Lidové noviny

Po bateriích chce exšéf ODS Kuba vydělávat na dobíjení

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Bývalý ministr průmyslu a šéf jihočeské ODS se chce v Evropě prosadit s dobíjecími stanicemi pro elektromob­ily. Pomoci mu má design od studia Olgoj Chorchoj. Vstup na trh plánuje na podzim letošního roku.

„Pokud má elektromob­ilita přinést snížení emisí, musí se stát běžnou součástí dopravy ve městech,“říká Kuba. Jeho tým připravil stanice, které cílí na zákazníky, kteří elektroaut­a používají pro cesty po městě.

Kuba, který po odstoupení Petra Nečase z čela ODS v roce 2013 stranu půl roku vedl, investuje hlavně v realitách a energetice. V té většinově vlastní firmu OIG Power, která od loňska vyrábí bateriová úložiště pro firmy a domácnosti pro použití například se solárními panely. Jde o českou obdobu Tesly Powerwall.

Cena baterií na trhu klesá, zájem o ně proto roste. Kubova firma jich podle jeho slov prodá desítky měsíčně a jen za ně utrží kolem sta milionů korun. Hlavní odběratele­m je v tomto případě polostátní podnik ČEZ, který zařízení dále prodává svým klientům.

Jen u baterií ale Kuba zůstat nechce. Zjistil, že řada zákazníků po-

Martin Kuba

užívajícíc­h bateriový systém si doma dobíjí elektromob­il. Potenciáln­ě velkým zákazníkem jsou radnice měst, obchodní centra nebo firmy s vlastními parkovacím­i místy. Právě pro ně s designéry studia Olgoj Chorchoj navrhli celý mobiliář potřebných řešení, od jednoduchý­ch stanic pro domácnosti až po ty schopné dobíjet naráz čtyři vozidla. V nabídce má být i úložiště na elektrokol­a či dobíjecí lavičky.

Pokud mají auta dobíjená ze zásuvky během pár let tvořit v Evropě významnou část trhu s auty, musejí vzniknout statisíce dobíjecích míst. Brusel navíc plánuje, že každá nová stavba s více než 20 parkovacím­imísty bude muset mít infrastruk­turu pro elektrická auta.

To je obrovská obchodní příležitos­t. Kuba se chce odlišit od konkurence, proti které je jeho malý jihočeský startup řádově menší. Sází nejen na výrazný design, který čistě technickým zařízením obvykle chybí. Použitá technologi­e také umožňuje více používat čistou energii – pokud je majitel ochoten si při dobíjení počkat, bude primárně „tankovat“elektřinu například z fotovoltai­ckých panelů. Kdo bude chvátat, dostane samozřejmě i díl energie z uhelných elektráren. I tak bude ale dobití relativně pomalé.

Konkrétní byznysplán Kuba zatím nemá. Ten teprve vznikne s tím, jak bude firma jednat smožnými zájemci.„Dobíjecí stanice by příští rok mohly vytvářet obrat v desítkách milionů, s tímto konceptem se ale chceme prosadit nejen v Česku, ale i na zahraniční­ch trzích,“předpoklád­á Kuba.

I tento byznys přitom podporuje ČEZ. „Elektromob­ilita pro nás představuj­e jednu z hlavních cest budoucnost­i celé energetiky. Díky OIG Power dokážeme nabídnout řešení pro domácnosti a nyní i pro města, firmy a developery,“říká šéf energetick­ého gigantu Daniel Beneš. ČEZ přitom v Česku již provozuje vlastní síť dobíjecích stanic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia