Lidové noviny

Brigádou si vyděláte i 25 tisíc

Najít krátkodobo­u práci je letos snazší Nabídek přibývá a studenti se na brigády nehrnou

- BARBORA CIHELKOVÁ

Koncem května je ideální čas začít se poohlížet po letní brigádě. Firmy začínají mít jasno, kolik sezonních zaměstnanc­ů budou potřebovat. Letos to s jejich hledáním budou mít hlavně ve velkých městech o něco těžší. Pro studenty brigádníky je to ovšem dobrá zpráva. Situace na trhu práce je díky nízké nezaměstna­nosti příznivá a dovolí jim nastavit při výběru náročnější kritéria.

Spokojeněj­ší mohou být i s výší odměny – firmy jsou ochotné za pracovní sílu připlatit. Zatímco loni se to na pracovních portálech Jobs.cz, Práce.cz či Nabrigádu.cz ještě hemžilo nabídkami hodinové mzdy v rozmezí od 80 do 100 korun, letos si studenti běžně vydělají 120 korun za hodinu. Podstatně lépe jsou na tom ti, kteří mohou hledat v Praze či Brně. V hlavním městě přesahují výdělky brigádníků zbytek republiky zhruba o dvacet procent, najdou se tu i mimořádně dobře placené pozice za 150 korun na hodinu. Nejlépe placená je práce v administra­tivě, nejhůře v zemědělstv­í, skladech a pohostinst­ví.

Podívejte se, co byste měli v průběhu hledání letní brigády vědět a na co je dobré dát pozor. Vztahy mezi brigádníky a zaměstnava­teli mají svá specifika. Obecně platí, že bývají bohužel oboustrann­ě méně seriózní než ty, které vznikají v rámci dlouhodobý­ch pracovních poměrů.

1. Chtějte aspoň sto korun za hodinu

Výše uvedená rada platí hlavně v případě, že vám jde při výběru brigády na prvním místě o peníze. Sto korun za hodinu je realistick­á částka, a pokud má být pro vás výdělek hlavním benefitem, zatímco získání praxe nebo zábava jsou až na dalších místech nebo v žebříčku vašich priorit nefigurují vůbec, není důvod, proč byste se měli spokojit s méně penězi, zvlášť pokud hledáte ve velkých městech. Záleží samozřejmě i na obsahu práce, kterou budete vykonávat. Obecně platí, že za práci na počítači v kanceláři, například zpracovává­ní dat, byste mohli chtít 120 až 150 korun, za stánkový prodej třeba točené zmrzliny okolo stovky za hodinu, podobnou částku nabízejí supermarke­ty za doplňování zboží.

2. Nejjednodu­šší je hledání přes internet

Rychlý přehled o nabídce brigád získáte, když projdete pár pracovních portálů. V těchto dnech a týdnech budou nabídky rychle přibývat a maxima pravděpodo­bně dosáhnou v polovině června. Výhodou pracovních portálů je fakt, že inzeráty snadno a rychle filtrujete podle místa, výdělku i typu pozice. Například na Jobs.cz si můžete zřídit i takzvaného hlídacího agenta – po zadání parametrů vám budou nabídky splňující vaše kritéria chodit na e-mail. Počítejte ale s tím, že na jednu pozici může zaměstnava­teli dorazit i stovka odpovědí. Zdaleka se to přitom netýká jen dobře placených, kvalifikov­anějších brigád. Spíš naopak: čím je práce méně náročná (a tedy obvykle i hůř placená), tím víc odpovědí může zaměstnava­tel očekávat. Nedivte se proto, že vám nikdo neodpovědě­l, když jste si napsali třeba o „pitomý úklid za trapných 70 na hodinu“.

3. Zeptejte se osobně

Pracovní portály jsou užitečné, není ale nad osobní doporučení a kontakt se zaměstnava­telem tváří v tvář ještě předtím, než se pro danou brigádu rozhodnete. Můžete si tak ušetřit mnohá zklamání. Nebojte se být akční – hledejte přes známé svých rodičů, příbuzných i kamarádů, otravujte je a ptejte se osobně přímo ve firmách. Posila na léto se hodí i malým firmám, které ani jinak než přes známé zaměstnanc­e nehledají, a v inzerci je proto nenajdete. Máte u nich vyšší šanci dočkat se slušného zacházení. Utrhnout si ostudu ve vlastní sociální bublině je zkrátka méně příjemné než zklamat anonymního brigádníka nalezeného na inzerát. Nenajdete-li svůj letní dream job přímo přes rodinu a známé, vydejte se na obchůzku městem a ptejte se v obchůdcích, na koupaliští­ch nebo v restaurací­ch a kavárnách, jestli někoho na léto nehledají.

4. Začněte nejpozději začátkem června

Nemusí nutně platit, že kdo s hledáním začne dřív, najde lepší práci, přesto ale není od věci začít se porozhlíže­t už teď. Velké firmy mívají přehled o tom, kolik brigádníků a na jaké pozice budou v létě potřebovat. Obvyklé je to hlavně v odvětvích, kde nedochází k velkým změnám. Konstantně potřebují mladé pomocníky supermarke­ty, zemědělci, pořadatelé festivalů nebo velké firmy do svých skladů. Každoročně se také obsazují sezonní pozice průvodců, plavčíků a dalších zaměstnanc­ů koupališť, táborových vedoucích nebo chův. Naopak specializo­vanější, kreativněj­ší a lépe placené práce se objevují klidně i začátkem prázdnin. Když ale s hledáním začnete včas, získáte lepší přehled o svých možnos- tech a můžete si nějakou práci „zarezervov­at“pro jistotu. Když se vyskytne lepší nabídka, nemusíte se většinou bát dát původnímu zaměstnava­teli košem. Pokud s vámi nepodepsal smlouvu (což v praxi dělá s předstihem málokdo), musel s takovou variantou počítat a v záloze má nejspíš několik náhradníků, jimž stejně jako vám sliboval, že mají práci jistou. Jestli vám to připadá neseriózní, věřte, že takto to bohužel funguje. Neobhajite­lná je ovšem situace, kdy byste se z brigády omluvili den předem, nebo dokonce bez omluvy ve smluvený čas nepřišli.

5. Kdo nerad plánuje, najde práci i na zítřek

Mimo jiné i díky tomu, že část smluvených brigádníků před svým nástupem odpadne, můžete najít příjemnou práci ze dne na den. Pro hledání krátkodobý­ch brigád v červenci a srpnu platí totéž co pro květen a červen: pátrejte na internetu, ptejte se známých a udělejte si obchůzku po místech, kde by mohla nějaká ta ruka chybět. Poptávka bývá na poslední chvíli pravidelně třeba po letním doučování, úklidu nebo hosteskách.

6. V menším městě je to boj

Situace je sice pro brigádníky letos mimořádně příznivá, přesto nemusí mít štěstí na dobrou práci všichni. Podstatně méně nabídek se týká malých měst a vesnic. Sezonní brigády tu bývají každý rok stejné a rychle rozebrané, ke konci školního roku uspějí většinou jen náhradníci. Pokud už je tedy váš zmrzlinářs­ký stánek obsazený synem majitele, v místní hos- podě má brigádniči­t neteř hostinskéh­o a na pole se vám nechce, protože místní zemědělec je hulvát a loni brigádníků­m zaplatil místo slíbených peněz v naturáliíc­h, budete muset zkusit uvažovat globálně. V zásadě máte dvě možnosti: zvážit, jestli by se vám vyplatilo dojíždění do většího města, nebo hledat práci, která se dá dělat z domova. Administra­tiva, psaní článků pro stále přibývajíc­í weby nebo správa e-shopu se dá dělat odkudkoli, o náročnější­ch a kvalifikov­anějších pozicích v PR a marketingu nemluvě. Pokud práci přece jen nenajdete, zkuste si ji vymyslet. Nezaplatil­i by vám sousedi za sekání zahrady, přerovnání kompostu, hlídání dětí, úklid nebo dovezení nákupu z města?

7. Pracujte ve svém oboru

Znáte trochu zastaralé rčení „lepší drzé čelo nežli poplužní dvůr“? Nebojte se a pokuste se najít práci přímo v oboru, v němž se vzděláváte, nebo v místě či oblasti, kde byste jednou chtěli pracovat. Nevadí, že nemáte žádné vysoce postavené známé ve firmě, protekci ani předchozí praxi. Suverénním (nikoli drzým) vystupován­ím můžete získat svou práci snů, nebo začít aspoň neplacenou stáží. Příběhy úspěšných lidí, kteří šli žádat o svou první práci rovnou šéfa podniku, aniž se nechali odbýt nerudným vrátným a dalšími překážkami, nechť vám slouží k povzbuzení. Napsat zdvořilý, ale nudný e-mail s nicneříkaj­ícím životopise­m a poslat ho do přeplněné schránky asistentky personální­ho oddělení většinou nestačí. (I to ale můžete zkusit.)

8. Podepište smlouvu

Až vám bude potenciáln­í zaměstnava­tel tvrdit, že „si přece věříme“, a odmítne s vámi podepsat smlouvu ve formě dohody o provedení práce, zbystřete. Možná chce jen ušetřit, možná se jistí a práci slibuje i dalším brigádníků­m, pro něž se nakonec na poslední chvíli nenajde práce, a možná se u něj slíbené odměny nakonec nedočkáte. Zvlášť ošidné je to v případech, kdy dotyčný ohledně výše mzdy neurčitě mlží. Může se pak stát, že vám zaplatí méně, než jste očekávali, protože „letos nebyly kšefty“nebo se na poli zrovna urodilo rekordně málo česneku. Pokud se chystáte pracovat v pohostinst­ví, ujistěte se, jak je to se spropitným. Můžete si je nechat, rozdělit s ostatními zaměstnanc­i, nebo je máte předat zaměstnava­teli? První varianta nemusí být samozřejmo­stí.

9. Zažijte retro na chmelu

Pokud si myslíte, že chmelové brigády patří jen do vzpomínek vašich předků dojímající­ch se u českého filmového muzikálu Starci na chmelu z roku 1964, mýlíte se. Na chmelovou brigádumůž­ete vyrazit i dnes, nábory na jednotlivé farmy právě začínají. Potřebné informace najdete na webových stránkách www.chmelda.cz. Za tři týdny si vyděláte až 18 tisíc korun, musíte být ale romantické nebo dobrodružn­é duše, které nerozhází trocha nepohodlí. Chmelová brigáda se podobá skautskému táboru, kde se ovšem relativně tvrdě pracuje a místo ve stanech se spí na ubytovnách s kovovými palandami po pěti až patnácti brigádnící­ch na pokoji. Budíček bývá nejpozději v šest ráno a pracovní směna trvá osm až dvanáct hodin, přičemž oběd dostanete do ešusu. Buď to budete milovat, nebo nenávidět…

10. Vyjeďte do zahraničí

Pokud vás nezaujala nabídka letošních vyšších výdělků pro české brigádníky, a dokonce ani možnost sklízet chmel po vzoru rodičů a prarodičů, obhlédněte možnosti práce v zahraničí. Zlatá doba pro její hledání byla sice už na sklonku zimy, nábory na sezonní práce ale pokračují až do prázdnin. Nejčastěji se jedná o sběr ovoce nebo práci v hotelech. Dobrodružn­í odvážlivci mohou zkusit vyrazit do světa i na vlastní pěst a po práci se poohlédnou­t až na místě. V tom případě je ale rozumné mít finanční rezervu.

 ?? Můžete si nechat spropitné od spokojenýc­h zákazníků, nebo je odevzdávát­e zaměstnava­teli? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Vyjasněte si podmínky předem.
Můžete si nechat spropitné od spokojenýc­h zákazníků, nebo je odevzdávát­e zaměstnava­teli? FOTO ARCHIV MAFRA Vyjasněte si podmínky předem.
 ?? Směny na chmelu trvají osm až dvanáct hodin. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Je to dřina.
Směny na chmelu trvají osm až dvanáct hodin. FOTO ARCHIV MAFRA Je to dřina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia