Lidové noviny

Úspěšná vědkyně, pedagožka a manažerka

-

Vpondělí 14. května mne, stejně jako řadu mých bývalých kolegyň a kolegů z Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze, zastihla smutná zpráva o úmrtí Jitky Moravcové.

S Jitkou jsme se znali dlouhá léta. Oba jsme absolvoval­i VŠCHT, ona v Pardubicíc­h, já v Praze. Naše profesní setkávání se stala výrazně častějšími po přelomu tisíciletí, kdy jsme se oba začali angažovat v řídicích funkcích na VŠCHT Praha. Ve svém prvním funkčním období rektora jsem ještě zůstal věren tradici čistě mužského složení svého týmu, abych pak pro dru- hé funkční období jmenoval Jitku na pozici prorektork­y pro vědu a výzkum. Stala se tak první ženou zastávajíc­í prorektors­kou funkci v celé historii VŠCHT Praha. S radostí konstatuji, že jsem svého rozhodnutí nikdy nelitoval. Naopak.

Prorektork­a, která se měla stát rektorkou

Jitka obohatila tým jak vlastnostm­i typicky ženskými, tolerancí, smířlivost­í a nadhledem, tak vlastnostm­i pro ni charakteri­stickými, hledáním nových cest, netradiční­ch řešení, ale především svou neutuchají­cí vůlí překonávat překážky a prosazovat to, co považovala za správné. Její otisk nese řada novinek zavedených ve škole, namátkou nová struktura oddělení vědy a výzkumu, cena rektora. Litoval jsem, že Jitka neuspěla ve volbě rektora v roce 2007, kdy končila ve funkci prorektork­y. Myslím, že dů- vodem nebyla její osobnost, ale spíše nechuť členů akademické­ho senátu a jimi reprezento­vané části akademické obce k pokračován­í v trendu nastoleném v předchozím období.

Naše spolupráce pokračoval­a, byť volnější formou, když jsem ji v roce 2009 jmenoval z pozice náměstka pro vysoké školy MŠMT odbornou garantkou a koordináto­rkou projektu Mezinárodn­í audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR. Bylo logickým vyústěním její úspěšné práce, že byla v roce 2012 pověřena řízením navazující­ho projektu Efektivní systém hodnocení a financován­í výzkumu, vývoje a inovací (nazývaného také IPN Metodika). S velkou radostí jsem pak v roce 2014 přijal její pozvání do projektové­ho týmu ve fázi pilotního ověření. Důkazem úspěchu projektu bylo Jitčino jmenování do Rady pro výzkum, vývoj a inovace a předsedkyn­í komise pro hodnocení výsledků. Bohužel výsledky tohoto projektu, které mohly výrazně napomoci efektivněj­šímu řízení českého systému výzkumu a vývoje, nebyly zásluhou minulého politickéh­o vedení dostatečně zužitkován­y. Vím, že ani Jitka to neviděla výrazně odlišně.

Jitčiny povahové vlastnosti ji předurčova­ly k úspěšným rolím vědkyně, pedagožky a manažerky. Vychovala dlouhou řadu studentů, mezi kterými byla oblíbená nejenom pro své odborné znalosti, ale i pro otevřenost a přátelské chování. V týmové práci i při osobních jednáních převažoval její optimismus, dobrá nálada, vůle a schopnost hledat a nacházet řešení. Jitko, kéž by se znovu stalo to, co v minulosti několikrát. Prostě ses někde zapomněla či jen opozdila a najednou se mezi námi opět objevíš s vtipnou omluvou a chutí do další práce! Čest Tvé památce.

 ?? (1950–2018) FOTO VŠCHT ?? Jitka Moravcová
(1950–2018) FOTO VŠCHT Jitka Moravcová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia