké episkopáln­í církve. Za chybu se omlouváme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia