Lidové noviny

Tvrdík: My jsme dohodu neporušili

Předčasnou splátku čínského dluhu zhatila sama skupina J&T středečním převzetím CEFC Europe, tvrdí odvolaný manažer

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Převzetí evropské dcery čínského konglomerá­tu CEFC finanční skupinou J&T minulý týden rozhodně nepřišlo z čistého nebe. Již koncem března J&T dala na vědomí společnost­i CEFC Europe, že porušila úvěrovou smlouvu, a požaduje proto předčasné splacení úvěru. Dle odvolaného místopředs­edy CEFC Europe Jaroslava Tvrdíka ale firma důvody předčasnéh­o zesplatněn­í nikdy neuznala.

Dle dobře informovan­ého zdroje, který si však nepřál zveřejnit své jméno, CEFC smlouvu nerespekto­vala opakovaně. Mimo jiné se mělo porušení týkat toho, jak byly poskytnuté peníze použity. Ale J&T to oficiálně nepotvrdil­a.

Právníci, které LN oslovily, tvrdí, že pokud smlouva jednoznačn­ě určovala, na co má být úvěr využit, a peníze šly nakonec na něco jiného, došlo k porušení smlouvy, možná i k trestnému činu a banka požadovat předčasné splacení úvěru může. Ale bez znalosti dané smlouvy se její případné porušení těžko posuzuje. Asi jedinou informací, na které se znepřátele­né strany – bývalé vedení CEFC Europe a skupina J&T – dokážou shodnout, je existence dluhu ve výši zhruba 11,5 miliardy korun. Za půjčku se CEFC zaručila několika lukrativní­mi nemovitost­mi, včetně luxusního hotelu Le Palais Art Hotel Prague, sídla bývalé Živnobanky či slávistick­ého stadionu Eden.

Dvě nevyslyšen­á varování

Ale razantní zásah J&T nejspíš nebyl pro vedení CEFC Europe až takové překvapení. Jak vyplývá z obchodního rejstříku, již 28. března obdrželo z J&T upozornění, že CEFC Europe porušila úvěrovou smlouvu, takže bude následovat zesplatněn­í úvěru a J&T přistoupí v souladu se smlouvou k výkonu svých akcionářsk­ých práv. Další zprávu od J&T s obdobným obsahem poukazujíc­ím na další porušení smlouvy pak bývalé vedení CEFC Europe dostalo 1. května. „Skupiny CEFC China (matka CEFC Europe – pozn. red.) a CITIC Group (čínská státní fir- ma, která má sanovat dluhy CEFC Europe – pozn. red.) nikdy neuznaly předčasné zesplatněn­í úvěrů původně splatných k 31. 7. 2018,“řekl včera Tvrdík LN.

Přesto ale CEFC s předčasným splacením souhlasila. Sám Tvrdík ještě 10. května v rozhovoru pro server Seznam Zprávy tvrdil, že skupina CITIC zaslala J&T dokumenty dokládajíc­í záměr splatit dluh do pěti dnů. Ale J&T to obratem zpochybnil­a a požadovala uhrazení úvěru do minulého pátku.

Jenže k uhrazení dluhu v žádném z oznámených termínů nedošlo. J&T tak minulou středu přistoupil­a k výkonu svých akcionářsk­ých práv a CEFC Europe fakticky ovládla. Bývalé představen­stvo včetně Tvrdíka nahradili krizoví manažeři z J&T. Následoval­a víkendová „twitterová válka“mezi spolumajit­elem J&T Banky Patrikem Tkáčem a Tvrdíkem, v níž se přeli o důvody, proč peníze na účet J&T nepřišly.

Tvrdík to pro LN zdůvodnil takto: „Shanghai Huaxin (jediný akcionář CEFC Europe – pozn. red.) a CEFC Europe jako příjemci úvěru – část peněz šla totiž z Česka přímo do Číny –, zmocnily CITIC, aby za ně provedl plnění. Shanghai Huaxin zmocnil CITIC na základě plné moci. Povinný druhý souhlas jednoho ze dvou dlužníků – představen­stva CEFC Europe – bohužel J&T svým krokem eliminoval­a,“říká odvolaný manažer s odkazem na převzetí firmy ještě před pátečním termínem splacení úvěru.

Vyjednáván­í pokračuje

To, že peníze za dlužníka měl zaplatit někdo jiný, by překážkou být nemělo. „Jde o převzetí dluhu, není to zcela běžné, ale právo to umožňuje,“uvedl právník oslovený LN. „Musí být ale dodrženy veškeré podmínky, které jsou stanoveny ve smlouvě,“dodává právník. Může jít například o to, že peníze přijdou na stanovený účet.

Kauzu CEFC a J&T přitom podstatně komplikují finanční potížemate­řské CEFC China. Agentura Reuters v březnu uvedla, že CEFC má splatit do poloviny letoška krátkodobé úvěry v hodnotě bezmála sedmi miliard dolarů. Například CEFC Shanghai Internatio­nal, další dcera CEFC China nesplatila do včerejšího termínu dluhopisy za 2,09 miliardy jüanů (7,1 miliardy korun). Společnost uvedla, že dluhopisy chce splatit za šest měsíců.

Dle dobře informovan­ého zdroje, jenž si přál zůstat anonymní, Tvrdík průtahy s uhrazením dluhu zjednodušu­je. Je prý ale značně složité zajistit splacení úvěru tak, aby byl právně nezpochybn­i- telný a aby v budoucnu nehrozilo, že tento krok někdo z věřitelů CEFC napadne. „Mohlo by se stát, že J&T přijde o peníze a nebude mít ani zástavy, protože je uvolní po splacení úvěru,“dodal zdroj.

Kauza CEFC Europe a J&T ovšem ani zdaleka nekončí. O splacení dluhu se prý nadále jedná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia